Hani77 Hani77 oblíbené citáty

☰ menu

Správně vidíme jen srdcem. Co je důležité je očím neviditelné.
Antoine de Saint-Exupéry

Všichni lidé jsou špatní, dokud je nutnost nepřivede k tomu, aby byli dobří.
Niccolò Machiavelli

Taková je už povaha lidí: přichýlí se spíš k tomu, komu dobrodiní prokazují, než k tomu, od koho je přijímají.
Niccolò Machiavelli

Štědrost je ctností jen potud, pokud jde z vlastní kapsy a na pravém místě.
Niccolò Machiavelli

Přirovnávám to k dravé řece: když se rozzuří, zaplavuje roviny, poráží stromy a domy, odnáší hlínu z jednoho místa a ukládá ji na jiné. Každý před ní prchá, každý couvá před její zuřivostí a nemůže se jí vzepříti. A přece, třebaže je tomu tak, lidé mohou v čas klidu učiniti hrázemi a náspy taková opatření, aby řeka, když se potom rozvodní, tekla určeným směrem
Niccolò Machiavelli

Mezi životem, jaký je, a životem, jaký by měl být, je tak velký rozdíl, že ten, kdo nedává pozor, co se děje, a řeší pouze to, co se stát mělo, dělá mnohem více pro svoji zkázu než pro přežití.
Niccolò Machiavelli

Lidé jsou tak naivní, že rádi uvěří tomu, co slyšet chtějí.
Niccolò Machiavelli

Láska se udržuje poutem vděčnosti, ale lidé jsou špatní a s lehkým srdcem je přervou, vidí-li v tom svůj prospěch.
Niccolò Machiavelli

Když se dva perou, musíš vědět, čí vítězství by ti víc ublížilo.
Niccolò Machiavelli

Kdo jinému dopomáhá k uchopení moci, sám sobě podřezává větev, na níž sedí.
Niccolò Machiavelli

Každý vidí, jakým se zdáte být, ale málokdo vycítí, jakým opravdu jste. (Vladař)
Niccolò Machiavelli

jsou dva způsoby boje: jeden cestou zákonitou, druhý cestou násilí. Způsob první je vlastní člověku a druhý zvířatům. Protože však první způsob mnohdy nestačí, nezbývá než uchýliti se k druhému. Musí tedy vladař dobře uměti počínati si jako zvíře i jako člověk.
Niccolò Machiavelli

Je snadné někoho o něčem přesvědčit, ale těžké ho v přesvědčení udržet. Proto je zapotřebí být neustále připraven prosadit vlastní záměry silou, jakmile lidi víra opustí.
Niccolò Machiavelli

dobré rady, nechť pocházejí od kohokoli, musejí míti původ v panovníkově moudrosti; nesmí tedy panovníkova moudrost prameniti jenom z dobrých rad
Niccolò Machiavelli

Doba není pro žádný podnik nikdy dokonale příznivá a kdo chce čekat, až se sejdou všechny příznivé okolnosti, ten ať nic nepodniká, sice tak učiní nejčastěji jen ke své škodě.
Niccolò Machiavelli

Člověk, který chce být za všech okolností dobrý, zcela určitě pohoří mezi ostatními, kdo dobří nejsou.
Niccolò Machiavelli

Člověk nemá nikdy padat na zem, jen protože věří, že ho někdo zvedne.
Niccolò Machiavelli

Nemalý význam má pro vladaře volba ministrů. Jsou – podle toho, jak moudrý je vladař – dobří, nebo špatní. A nejlepší úsudek o vladaři a jeho rozumu si uděláme, když se podíváme, jaké lidi má kolem sebe. Když jsou to muži obratní a spolehliví, vždycky je možné považovati ho za moudrého, protože dovedl poznati jejich obratnosti a uchovati si jejich spolehlivost. Když však jsou jiní, vždycky je možné udělati si o něm úsudek nedobrý, neboť první chybu, kterou činí, činí tou volbou.
Niccolò Machiavelli

Přátelství, získaná penězi, a nikoli velikostí a šlechetností ducha, jsou sice zasloužená, ale nemáme je a nemůžeme jich v čas potřeby použíti. Kromě toho lidé bezohledněji škodí tomu, kdo probouzí lásku, než tomu, kdo budí strach, neboť láska je držena páskou povinnosti a ta se při každé příležitosti, kdykoli jde o osobní prospěch, trhá, protože lidé jsou zlí; strach však je udržován obavou z trestu, a ta neopouští lidi nikdy
Niccolò Machiavelli

Základní lidskou slabostí je, že člověk nepředvídá bouři, když je pěkné počasí.
Niccolò Machiavelli

Rozumný panovník... raději prohraje bitvu s vlastní armádou, než aby ji vyhrál s cizí, protože ví, že vítězství dobyté cizími zbraněmi není skutečné vítězství.
Niccolò Machiavelli

Nejlaskavější ze všech stvoření jsou ženy, a nejnepříjemnější taky.
Niccolò Machiavelli

Lidé se méně rozpakují uškodit tomu, koho milují, než tomu, koho se bojí.
Niccolò Machiavelli

Lidé rychleji oželí ztrátu otce než ztrátu dědictví po něm.
Niccolò Machiavelli

Lidé rádi mění pána, protože věří, že si polepší, a v této víře se chápou zbraní proti svému vládci, ale jsou zklamáni, protože se za čas přesvědčí, že si pohoršili.
Niccolò Machiavelli

Lidé klidně ublíží tomu, koho milují, protože láska je morální závazek a ten pro svůj prospěch klidně poruší. Právě proto, že jsou špatní a slabí. Ale strach z trestu je přeci jen drží na uzdě.
Niccolò Machiavelli

Láska a strach mohou jen těžko existovat pohromadě, ale pokud si máme vybrat , je mnohem bezpečnější být obávaný , než milovaný.
Niccolò Machiavelli

"Dante říká, že není vědění bez zapamatování toho, co jsme poznali."
Niccolò Machiavelli

Moudrý vladař si musí všímati nejen nepořádků přítomných, nýbrž také budoucích, a musí těmto budoucím s veškerou pilností předcházeti. Neboť všemu, co člověk předvídá zdaleka, lze snadno předejíti, ale čeká-li, až se to k němu přiblíží, lék přijde pozdě, protože chorobu nelze již vyléčiti. Je tomu v těchto věcech stejně, jak lékaři říkají o souchotinách: v zárodku se dají snadno léčiti a nesnadno poznati, časem však, když nebyly poznány a léčeny hned v zárodku, snadné jest poznati je, ale nesnadné léčiti. Stejně je tomu v záležitostech státních: poznává-li vladař již předem (což je dáno jenom člověku prozíravému) zla, která ve státě vznikají, může je vyléčiti rychle; když však, nepoznav je, nechá je vzrůsti tak, že je pak poznává kdekdo, to potom na ně již nemá léku.
Niccolò Machiavelli

Po Denisčině prásknutí dveřmi se paní Tichá zeptala, co je waldorfská škola. Josef jí vysvětlil, že se jedná o školu, kde státem posvěcená anarchie dosáhla takového stupně, že její absolventi se po osmileté docházce stěží zvládnou podepsat tiskacím písmem bez vyplazeného jazyka. (Poslední aristokratka)
Evžen Boček

Paní Tichá mi půjčila ručně psanou kuchařku, podle které se na Kostce vařilo od devatenáctého století. Nejvíce se v ní objevují slova sádlo (vepřové, husí, kachní), máslo,vajíčka, smetana a různé variace slova smažit. Při čtení receptů jsem se nemohla zbavit utkvělé představy, že se mi ucpává aorta. (Poslední aristokratka)
Evžen Boček

Otec tvrdí, že připravovali plán oprav na příští rok. Jejich spolupráce vypadala tak, že otec něco navrhl, Josef mu řekl, kolik by to stálo, a pak se shodli, že když to vydrželo tři sta let, určitě to může ještě nějaký rok počkat. (Poslední aristokratka)
Evžen Boček

Josef je prý také katolík, ale když katolická mládež dostala povolení hrát při mši na kytary, přestal do kostela chodit. (Poslední aristokratka)
Evžen Boček

Josef znovu zopakoval svoje tvrzení, že lidi chodí na památky jenom zabíjet čas, protože na televizi se nedá dívat celý den a vydržet s malýma děckama v třípokojovém bytě přes víkend je nemožné. (Poslední aristokratka)
Evžen Boček

Nedůvěra je druh útlaku. Režim nás poštvává proti sobě. Nemůžeme držet pospolu, protože nikdy nevíme, komu můžeme věřit a kdo je dost možná informátor. (Musím tě zradit)
Ruta Sepetys

Štěnice, všude jsou štěnice ..... a tak ve všech rodinách platilo stejné pravidlo: Doma se šeptá. (Musím tě zradit)
Ruta Sepetys

Berou nám sílu tak, že nás přesvědčí, že žádnou nemáme. (Musím tě zradit)
Ruta Sepetys

Když jste v Rumunsku měli to štěstí a mohli si dovolit auto a vydrželi jste čekat pět let, než vám ho vyrobí, věděli jste, co dostanete. Byla tu jen jedna značka - Dacia. (Musím tě zradit)
Ruta Sepetys

Stará ženská tvrdě spí, když v tom uslyší zaklepání na dveře. Kdo je tam? zašeptá vyděšeně. Tady smrt, odpoví hlas. Tak to je dobře. Bála jsem se, že je to Securitate.
Ruta Sepetys

Někdy si myslíme, že všechno víme. Jsme o tom přesvědčeni. Ale nevíme nic. Roky plynou a pravdu nakonec ukáže čas. A tomu bolestivému okamžiku, kdy pochopíme, se říká přechodový rituál.
Ruta Sepetys