Výroba uzenin, specialit a konserv podobné

Výroba uzenin, specialit a konserv
https://www.databazeknih.cz/img/books/36_/364131/bmid_vyroba-uzenin-specialit-a-konserv-3ZO-364131.jpg 5 1 1

Autor knihy, pan Jaroslav Bezděk (1903 až 1985), po vyučení se řezníkem odešel „na zkušenou“ do Berlína. V Kolíně nad Rýnem vystudoval odbornou potravinářskou školu. Po návratu do Prahy pracoval u firmy Zemka v Karlíně a jako dílovedoucí speciálky u firmy Beránek na Vinohradech. Své dlouholeté zkušenosti s uzenářskou výrobou vložil do knihy „Výroba uzenin, specialit a konserv“, kterou dvakrát vydal nákladem vlastním. První vydání vyšlo již před válkou, druhé - rozšířené - krátce po ní v roce 1945. Se souhlasem autorových synů došlo k novému vydání knihy, která přes svůj věk nepochybně osloví i současné producenty masných výrobků, profesionální i amatérské uzenáře a milovníky výrobků z masa. Osloví je nejen jako důkaz vyspělosti české předválečné masné výroby, ale též jako zdroj inspirace a poučení, z jakých kořenů vzešla stávající uzenářská výroba. S knihou se vrátí do dob, kdy se masné výrobky ještě vyráběly z masa a kdy jedinými používanými přísadami byly voda, sůl, sanytr, koření, žemle a strouhanka. Kniha je, díky autorově stylistice, velmi příjemnou četbou. Publikace je členěna na jednotlivé skupiny masných výrobků, používané i v současné technologické praxi: - upravovaná masa (19 receptur) - vařené zboží obyčejné (14) - uzené zboží (salámy) (11) - uzené zboží (drobné) (9) - trvanlivé salámy (10) - nářezové a ozdobné salámy (31) - játrové zboží (17) - různé speciality i běžné výrobky (12) - huspeniny a aspiky (6) - masové konservy (33) - saláty (8) Kromě receptur obsahuje Bezděkova kniha i množství rad, postupů a návodů pro (tehdejší) uzenářskou výrobu.... celý text

Podobné knihy (2)

Uzení Uzení Jeremy Schmid

Uzení je starobylá metoda zpracování potravin, prodložení jejich trvanlivosti a zlepšení chuti. Šéfkuchař Jeremy Schmid vám krok za krokem vysvětlí nejen jak si udělat vlastní udírnu, ale i jak správně připravit, ochutit... více


Udírny a uzení: maso, masné výrobky ,ryby Udírny a uzení: maso, masné výrobky ,ryby Egon Binder

Uzení je tradiční a oblíbený postup zpracování masa. V naší knize najdete informace nejen o druzích, možnostech a využití domácích udíren, ale i o správných postupech uzení. Zjistíte také, jak správně maso na uzení nasol... více

Štítky knihy

konzervace a sterilace potravin domácí výroba uzeniny

Autorovy knížky

Jaroslav Bezděk
česká, 1903 - 1985
2014  100%Výroba uzenin, specialit a konserv
Skrýt reklamy