Mlčení – bajka / Ticho

Povídka od: Edgar Allan Poe
Z knihy: Pád do Maelströmu a jiné povídky (14 povídek), Krajina stínů, Povídky, Zánik domu Usherů a jiné povídky (38 povídek), Havran a jiné básně (33 básní), Muž davu a jiné povídky, Zánik domu Usherova (20 povídek), Pád domu Usherů a jiné povídky


Neznámý posluchač si vyslechne démona, jenž mu vypráví o bezútěšné krajině v oblasti Libye. Na skále sedí majestátný muž oděný do římského roucha a čelí zkouškám ďábla, který na něj sesílá živly. Muž statečně snáší veškeré nepřízně a uprchne teprve poté, co démon sešle na krajinu absolutní ticho.

Originální název:

Silence – A Fable


Rok vydání originálu: 1838

Komentáře (3)

Přidat komentář

vernem1850
23.12.2022 5 z 5

Pěkná báseň.

Set123
20.12.2022 5 z 5

Další z mých mimořádně oblíbených kousků z pera pana Poea. Jedná se spíše o báseň, než o beletrii. Rozhodně povídka na čtenáře působí dojmem spíše lyrickým, než epickým – spojuje však epiku i lyriku.

Připomíná svým způsobem týrání Joba, ze stejnojmenné starozákonní knihy, Bohem – druhý se pokouší prvním otřást. Tak i zde, Ďábel neschopen snést bohorovnost Římana (? – jistě stoika), pokouší se jím otřást. Snáší na něj nejrůznější podivuhodné děje – od řvoucích hrochů po poměrně extrémní živelní katastrofy, leč muž dále „chvěl se ve své samotě; noci ubývalo a on seděl na skále.“

Nakonec ďábel využil jistého pokrytectví onoho muže. Chtěl samotu, chtěl ticho, chtěl klid? Budiž mu přáno. Ďábel nechal svět zemřít – to by otřáslo kýmkoliv. Nastalo mlčení a muž nemohl již sedět.

Je to vlastně děsivá povídka, která v nějakých 800 slovech přináší mnoho vzkazů, nikoliv však pěkných. Mlčení není pro člověka, přání, která se splní do důsledku jsou vražedné (v tomto ohledu spatřujeme v povídce motivy faustovské), ďábel vždy vyhraje, vždy!

Hlavně je to však skvělý, impresivní text. V tomto ohledu to sotva lze popsat lépe, než jak to níže udělal pan Strašil.


Radagabi
07.06.2015 5 z 5

Silný zážitek na naprostém minimu stránek.