kopretina19 kopretina19 oblíbené citáty

☰ menu

Jestli někdo rozumí samotě, pak je to měsíc.
Delia Owens

„Lidé byli stvořeni k tomu, aby byli milováni, a věci k tomu, aby byly používány. Svět je v chaosu proto, že vše je naopak.
Tändzin Gjamccho

Svět nepotřebuje více úspěšných lidí. Svět zoufale potřebuje více mírotvorců, ranhojičů, vypravěčů a milovníků všeho druhu.
Tändzin Gjamccho

„Existují pouze dva dny v roce, kdy nemůžeme udělat vůbec nic. Jedním je včerejšek a druhým zítřek. Proto je dnešek tím správným dnem, kdy má člověk milovat, konat a žít.“
Tändzin Gjamccho

Když se ptali Dalajlámy, co ho na lidstvu nejvíce překvapuje, odpověděl: "Lidé. Protože obětují zdraví, aby vydělali peníze, potom obětují peníze, aby znovu získali zdraví, a pak se tak znepokojují budoucností, že si neužívají přítomnost, takže nežijí ani v přítomnosti, ani v budoucnosti. A žijí tak, jako by nikdy neměli zemřít. A potom zemřou bez toho, aby předtím žili."
Tändzin Gjamccho

Šťastie tvojho života nezávisí na tom, ako sa utvára tvoj osud, ale na tom, ako sa voči nemu zachováš.
Erich Fromm

Kdyby byla na olympijských hrách někdy disciplína "spaní", pokusím se o zlatou.
Robert Fulghum

Psal jsem o tom, že náš život je jako pokoj, kde je spousta dveří. Některé jsou zamčené a jiné ne. A my nevíme, které jsou které. Některé otevřít nedokážeme... Chce to zkusit, které dveře jsou zamčené a které jen zavřené. Slýchám od lidí, že neumějí zpívat, a když se jich zeptám, jestli mají v pořádku sluch, řeknou mi, že ano. Mají zdravé uši, zdravý hlas, mají rádi hudbu, tak mohou i zpívat. Jen nikdy nezkusili otevřít ty dveře. Není nutné být v tom, co děláme, nejlepší. Já taky nikdy nebudu slavný tanečník tanga, možná ani nikdy nebudu dobrý tanečník, ale mohu tančit tango a mohu si to taky užít... Mějte odvahu a užívejte si to, co děláte. To je hlavní. A dělejte to tak dobře, jak umíte. Všechno co máme, je v nás.
Robert Fulghum

Kniha je mezi dárky tím, čím je pro nás Říp mezi horami, Vltava mezi řekami a lípa mezi stromy.“
František Nepil

„Nejlepším předpokladem dobrého manželství je slepá žena a hluchý muž.“
František Nepil

Všechno, co nás obtěžuje a vyčerpává, jsme si vytvořili my sami. Když si to uvědomíme, můžeme s tím začít pracovat.
Jaroslav Dušek

Opravdový úspěch přece nemusí nutně být to, co vás nejvíc pozvedne v očích ostatních. Může to být něco, za co si sami sebe vážíte, co vás naplňuje. Jen vás samotné.
Michaela Klevisová

Aby byl člověk šťastný, měl by žít v souladu sám se sebou, s přírodou a s lidmi kolem sebe. (Dům na samotě)
Michaela Klevisová

Závisť je veľmi staré slovo a tak dobre sa mu vodí medzi ľuďmi. Večne spievajú lesy
Trygve Gulbranssen

Když už člověk jednou je, tak má koukat aby byl. A když kouká, aby byl a je, tak má být to, co je a nemá být to, co není, jak tomu v mnoha případech je.
Jan Werich

Neodsuzuj chybujícího, nevíš, co trápí jeho duši. (Heřmánkové údolí)
Hana Martinková

Musíš zatnout zuby a překonat úzkost z neznámého, musíš si říkat, že nic netrvá věčně a že i tohle jednou skončí. (Heřmánkové údolí)
Hana Martinková

Nevnímali, že existují plaché okamžiky spokojenosti a radosti, přítomné v každém dni jejich života. Jsou ukryty v úsměvu dětí, v moudrém pohledu starých lidí, ve vůni květů, letu ptáků, plujících oblacích, zurčení potoka. Stačí zastavit se a užít si to. Mají je před očima, a přece jako slepí nevidí. (Vykupitel duší)
Iveta Pačutová