Mezipřistání

Povídka od: André Maurois
Z knihy: Sólo pro klavír


Jemná a nadaná francouzská hudebnice letí na do Ameriky svatbu s mužem, který nedosahuje její úrovně. Mezipřistání se protáhne, a tak stráví noc ve společnosti šarmantního Angličana, který ji vezme s sebou na kontrolu varhan v londýnských kostelích. Z rozhovoru s ním zjistí, že by raději trávila život po jeho boku, Angličan však odmítá: cítí se zasvěcen umění a bohu, v čemž by mu manželství překáželo. Jeden důsledek však jejich sblížení má.

Komentáře (1)

Přidat komentář

JulianaH.
09.10.2021 5 z 5

Jemná a nadaná francouzská hudebnice letí na do Ameriky svatbu s mužem, který nedosahuje její úrovně. Mezipřistání se protáhne, a tak prožije noc ve společnosti šarmantního Angličana, který ji vezme s sebou na kontrolu varhan v londýnských kostelích. Z rozhovoru s ním zjistí, že by raději trávila život po jeho boku, Angličan však odmítá: cítí se zasvěcen umění a bohu, v čemž by mu manželství překáželo. Jeden důsledek však jejich sblížení má.

Povídka řeší rozpor mezi nároky, které bychom na své partnery měli mít, protože přirozeně vyplývají z naší duchovní úrovně, jenže... je nemáme. Zčásti proto, že jsou neuskutečnitelné. Jak totiž Maurois ukazuje na případu Petera, ten, kdo se rozhodl skutečně sloužit kráse a duchu, volí celibát.