Císařova duše

Povídka od: Brandon Sanderson
Z knihy: Tři tváře, Arcanum odhalené


Popis není zatím k dispozici.

Originální název:

The Emperor's Soul


Rok vydání originálu: 2012

Komentáře (3)

Přidat komentář

MeLeny
15.07.2024 5 z 5

Chci se pustit do knih Brandona Sandersona. Zjistila jsem si o něm celkem dost informací a dost mě zaujal. Přesto mě trochu děsilo pustit se do těch bichlí, které běžně píše, tak jsem se rozhodla dát si takový "předkrm" ve formě této 100strankové povídky. A musím říct, že jsem ohromna. Jak říkám, teoreticky jsem předem věděla, co od Sandersona očekávat - podrobně a velmi logicky vystavěný svět, skvělou a originální magii, čtivost... přesto mě setkání s realitou v dobrém slova smyslu šokovalo.

Ze začátku pro mě bylo trochu náročnější se začíst, přeci jen jste přímo mrštěni do neznámého světa, kde je všechno nové a zvláštní. Navíc prostředí je částečně inspirováno Čínou, takže třeba jména pro mě byla ze začátku mírně náročnější. Čím dál jsem ale v příběhu byla, tím bylo těžší se odtrhnout a to přesto, že samotné čtení nebylo vlastně zas tak jednoduché a musela jsem se při něm hodně soustředit, abych pochopila to kvantum informací, které se na mě v každé větě hrnulo. Snadno se mi četlo až samotné vyvrcholení příběhu, kde už se akorát sbíraly plody námahy (ale hezké) z předchozích stránek.

Jedná se o perfektně vymyšlený příběh, ve kterém se pro mě skrývalo i dost zajímavých "filozofických" podnětů k zamyšlení. Uchvátilo mě, jak dobře a v dobrém slova smyslu složitě je možné takto krátký příběh vymyslet. Na to že se opravdu jednalo o povídku, tak ve mně zanechává velký otisk :-)

gruno
24.02.2021 5 z 5

Moja najobľúbenejšia poviedka od Sandersona a asi aj najobľúbenejšia poviedka vôbec.


Metla
01.08.2019 5 z 5

Sanderson jak ho známe a máme rádi: dobrý příběh s promyšleným fungováním magie, tentokrát na téma kopírování, napodobování, hledání a vytváření podstaty nejen věcí, ale dokonce i lidských duší. V zajímavém dovětku se autor přiznal k inspiraci asijskou kulturou, která z povídky ovšem nijak extra nevyčnívá (skoro se mi chce napsat bohužel). Závěr byl na můj vkus poněkud umírněný, ale celkový dojem nesnížil. 85%