Anni_aito Anni_aito oblíbené citáty

☰ menu

I zastavené hodiny mají dvakrát denně pravdu. (Zelená míle)
Stephen King

Jenže vůle žít je silnější než rozum. Kdyby to tak nebylo, dobrá polovina lidí by se zabila už během dospívání. A druhá později, když se život předvede v plné nádheře.
Jozef Karika

Když se ztratíš a nevíš, kde jsi, je to malá smrt - vybočení nebo vypadnutí ze známého vesmíru. Stáhnou se ti vnitřnosti, zachvátí tě panika. Trochu se to podobá tomu, když se topíš. Pod vodou je cizí svět, nemáš kyslík, který potřebuješ k životu, za každou cenu se snažíš dostat na hladinu. Když se ztratíš a nevíš, kde jsi, nemáš základní souřadnice - kdo, kde, kdy -, které potřebuješ k životu stejně jako kyslík. Všechno je najednou zpochybněné, všechno. Uděláš cokoli, abys vklouzl zpátky do známého vesmíru, aby ses vynořil nad hladinu - do známého světa, a nadechl se smysluplnosti, bez které se udusíš. (Trhlina, s. 303)
Jozef Karika

„Obracej se ke slunci, ne k stínu.“
Friedrich Nietzsche

Živý a krutý sen vzbudil mne nad ránem: / jen jsme se míjeli… Sen o mém bolu / - tys byla vlaštovkou, já starým havranem / nad jedním světem, a nikdy ne spolu (Nad jedním světem)
Jiří Hásek

Já, za mnou díra v obraze / zmírám tu steskem – po Praze! / uvězněn v cizí osobě / umírám steskem po sobě (Já už chci domů)
Jiří Hásek

Chci ti říct, nežli mě přemůže dřímota / že jsem tě miloval! Do konce života… / poslední polibek, poslední doteky / Nikdys tu nebyla a klíč hoď do řeky (Nad jedním světem)
Jiří Hásek

Bez ohledu na to, jakou cestu si zvolíme, oba na konci zemřeme.
Adam Silvera

„Čo dáva zmysel životu, dáva zmysel i smrti.“
Antoine de Saint-Exupéry

Všechno, co vidíme nebo o čem sníme, je jenom sen ve snu.
Edgar Allan Poe

„Dnes nosím tyto okovy a jsem zde. Zítra budu bez okovů! Ale kde?” (Démon zvrácenosti)
Edgar Allan Poe