Neviditelný muž / Neviditeľný muž

Povídka od: Gilbert Keith Chesterton
Z knihy: Hlava Caesarova / The Head of Caesar, Povídky otce Browna (24 povídek), Nevinnost otce Browna, Příběhy otce Browna, Povídky otce Browna / Paradoxy pana Ponda, Neviditeľný muž a iné prípady otca Browna, Stromy pýchy, Velká kniha detektivek: Zdánlivě nemožné zločiny


Zrzavý mladík jménem John Turnbull Angus se uchází o dívku Lauru. Ta mu místo odpovědi na nabídku vypoví příběh, kdy se o ni ucházeli 2 mládenci, oba ne moc hezcí. Protože žili z renty, Laura, aby se jich slušně zbavila, jim řekla, že si vezme jen takového, který se sám postaví na vlastní nohy. A právě nyní se ten menší prosadil a uchází se o ni a ten větší je nejspíš přízrak, protože Laura ho slyší, ale nevidí. On vyhrožuje, že menšího zabije.
Záhadu neviditelného nakonec odhalí otec Brown.

Originální název:

The Invisible Man


Rok vydání originálu: 1911

Komentáře (2)

Přidat komentář

Sandik
21.03.2019 4 z 5

Povídka, která už dnes asi vůbec nevyzní, neboť kuchařky a služebné už rozhodně nejsou "běžným vybavením" bytů a také dalšího personálu v podobě různých portýrů, poslíčků či "lift boyů" značně ubylo. To je asi hlavní důvod, proč povídka dnes působí podivně křečovitě. Neumím ale posoudit, jestli tak nepůsobila i původně.

mgeisselreiter
15.12.2014 4 z 5

Krásně napsané, čte se jedním dechem. Bohužel pointa a závěr jsou dost slabé, to ale nic nemění na čtenářském požitku. 75%, 15.12.2014.