U hastrmana / Vodník / Zelený muž

Povídka od: Gilbert Keith Chesterton
Z knihy: Jedenadvacet detektivů, Príhody pátra Browna (18 povídek), Otec Brown na stopě zločinu


Svědomitý a energický tajemník Harker se stane při golfu svědkem podivné scény: jeho zaměstnavatel, admirál Craven, se vrací po pláži ve slavnostní uniformě z půlročního pobytu na moři a za ním v mlze klopýtá jeho podřízený, poručík Rook. Než obě postavy zmizí z dohledu, Rook náhle vytasí kord. Později toho večera je Craven nalezen mrtev v nedalekém rybníce. Jeho dcera Olive následně požádá o pomoc pátera Browna.

Anotace v knize:

Katolický velebníček je na první pohled dost neobvyklý detektiv. Ale páter Brown G. K. Chestertona (1874-1936) je tak přirozený jako pramen vody nebo ranní červánky; protože u Chestertona všechno obyčejné se znovu a znovu objevuje jako záhada, a všechno neobyčejné se vždy ukazuje jako docela prosté, neboť v tom záleží pravda a krása života i jeho poezie, a kouzelným sklíčkem paradoxu vidí to snadněji i ti nevšímaví. Autorem pátera Browna je velký spisovatel, a jeho příběhy patří do pokladnice detektivní literatury. A nenapsal je snad jen tak levou rukou, pro odlehčení nebo jako hříčku pro intimní přátele; nejsou to jen spadané drobty po intelektuální hostině nebo barevné ústřižky vzácných myšlenkových tkanin, které se nedaly jinak zužitkovat. Příběhy pátera Browna vyšly v pěti sbírkách v letech 1911 až 1935, je jich přesně padesát a patří v každém smyslu plně k literárnímu dílu svého tvůrce. Vyjadřuje se v nich celá literární osobnost G. K. Chestertona: jeho filosofie a etika, nekonformismus a paradoxnost, věčné okouzlení tajuplností a poetičností oněch dvou prostých věcí, přírody a lidské duše. Pravda, to vše je v nich zhuštěno a zjednodušeno; ale je to vada?

Proto také páter Brown je kněz, s nímž by církevní úřady měly asi značné trampoty a jemuž by asi těžko svěřovaly to, co se v církevní terminologii kupodivu nazývá správou duší. Ačkoli věren svému stavu věří v boha i ďábla, hřích a ctnost, a dialektické napětí jejich všudypřítomnosti vnímá všemi smysly, jeho pojímání dobrého a zlého je značně odlišné od učení a zákonů náboženských a světských autorit, a to, co on chápe jako lidskou duši, je asi hodně vzdáleno od katechismu. Jen křesťanské ctnosti má v plné míře a největší z nich je pokora. Patrně proto je i dobrý detektiv.

Naše povídka je ze sbírky „Skandál pátera Browna“ z r. 1935.

Originální název:

The Green Man


Rok vydání originálu: 1935

Komentáře (3)

Přidat komentář

MM_Master
21.11.2023 4 z 5

Katolícky kňaz otec Brown

kapr
14.02.2020 4 z 5

Pro mne téměř, téměř dokonalé. Dávám 4,49 - tedy ****. Hlavního hrdinu, detektiva, pátera Browna, mám moc rád. Nevím proč, ale v této povídce, mi několik věcí tak nějak úplně nesedlo. Prostě výsledný dojem nebyl úplně perfektní.


Sandik
09.04.2015

V knize "Otec Brown na stopě zločinu" pod názvem "U hastrmana"