mirektrubak mirektrubak oblíbené citáty

☰ menu

Ve všem, co v nás vyvolává čistý a opravdový pocit krásy, je Bůh skutečně přítomen. Je to něco jako Boží vtělení do světa a krása je jeho znakem.
Simone Weil

Nemyslím na všechnu tu bídu, ale na krásu, která stále přetrvá.
Anne Frank

Jediná situace, kdy se na někoho mohu dívat svrchu, je tehdy, když mu pomáhám vstát.
Jorge Mario Bergoglio

Jak vzniká blízkost? Tato otázka je jen jinou variantou té, kterou farizeové pokládali Ježíšovi: Kdo je můj bližní? Odpověď je táž: Ty se učiň bližním!
Tomáš Halík

Na slova je možné se spolehnout jen tehdy, kdy si je člověk jist, že jejich funkcí je odhalovat, a nikoli zastírat. (O násilí)
Hannah Arendt

Mít pochybnosti a obavy není hřích. Hříchem je dovolit těmto obavám, aby určovaly naše odpovědi, podmiňovaly naše rozhodnutí, kompromitovaly úctu a velkorysost, živily zášť a odmítání. Hříchem je upřít setkání druhému, jinému a bližnímu.
Jorge Mario Bergoglio

Dokonalá láska spočívá v tom, že snášíme chyby druhých, že se nedivíme jejich slabostem, že nás povznášejí i ty nejmenší ctnostné skutky, které u nich uvidíme.
Thérèse de Lisieux

Pane, nech ve mně růst svou vlastní lásku. Doplň ve mně to, co chybí mé lásce k tobě. Naplň mé prázdné ruce, daruj mi své srdce.
Thérèse de Lisieux

Okamžiků, kdy se musím rozhodovat mezi dobrem a zlem, je velmi mnoho a v nich cítím ze strany Boha jemné vedení. Vím, že lidský úsudek není dokonalý a nikdy nemůžu suverénně říct, že jsem uchopil pravdu. Ale je důležité, aby na sebe člověk i tak vzal odvahu k rozhodování.
Václav Malý

Zastav trochu ten sebevědomý pohled, prchavé a přezíravé komentování, které se rodí ze zapomenutí na jemnost, laskavost a úctu při setkání s druhými, zejména slabými, raněnými a také těmi, kdo jsou ponořeni ve hříchu a pochybení.
Jorge Mario Bergoglio

Nenávist je jako když vypijete jed a čekáte, že umře ten druhý.
Jón Gnarr