SCP Online SCP oblíbené citáty

☰ menu

Hluboko, kolem dělových hlavní a lodních šroubů, přes okraj trupu, za obrovitánský bitevní kolos, v mořském vodním sloupci, který omývá korálový písek a odtéká za modrý horizont. Ten proud v sobě nese i nás. Svědky. Obrazotvorce - ty, kteří se vznášeli.
Nadim Samman

Ta spousta let mezi nimi visí jako těžká opona. Jako kdyby stůl, za kterým sedí, měřil desítky kilometrů.
Anna Cima

Prichádzal zo severu ako posol, unavený od toľkého chodenia po ceste, kde ho nik nechcel počuť, preto zúrivo ničil všetko, čo mu prišlo do cesty, a keby bol mohol, celé mesto by bol vyvrátil od základov, lebo bolo hluché ako jeho múry a slepé ako jeho noc.
Miguel Ángel Asturias

Ak aj jestvujú otroci, to ešte neznamená, že niet v živote miesta pre slobodných ľudí.
Miguel Ángel Asturias

Zatímco mladé ženy snily o tom, jak si natrvalo získají muže, ty nad padesát, které už nějakého v minulosti měly, o žádného dalšího nestály.
Annie Ernaux

Na nás, které jsme prodělaly potrat v kuchyni, rozvedly se a věřily, že naše úsilí za osvobození poslouží i dalším, padala velká únava.
Annie Ernaux

Války bylo zapotřebí, lidé už dávno nezažili nic převratného, začalo jim to scházet, záviděli těm, které něco podobného potkalo a které mohli sledovat jen v televizi. Toužili navázat na dávnou tragédii.
Annie Ernaux

V jistém okamžiku, jen se přesně nevědělo v jakém, nám něco uteklo - nebo jsme si to utéct nechali.
Annie Ernaux

Paměť, stejně jako sexuální touha, nemá konce. Propojuje mrtvé s živými, skutečné bytosti s představami, sny s minulostí.
Annie Ernaux

... bola slabá ako umierajúci, ktorý na konci svojej životnej púte nenávidí a opovrhuje tými, čo ostávajú nažive.
Miguel Ángel Asturias

Dívala se špatným směrem, smrt, kterou vyhlížela, přišla zezadu.
Katie Kitamura

(...) budoucnost je nevyhnutelná. To, co může znít jako stoická moudrost, je často omluvou pro lhostejnost.
David Wallace-Wells

Tíha mrtvých roztáčí zem v noci a ve dne tíha živých... Až bude mrtvých víc nežli živých, nastane věčná noc, nekonečná, to již nevzejde úsvit skrze ony živé...
Miguel Ángel Asturias

Jednoho dne, už brzy, uzamknou se ulice do sebe hrůzou. Stromy už nenesou takové ovoce jako dřív. Ani kukuřice už neposkytuje lidem pravou obživu. Spánek nikoho neposilní. Vzduch je nedýchatelný. Pohromy stíhají zkázu... zkáza pohromy, zakrátko učiní tomu všemu konec zemětřesení. Kéž bych to viděl na vlastní oči, vždyť jsme národ prokletý!
Miguel Ángel Asturias

Za rozednívání se spolu rozloučili na hranici. Nad smaragdem plání, nad horami s hustými hvozdy, proměněnými ptactvem v skutečné orchestriony, i nad pralesy plynula oblaka ještěřího tvaru a unášela na svých vzdušných bedrech záplavy světla.
Miguel Ángel Asturias

Zkoušel jsem lidi přesvědčovat realitou a pravdou, ale jako by ti lidé okolo mě byli obětí nějakého kouzla, které jim doslova zatemnilo mysl, a realitu nemohli nebo z nějakého důvodu nechtěli vidět. Přitom jsem si naivně myslel, že tu lež, hloupost a manipulaci musí vidět všichni.
Jan Tománek

... nebyl to pouhý pták, nýbrž ohrožený les a moře, které ho vroubí, a všechno, co ho obývá, část vypovídající za celek ...
Maylis de Kerangal

Jeho zbožštělá moudrost mi může políbit moji plebejskou prdel.
Roxanne Longstreet Conrad

Dotek moře je smyslný, svírá tělo v jemném a důvěrném objetí.
Kate Chopin

Připadala si jako tvor, jenž se právě narodil a otevírá oči v povědomém světě, který ještě nikdy nespatřil.
Kate Chopin

Hlas moře svádí, nikdy neumlká, šeptá, hučí, mumlá, láká duši, aby se zatoulala do propasti samoty.
Kate Chopin

V bouři je strom vděčný za kořeny, nikoli za větve.
Tamsyn Muir

Lidé odcházejí a my tu zůstáváme, zcela bezmocní. Nemůžeme s tím nic udělat, nemůžeme nic změnit...
Tamsyn Muir

Zamířil rovnou k ní a zaznamenal, o kolik jsou náhle řidiči trpělivější, když člověk při chůzi používá hůl.
Joanne Rowling

Lidství je něco mužského a muž definuje ženu nikoli samu o sobě, nýbrž v poměru k sobě; nepovažuje ji za autonomní bytost.
Simone de Beauvoir

Na to já zvysoka kašlu, že je v jednom a tom samém světě víc světů a že se člověk má držet v tom svém. Nechci, aby ten můj svět byla nějaká podmnožina A, která nemá žádný průnik s dalšími (B, C nebo D), aby ten můj svět byl nějaký nepropustný pytel nakreslený na tabuli, nějaká prázdná množina.
Delphine de Vigan

Vánoce jsou lež, která seskupuje rodiny kolem mrtvého stromu nazdobeného světýlky, lež utkaná z banálního žvanění, zaplácaná kily máslového krému, lež, které nikdo nevěří.
Delphine de Vigan

Zhluboka jsem se nadechla a naslouchala známému, chlubivému hlasu svého srdce. Já jsem, já jsem, já jsem.
Sylvia Plath

Zlý sen. Pro člověka pod skleněným zvonem, prázdného a zaraženého jako mrtvé dítě, je svět sám jeden velký zlý sen.
Sylvia Plath

Všechna ta vláha nejspíš pocházela ze samotného dna oceánu, kde uprostřed nesmírného polárního chladu pluly slepé bílé ryby, které se řídily jen svým vlastním světlem.
Sylvia Plath

Kým si levy nevymyslia svoje vlastné príbehy, lovci budú vždy hrdinami rozprávaní o poľovačkách.
Mia Couto

Aby sme dokázali zabudnúť, nesmieme to nikdy zažiť.
Mia Couto

Screening je loterie. Vítězství se týká menšiny žen. (...) Většina žen se nedočká prospěchu žádného a platí svým časem a riziky spojenými se screeningem.
Siddhárta Mukherdží

Dieta s nízkým obsahem vlákniny a vysokým obsahem červeného masa zvyšuje riziko rakoviny střeva a obezita je spojena s rakovinou prsu ...
Siddhárta Mukherdží

Ne, minulost nedokazuje vůbec nic. V horách je vždycky všechno poprvé, pokaždé je třeba znovu dokázat, jak daleko se dostanu.
Reinhold Messner

... jestli existuje bůh, stojí mu matka nohou na krku a požaduje, aby se mi děly samé dobré věci.
Michelle Zauner

Nie je tu ruka, ktorej by som sa chytila. Žiadne známe telo pritlačené k môjmu, pre ťažkosti akési bližšie.
Négar Djavadi

Na strednej škole som mala pocit, že miesto v mojom vnútri, z ktorého by mali prameniť emócie, vyschlo bez môjho povšimnutia. Svet mi pripadal - a stále mi pripadá - akoby za sklom, nedotknuteľný a vzdialený ako pantomíma, na ktorej sa nemôžem zúčastniť.
Négar Djavadi

Nížiny na Středozápadě ovládají tornáda. Na jihu USA se vzdouvají povodně. Hurikány bouří v Mexickém zálivu. A Kalifornie hoří.
Taylor Jenkins Reid

Tisíce druhů nyní umírají, a lidé to ignorují. Vyhlazujeme je. Stvoření, která se naučila přežít cokoliv a všechny, vyjma nás.
Charlotte McConaghy