s.mirka1 s.mirka1 oblíbené citáty

☰ menu

Život je hra, jejíž pravidlo zní: To není žádná hra, tady jde o život
Alan Watts

Vesmír si prostřednictvím nás uvědomuje sám sebe.
Alan Watts

Štěstí lze snadno zhatit jen tím, když se při jeho prožitku pozorujeme a přemýšlíme, zda vlastně šťastní jsme.
Alan Watts

Předpokládejme, že byste každou noc byli schopni snít jakýkoliv sen, který si vyberete. A že byste například měli možnost během jedné noci prosnít 75 let v čase. Nebo jakoukoli jinou dobu byste chtěli. Ze začátku tohohle dobrodružného snění byste si samozřejmě splnili všechna svá přání. Dosáhli byste všech druhů potěšení, na která byste si pomysleli. A po několika nocích 75 letých snů dokonalé radosti a štěstí, byste si řekli: „Wow, to bylo super! Ale teď, teď se nechám překvapit. Chci zažít sen, který nemám pod kontrolou. Ve kterém se mi přihodí něco, o čem nevím, co to bude.” A až byste ho dosnili a probudili se, řekli byste: „Jej, to bylo teda na hraně!” A pak byste se stávali čím dál většími dobrodruhy, měli více odvahy a podstupovali další rizika, podle toho, co byste si vysnili. Až nakonec..., nakonec byste snili přesně o tom, kde jste TEĎ. Snili byste sen života, který právě teď prožíváte. Bylo by tomu tak v rámci toho celého nekonečného počtu možností. Hraní si na to, že nejste Bůh. Protože podle této myšlenky si celá podstata Božství hraje a předstírá, že jím není. Takže dle této myšlenky je každý ve své podstatě jen ultimátní skutečností. Ne bohem v politicko-vládnoucím smyslu, ale Bohem ve smyslu vnitřního bytí. Tím hlubokým základem, esencí, podstatou, jakkoliv to nazveme. A my všichni tím jsme, jen předstíráme, že nikoliv.
Alan Watts

Klidu dosáhnete jen tehdy, když se přestanete snažit od utrpení utéct a dojde vám, že taková snaha by byla zcela marná. ... Utrpení se lze zbavit jen tak, že ho vstřebáme. ... Když se vzdáme boje s bolestí, tak utrpení odejde, nebo se alespoň zmírní a stane se snesitelným.
Alan Watts

Člověk trpí jen proto, že bere vážně to, co bohové udělali pro zábavu
Alan Watts

" Láska není vášeň, není to jen vzrušení. Láska je hluboké porozumění někomu, kdo vás doplňuje. Někdo, kdo z vás udělá "celý kruh". Přítomnost toho druhého pozvedá vaši přítomnost. Láska vám dává svobodu být sebou samým, není to vlastnictví."
Osho

Mějte dobrou náladu. Dobrá nálada vaše problémy sice nevyřeší, ale naštve tolik lidí kolem, že stojí za to si ji užít.
Jan Werich

Nic tak neodhaluje charakter lidí jako to, čemu se vysmívají.
Johann Wolfgang Goethe

Život je někdy velmi skoupý, uplynou dny, týdny, měsíce a roky, aniž člověk zažije něco nového. Ale pak se otevřou dveře a dovnitř se vřítí lavina. V jednu chvíli nemáte nic, a najednou máte víc, než dokážete přijmout.
Paulo Coelho

Když něco opravdu chceš, celý vesmír se spojí, abys to mohl uskutečnit.
Paulo Coelho