Andráse de la Andráse de la oblíbené citáty

☰ menu

6. pravidlo: Nauč se kontrolovat svojí duši a pak ji osvoboď
Gičin Funakoši

5. pravidlo: Intuice je důležitější než-li technika.
Gičin Funakoši

4. pravidlo: Poznej nejdříve sám sebe a teprve potom toho druhého.
Gičin Funakoši

Učitelé jsou – jak praví Platón o sofistech – ti z lidí, již slibují stát se lidstvu nejprospěšnějšími; ale oni jediní ze všech nejen nenapravují, co jim bylo svěřeno, nýbrž činí to ještě horším, a dávají si za to ještě platit. Kdyby se měla splňovat podmínka, již učinil svým žákům Pýthagorás, aby mu buď zaplatili, co žádá, anebo aby přísahali bohům, že mu zaplatí jeho námahu podle toho, jak vysoce si cení prospěch, jehož z jeho vyučování nabyli – tož by se páni učitelé divně na to dívali.
Michel de Montaigne

Příliš se dnes ptáme na prospěšnost toho, co děláme. Pokud chceme skutečně napomáhat vývoji, nesmíme se ptát na prospěšnost, ale na to, jestli je něco krásné a ušlechtilé. Nemáme jednat podle principu prospěšnosti, ale z čiré radosti z krásy. Všechno, co dnes člověk vytváří, aby uspokojil svou uměleckou potřebu, z čiré lásky ke kráse, to v budoucnosti ožije a bude to přispívat k jeho vzestupnému vývoji. Je však hrozné, když dnes musíme přihlížet tomu, kolik lidí je už od nejranějšího dětství vedeno tak, že neznají jinou činnost než tu, která slouží materiálnímu prospěchu, jak jsou po celý svůj život odříznuti od všeho krásného a uměleckého. V těch nejchudších lidových školách by měla viset ta nejnádhernější umělecká díla, to by v lidském vývoji přineslo nekonečné požehnání.
Rudolf Steiner

Nejde pouze o to, že když myslíme, tak se něco odehrává v našem mozku, ale že když myslíme, tak se něco odehrává v kosmu!
Rudolf Steiner

Ve starých kolejích už to dál nepůjde! Budeme-li nadále žít, jak lze žít bez impulsů z duchovního světa, pak sice budeme moci dál rozvíjet průmysl, banky, univerzity... a vykonávat různá povolání, to vše ale povede k úpadku, k zániku civilizace...Dnes nejde o to říkat: „Tak radikálně to nesmíme brát!“ Nebýt v tomto ohledu radikální vlastně znamená napomáhat vplouvání do úpadku lidstva.
Rudolf Steiner

Existuje pouze jedna jediná pravda. Ta nezávisí na hlasování lidu, nýbrž je pravdivou sama o sobě. Můžeme snad hlasovat o tom, že součet tří vnitřních úhlů v trojúhelníku je roven 180-ti stupňům? V pravdě není demokracie!
Rudolf Steiner

„Co nekupuješ, neprodávej.“
Josef Zezulka

Osamělost nevzniká tím, že by člověk kolem sebe neměl lidi, nýbrž spíše tím, že jim nemůže sdělit věci, které se mu jeví jako důležité, nebo že považuje za platné myšlenky, které jiní považují za nepravděpodobné.
Carl Gustav Jung

Volnost slova v parlamentech dává řečníkům příležitost, aby se blamovali, jak chtějí.“
František Vymazal

Škola vykoná dost, když nezabije v žákovi rozum.“
František Vymazal

Pravdivé české dějiny budou snad, až nebude Čechů.“
František Vymazal

Nedůvěra udržuje vzájemnou vážnost.“
František Vymazal

Národy jsou si mnohem bližší než jejich vlády.“
František Vymazal

Méně knih a více v nich!
František Vymazal

Kdyby byl Bůh svolal ku stvoření světa komisi, nebylo by posud světa.“
František Vymazal

Filozof je ten, kdo vidí věci jinak než ti, co byli před ním.“
František Vymazal

Důvěra k lékaři léčí lépe než lékař sám.“
František Vymazal

Domnělá nemoc je někdy horší než skutečná.
František Vymazal

Člověk, jenž jiným rozkazuje, nemá už plné svobody.“
František Vymazal

„Veřejné mínění plodí moc a moc plodí veřejné mínění.“
František Vymazal

„Rodiče odpouštějí svým dětem velmi neradi ty chyby, které jim sami vštípili.“
František Vymazal

„Pravý rek je ten, kdo si dobude srdcí svých nepřátel.“
František Vymazal

„Politické poměry jsou i v nejmenší vesničce.“
František Vymazal

„Lid chce míti modly; nenajde-li důstojných, spokojí se s darebáky.“
František Vymazal

„Království je nejlepší anebo nejhorší forma státu podle toho, jaký je panovník.“
František Vymazal

„Divadlo je u nás nákladné zabíjení času; Řekům bývalo bohoslužbou.“
František Vymazal

Zvolte si zásadu a žijte podle ní stejně ve společnosti jiných, i sami.
Epiktétos

Prokážete největší službu státu a národu, když pozdvihnete nikoliv střechy domů, ale duše občanů, neboť je lépe, aby velké duše přebývaly v malých domech, než aby nízké duše číhaly v příbytcích velkých.
Epiktétos

Procvič se proboha v malých věcech, a potom pokračuj v těch velkých.
Epiktétos

Příčina toho, proč řeky a moře přijímají úctu stovek horských potoků, spočívá v tom, že leží pod nimi. Tímto způsobem tedy mohou vládnout horským potokům. A tak moudrý člověk, který chce být nad druhými, se ponižuje. A aby se dostal před ně, staví se za ně tak že ačkoli stojí, nad nimi, nepociťují jeho váhu, a i když stojí před nimi, nechápou to jako nespravedlnost.
Lao-c´

Demokracie v zásadě znamená vládu lidu, od lidu, pro lid… ale lidé jsou retardovaní. Takže řekněme, vláda retardů, od retardů, pro retardy.
Osho

Chceš-li dokázat nějakou pravdu, nerozčiluj se a nevyslovuj ani jediné zlé či urážlivé slovo.
Epiktétos

Chceš zvítězit v olympijských hrách? Ale uvaž! … Musíš dbát kázně, jíst podle přísných předpisů, cvičit v horku, v mrazu, leckdy si vymknout ruku a vyvrtnout kotník … a po tom všem - podlehnout.“
Epiktétos

Netrap druhé ničím, čím bys sám nechtěl trpět. Jestli by se ti nezamlouvalo být otrokem, postarej se, aby nikdo nebyl tvým otrokem. Máš-li otroky, ty sám jsi největším otrokem.
Epiktétos

Aby monarchie fungovala, musí být jeden člověk moudrý. Aby fungovala demokracie, musí být moudrá většina lidí. Co je pravděpodobnější?
Charles Maurras

Ničení přírody je těžko snesitelné. Vždyť jsme od přírody, která nás obklopuje, odděleni pouze ve své hlavě, ve svých představách. Ve skutečnosti námi protékají éterické energie, vycházející z lesů a kopců. Jenom to nevnímáme, protože nás od toho stále odvádějí abstraktní myšlenky a obrazy. Jestliže v přírodě vše probíhá harmonicky, pak to má také harmonizující účinek na člověka, přicházejí k němu dobré sny a inspirující myšlenky. Kde ale v přírodě vládne chaos a ničení, tam se i člověk stává agresivním nebo depresivním. Když je zohavována příroda, les a jeho zvířata, pak – tak mi to řekli indiáni – se duchové přírody rozzuří, vskočí do lidí, ti zešílí a stanou se sebepoškozujícími. Země je obrovský medvěd, řekl mi jeden indián Klamath. Jednou bude mít všeho dost a města, která ho obtěžují jako klíšťata, svými drápy jednoduše seškrábne.
Wolf-Dieter Storl

Nejdůležitější podmínkou je čistá duše, neboť pouze tomu, jehož duševní šat je čistý, bude umožněna komunikace s božskou světelnou bytostí - a dévy jsou takovými bytostmi. K čisté duši patří čisté svědomí, upřímnost, soucit a duchapřítomnost. Já neumím léčit, to dévy, Bohové - říkají mnozí šamani.
Wolf-Dieter Storl

Medicína lesních národů, praktikovaná už v době kamenné, vytvořila mocné morfogenetické pole, které nás uvádí do rezonance s dávnými předky a jejich bohy. Jim známé léčivé byliny stále rostou v našich křovinách, lesích i na loukách, před našimi dveřmi, za zahradními brankami. Kromě nich nás s předky spojují i slova, jiné kořeny, kořeny kulturní. Tradiční lidová medicína není zastaralá, spíš jde o celostní pojetí, zahrnující tělo, duši, ducha, kulturní tradice, vědomosti předků a přírodu kolem nás. Z velké části sice upadla, změnila se v pověry, ale přesto stále obsahuje pravé, nefalšované jádro. A to můžeme znovu objevit. Co se v léčitelství zachovalo, není pouhá teorie, ale spíš umění, jež vyžaduje intuici a spirituální vizi – a my jsme jeho dědici.
Wolf-Dieter Storl