TerkaPS TerkaPS oblíbené citáty

☰ menu

Dovol mi povědět ti příběh. Taky jsem cítil hněv k těm, kdo mi udělali něco špatného. Ale nenávist tě stravuje, aniž by ublížila těm, na něž je namířena. Je to jako vzít si jed a doufat, že umře tvůj nepřítel.
M.W. Craven

Edmund Burke řekl, že všechno, co je potřeba k vítězství zla, je, aby ti na straně dobra nic neudělali.
M.W. Craven

” Ten, jež usiluje o pomstu, musí vykopat dva hroby: jeden pro svého nepřítele a jeden pro sebe. ” Poe (Loutkové divadlo)
M.W. Craven

Kanarsiové říkali, že vědění náleží starým a moudrým, ale objevování je záležitostí mladých. Staří zabraňují mladým, aby zbloudili ze stezky rozumu. Mladí však prahnou po stezce snů. A uprostřed mezi těmito dvěma cestami leží pravda.
Beverly Swerling

Demokracie!Vláda kdejakého darebáka, který dokáže nashromaždit dostatečný počet hlasú nevzdelané lúzy?Bože na nebi, to snad ne!
Beverly Swerling

Proč se lidi tak bojí umírání? To je snadné. Je pro nás totiž hrozně těžké představit si svět bez nás.
Jodi Picoult

Zeptala jsem se ho, co na mně vlastně vidí. A on mi odpověděl, že svoji budoucnost.
Jodi Picoult

Vždycky jsem se divila, že Bůh je otec. Protože je to přece máma, kdo vás bezpodmínečně miluje.
Jodi Picoult

Aby se člověk stal znovu lidskou bytostí, stačí někdo, kdo vás tak vnímá bez ohledu na to, jak vypadáte. (Vypravěčka)
Jodi Picoult

,,Skutečně má smysl umřít pro někoho, koho miluješ?" Maureen se na chvilku zamyslí. ,,To není ta správná otázka, Olivere. Místo toho by ses měl sám sebe zeptat, jestli bez ní dokážeš žít." (Láska mezi řádky)
Jodi Picoult

,,Máte někdy pocit, že ji ztrácíte? Že už v duchu neuslyšíte tón jejího hlasu nebo si nedokážete vybavit, jak voněl její parfém?'' Starý pán zavrtí hlavou. ,, Mám opačný problém,'' řekne. ,,Nemůžu na něho zapomenout.'' (Vypravěčka)
Jodi Picoult

,,Každý si ale čas od času myslíme, že náš žal je větší než smutek těch ostatních." (Vypravěčka)
Jodi Picoult

Nehodlám uznávat nic z toho, v co věříš. Respektuji pouze tvé právo v to věřit. Stejně tak ty bys měl respektovat mé právo nevěřit. (Muž z ostrova Lewis)
Peter May

Mladí nejsou zvědaví na to, co jsou starší členové rodiny zač. Berou je takové, jací jsou. Přeji si, abych se mohl vrátit a vyptat se jí na její život, zaplnit ta prázdná místa. Jenže člověk se pochopitelně vrátit nemůže ... (Skála)
Peter May

„Rodiče jsou skála, na které člověk buduje svůj život.“ (Muž z ostrova Lewis)
Peter May

"Ve stáří - poté, co uplyne mnoho let - ubíhají ty další až příliš rychle. Jak pomalu se vzdalujeme od svého narození a jak rychle pospícháme vstříc smrti." (Muž z ostrova Lewis)
Peter May

"Nejlepší přátelství jsou ta, která nepotřebují zaplňovat mlčení slovy." (Šachové figurky)
Peter May

Víš jak se člověku uleví, když pochopí, že nemůže mít všecko, co by chtěl?
Karin Lednická

Opakovaně mařená naděje je mnohem horší než děsivá jistota. (Šikmý kostel)
Karin Lednická

Člověk nesmí chtít od života moc, protože pak je akorát věčně zklamaný.
Karin Lednická

Jak bys někoho zabil,abys ho ve skutečnosti nezabil? Je to snadné, saranče. Vyprázdníš jeho duši a naplníš ji bolestí...vezmeš mu to, co miluje nejvíc. (Nenávist)
Chris Carter

Peníze jsou barometrem ctnosti společnosti. Když vidíte, že obchody již nejsou uzavírány dobrovolně, ale pod nátlakem; že k produkci potřebujete povolení od lidí, kteří neprodukují; že peníze potečou těm, kdo neobchodují se zbožím, ale s výhodami; že lidé bohatnou úplatkářstvím a konexemi, nikoli prací; že zákony vás nechrání před těmito lidmi, chrání tyto lidi před vámi; korupce je odměňována a poctivost potrestána, pak víte, že vaše společnost je na pokraji zhroucení.
Alisa Zinovjevna Rosenbaum

Nejhorší vina, je příjmout nezaslouženou vinu.
Alisa Zinovjevna Rosenbaum

Nejdůležitější povinností člověka je povinnost vůči sobě samému.
Alisa Zinovjevna Rosenbaum

Myslím, že jediné podstatné zlo na zemi je považovat názory druhých za svůj prvořadý zájem.
Alisa Zinovjevna Rosenbaum

Každá forma štěstí je soukromá věc. Naše šťastnejší chvíle jsou osobní, vycházejí z nás samých, jsou nedotknutelné. Věci, které jsou nám svaté či vzácné, jsou ty, které jsme odmítli promiskuitně sdílet s jinými.
Alisa Zinovjevna Rosenbaum

Jakou mají slova moc; později pro ty, kdo je budou číst, ale nejprve pro toho, kdo je nachází; jsou lékem, řešením, prolomením bariér.
Alisa Zinovjevna Rosenbaum

"Stát má jednu jedinou pravomoc - zatočit s tím, kdo překročí zákon. Jenže když není dost pachatelů, musí si nějaké obstarat. A tak začne stavět mimo zákon kde co, až už není možné normálně žít, aniž by se člověk proti něčemu neprovinil. Národ poctivců není nikomu k užitku. Z takového nic nekouká. Stačí ale schválit pár zákonů, které nelze ani dodržovat, ani vymáhat, ani objektivně vykládat, a rázem máme národ provinilců. A těm už vládnout lze."
Alisa Zinovjevna Rosenbaum

Asi mi zabloudila do srdce. A nenašla cestu ven. Tvoje babička nikdy neměla orientační smysl.
Fredrik Backman

A já doufám, že jednou na hřišti nebo v reklamní agentuře s panoramatickými okny pochopíš, že odvážný není ten, kdo se pouští do rvačky a neví, jestli vyhraje, nebo prohraje. Odvážný je ten, kdo ví, že by vyhrál, ale nechá to být.
Fredrik Backman

„Učitelka nás donutila napsat slohovku o tom, čím chceme být, až budeme velcí,“ spustil Noah. – „A co jsi napsal?“ – „Napsal jsem, že nejdřív se chci soustředit na to, že jsem malý.“ – „To je velmi dobrá odpověď.“ – „Viď? Já bych chtěl být radši starý než dospělý. Všichni dospělí se pořád vztekají, jen děti a staří lidi se smějí.“ – „To jsi taky napsal?“ – „Jo.“ – „A co učitelka?“ – „Ta mi řekla, že jsem nepochopil zadání.“ – „A co ty na to?“ – „Že to ona nepochopila odpověď.“ – „Já tě mám tak rád,“ vypraví ze sebe děda se zavřenýma očima.
Fredrik Backman

Člověk je připraven a ochoten přijmout jakékoliv utrpení, jakmile a dokud je schopen v něm vidět nějaký smysl.“
Viktor Emil Frankl

Obuj si moje boty, projdi si můj život a pak budeš mít právo mě soudit. ( Hana )
Alena Mornštajnová

Láska ale musí být silnější než nenávist, jinak bychom se mohli rovnou rozloučit s jakoukoli budoucností.
Kristin Hannah

Na smrti je nejstrašnější to, že by mohla projít kolem. A nás tu nechat osiřelé.
Fredrik Backman

Víš, co je na rodičovství nejhorší? Že tě budou soudit podle tvých nejslabších chvilek. Milionkrát uděláš něco správně, ale pak stačí jeden špatný krok a už navždycky budeš tátou, který se koukal do mobilu, když se jeho dítě v parku praštilo hlavou o houpačku. Nespustíme z nich oči třeba celé dny, ale pak si chceme přečíst JEDNU esemesku a všechny chvíle, kdy jsme se chovali správně, jsou k ničemu. Nikdo nechodí k psychologovi, aby s ním řešil, kolikrát jako dítě nedostal houpačkou do hlavy. Rodiče jsou definováni svými nezdary.
Fredrik Backman

Největší moc smrti nespočívá v tom, že dokáže ukončit lidský život, ale že lidé, kterým se prozatím vyhýbá, už nechtějí žít dál.
Fredrik Backman

Štěstí je jako heroin - jakmile ho člověk okusí, jakmile zjistí, že existuje, nedokáže se už nikdy pořádně smířit s obvyklým životem bez něj. Protože štěstí je něco jiného než spokojenost. Štestí není přirozené. Jedná se o chvějivý vyjímečný stav, o vteřiny, minuty, dny, o nichž dobře víte, že nebudou mít dlouhého trvání. A stesk po štěstí nenásleduje, nýbrž ho doprovází. Protože se štěstím přichází bolestné poznání, že se nic nemůže opakovat, a člověku se tedy stýská po tom, co ještě neztratil, děsí se abstinence, smutku nad ztrátou, proklíná city, které dosud neznal.
Jo Nesbø

V Afganistánu je hodně dětí, ale málo dětství. (Lovec draků)
Khaled Hosseini

Je moudřejší trápit se pravdou než se utěšovat lží.(Lovec draků)
Khaled Hosseini