Když teče krev / Ak tečie krv

Povídka od: Stephen King
Z knihy: Když teče krev


Novinářské heslo "Když teče krev, tak to táhne" naplňuje Chet Ondowský do posledního puntíku. Zdá se, že mu dokonce někdy i trochu pomůže. Vyšetřovatelka Holly Gibneyová se vydává po stopě tajemství, které žurnalista ukrývá.

Originální název:

If It Bleeds


Rok vydání originálu: 2020

Komentáře (7)

Přidat komentář

mirec88
26.11.2023 5 z 5

Nakoľko som zatiaľ nečítal trilógiu Pán mercedes ani Outsidera, tak táto poviedka sa mi veľmi páčila, kto alebo čo je vlastne outsider ma prekvapilo, postava Holly ma veľmi zaujala, baví ma a sedí mi a teším sa na tie skoršie knihy. Pre mňa osobne pecka. A pri premene outsidera mi nebolo dvakrát príjemne.

danny_21
18.02.2022 3 z 5

Upřímně nevím proč má Steve potřebu se vracet k nemastné neslané postavě Holly Gibney stejně jako znovu představit vyvařenou verzi slabého Outsidera. A to se chystá další román s tímto detektivem, chjo, nebavilo mě to, stejně jako trilogie a zmíněný Outsider :-( - 55 %


MíšaS.
05.09.2021 2 z 5

Většinu času jsem přemýšlela, kdy už se tam bude něco dít. Celou dobu se jen kecalo. To je i to, co mi vadilo na Outsiderovi - akce málo a spousta mluvení. Vlastně je to taková nápodoba Outsidera. Také mi trochu leze na nervy, že Holly vždy vše ví a vždy vše zvládne sama.
Jo a ty genderové kecy si mohl autor nechat od cesty. Mě na tom, že ženské vaří nepřijde nic špatného. Já jsem taky ženská a vařím ráda, určitě raději než štípu dřevo, a to máme štípačku. Takže z celé povídky mám takové smíšené, spíše špatné, pocity.

Terva
11.08.2021 3 z 5

„Jsem ochotný uvěřit všemu,
od létajících talířů
až po vraždící klauny.
Protože nějaký druhý svět opravdu je.
Existuje, protože lidé odmítají věřit, že tu je.“

Spin-off k sérii Právo nálezce. Abych pravdu řekl (napsal), tady už mě snad ani nic nedokáže překvapit. Je to jen vykrádačka vlastního příběhu nebo příběh samostatný? Těžko soudit. Holly Gibneyová tu dále pokračuje v Právu nálezce a vyšetřuje pár případů. Hledá ztracené psy a chytá neplatiče. A pak se do toho zaplete vážnější případ. Hlavní záporák je prostě už jen taková perlička na pomyslném dortu, ale rozhodně nedokáže svými počiny někoho překvapit. Díky tomuto „skutku“ se tak příběh stává jen průměrným.

Malá ochutnávka:
Jako většina lidí v médii prosáklém jednadvacátém století si Holly zvykla na násilí, které si lidé (stále většinou muži) navzájem způsobují ve jménu náboženství nebo politiky, ale to, co se stalo na té předměstské škole se příliš podobá tomu, co se téměř stalo ve Středozápadním kulturním a uměleckém komplexu, kde se Brady Hartsfield pokusil vyhodit do vzduchu několik tisíc dětí, a co se doopravdy stalo u Městského centra, kde ten magor vjel mercedesem do davu žadatelů o práci a zabil....Holly už si nevzpomíná, kolik lidí.......

Citát: Uzříš-li ďábly, proč nespatřil bys anděly?

Tilikum
05.08.2021 2 z 5

Mě za srdce nevzala už trilogie. Chápu, že si King Holly oblíbil, já ale ne. Celá ta postava mi přijde jaksi prvoplánová, nevěrohodná.

Lenka.Vílka
04.06.2021 5 z 5

"Jenom doufám, že to není haggis." ... " Co to je? Další latina?" ... "Ovčí srdce. Taky játra a plíce."

Veselé Vánoce, kdo chce dát pusu Santovi na nos a sednout si mu na klín?

Ale teď vážně. Protože potom se stane něco hodně špatnýho. Ve škole, kam kurýr doručil balík, nebouchne haggis, ale bomba. A je hodně zraněných. A i mrtvých. Což asi dost i překvapí, protože začátek povídky je napsaný vážně odlehčeně a je to takové uvolněné. A potom se dozvíte, že...přesně, kaboom.

Ale...povídka má poměrně dost stran, takže je třeba se věnovat i něčemu jinému. Holly samotné. A mě to bavilo. Sice nevím, jestli bych zvládla knihu, kde je hlavní postava (ale vzhledem k jejímu velkému osobnímu posunu v povídce...), ale takhle na tomhle prostoru to bylo dostačující a bavila jsem se.

"Lhaní je šikmá plocha, každá lež obyčejně vede ke dvěma dalším."

Mezi řešením svého života řeší i případ ze školy. A jo, někomu to může vadit. A říkat si:
Že se to táhne.
Že je to o ničem.
Že King vykrádá sám sebe.
Že vytáhnutím Holly kope do mrtvoly.
Jenže mě se Pan Mercedes líbil. Je to dobrá trilogie. (Proč? U knih ze série.)
Ale zároveň jsem jí moc nemusela v Outsoderovi. (Proč? U knihy.)
Takže jsem byla zvědavá, co z toho vyleze.

"Láska je dar, láska je taky řetěz s želízkem na každém konci."

A musím říct, že mě povídka moc bavila. Včetně zjištění, co se děje. Skvělé :)

zahadum
02.06.2021 1 z 5

Trilógia Mercedes a Outsider nepatrí k tomu čo by som si cenil od Kinga a preto mi neprirástla k srdcu ani táto poviedka ktorej hlavná postava Holly pochádza z vyššie spomínaných kníh. Veľmi nudné a rozťahané pátranie divnou osobou ktorá je psychologicky na tom veľmi biedne nie je moja šálka kávy. Tu najviac cítiť Kingov úpadok kedy tak aktívny a živý autor priam uspáva a nevládzete ani otáčať stránky. Škoda zaradenia do tejto zbierky. Zbytočná kopa písmen.