Příběh o tom, jak se rozhádali Ivan Ivanovič s Ivanem Nikiforovičem

Povídka od: Nikolaj Vasiljevič Gogol
Z knihy: Mirgorod, Výbor z díla I: Večery na dědince nedaleko Dikaňky / Mirhorod / Povídky, Povídky, Večery / Myrhorod / Petrohradské príbehy, Bláznovy zápisky, Mirgorod: Novelly a Arabesky


Groteskní povídka, líčící „strašlivé, otřásající bahno malichernosti“, vypráví o dvou přátelích, kteří se kvůli nicotnému problému začnou na smrt nenávidět, soudí se spolu a dělají si strašlivé naschvály.
Povídka je známá též pod názvy:
Vyprávění o tom, jak se Ivan Ivanovič rozkmotřil s Ivanem Nikiforovičem
Vypravování o tom, jak se Ivan Ivanovič rozkmotřil s Ivanem Nikoforovičem

Originální název:

Повесть о том, как поссорился Иван Иванович с Иваном Никифоровичем


Rok vydání originálu: 1835

Komentáře (1)

Přidat komentář

Set123
26.08.2020 5 z 5

Povídka od samého začátku připomíná „Pana Ryšánka a pana Schlegla“, od Jana Nerudy. Samozřejmě jazyk Gogolův, je úplně jiný, než jazyk Nerudův, ale příběhová podobnost tam je.

Gogol svým ostrým vtipem, málem až cynickým, popisuje jednak ruskou společnost, ale hlavně křehkost přátelství, které třebas bylo okolím pokládáno za neotřesitelné. Zdánlivá hloupost, neopatrné slůvko a hle, je po přátelství. Nenapravitelně.

Povídka je to neuvěřitelně vtipná. Například slovní spojení „svině zlodějská!“ zde dostává zcela jiný rozměr. Skoro takový rozměr, jakého dosahuje pan Ivan Nikiforovič, který se zasekl ve dveřích soudu. Ale konec povídky je na rozdíl od té Nerudovy a nutno podotknout k mému překvapení, velice pesimistický.

Je to smutek na tom světě… Ale povídka je to naprosto skvělá.