Salonka Salonka oblíbené citáty

☰ menu

Život v akváriu je pravdepodobne poriadna nuda, len čo sa trochu rozbehneš, narazíš na sklo. Stojím za sklom a radujem sa z neobmedzeného pohybu.
Milan Lasica

Odpusť! A prijmi teraz večer na dobrú noc v jednom prúde všetko, čo som a čo mám a čo je blažené, že v Tebe spočíva.
Franz Kafka

A možno nie je láskou ani to, keď poviem, že si mi tým najmilším človekom na svete; láska znamená, že si mi nožom, ktorým v sebe rýpem.
Franz Kafka

Teď teprve chci žít pro někoho druhého, teď teprve miluji, teď je život nádherný a cenu má každý den a žádný nesmí býti ztracen.
Jarmila Glazarová

Kdo nikdy nemiloval, může napsat velký román o lásce, nikoliv však prostou báseň o ní.
Guillaume Apollinaire

Každá veselá láska je smutná, neboť láska je jako celý svět - je sice hořká, ale sladce chutná.
Jaroslav Seifert

Jak hluboká je pravda, že slova jsou jen matným odleskem toho, co máme skutečně na mysli. Jsou nepatrnými slyšitelnými články řetězu, který spojuje velké neslyšitelné city a úmysly. (Sestřička Carrie)
Theodore Dreiser

Ztrácet lásku je krutější než ji ztratit, a ztrácet život je krutější než ztratit ho.
Jiří Wolker

Na básnících je, aby našli velikost doby.
Jiří Wolker

On jediný dokázal dětem říci, že na světě je smrt, a nevylekal je. (O Janu Karafiátovi v předmluvě k Broučkům v roce 1967)
Jan Skácel

Někdy se anděl na nás hněvá, anděla máme každý svého, a naděje má z buku křídla a srdce z dřeva lipového.
Jan Skácel

Mnoho lidí se domnívá, že moravská hymna je píseň Moravo, Moravo, Moravěnko milá. Není to pravda. Moravská hymna je mnohem krásnější, velebnější a je všelidská. Není národa na světě, který by měl tak inteligentní hymnu jako my, Moravané, kteří na rozdíl například od Slováků národ nejsme. A přece jen málo obyvatelů zeměkoule moravskou hymnu zná. Dokonce ani všichni Moravci ne. Já ji znám a zpívám si ji velice často a s úctou. Hymnu líbezné země Moravské (která není zemí) nezahraje ani ta nejznamenitější kapela na světě. Nedokáže to. Protože moravská hymna je - ticho. Řeknu vám to naplno. Moravská hymna je pauza. Pauza mezi Kde domov můj a Nad Tatrou sa blýska.
Jan Skácel

Jako všechno umění je i poezie v podstatě tajemství.
Jan Skácel