Andráse de la Andráse de la komentáře u knih

☰ menu

Camilla - milenka prince Charlese Camilla - milenka prince Charlese Caroline Graham

Konečně kniha a autor, který neglorifikuje nedoknutelnou a svatou Dianu.

25.02.2023 5 z 5


Odpoutaný Prométheus Odpoutaný Prométheus Percy Bysshe Shelley

Popis knihy: v mytologii se Prométheus nevzepřel bohům-Titánům, ale bohům (to Prométheus je naopak Titán). Taky se nepodvolil, ale osvobodil ho Héraklés.
On se respektive ani přímo nevzpeřel, jen je podvedl (přesněji Dia).
Spousta příběhů v řecké mytologii často mělo/má několik verzí, ale myslím, že tady jich víc není, Prométheus se nepodvolil.

Knížka samotná? Anarchistická, utopistická, antimonarchistická, "znásilňující" řeckou/římskou mytologii, neuctivá a mohl bych pokračovat.
Vždycky, když se nepolitičtí spisovatelé (bez sebemenších základů politologie, ekonomie, práva, atd) pouští do "filozofování" o politice, tak to opravdu stojí za to. -,-

24.09.2021 odpad!


Umění rozjezdu Umění rozjezdu Guy Kawasaki

Kniha je neprávem špatně (průměrně) hodnocená... Velmi užitečná kniha pro začátek, rozvoj podnikání a jak vyvíjet firmu, jak pospupovat. Zkrátka spousta užitečných rad - na rozdíl od ostatních "podnikatelských" knih - ryze motivačních nebo zcela zcestných.
Rozhodně to není jen kniha zaměřená na někoho, kdo by nezbytně sháněl investory, jak uvádí komentář pode mnou. A nechápu, co myslí malými českými poměry. Kniha skutečně není pro ty, kteří by chtěli založit živnost a vůbec nijak dál se nerozvíjet - jen poskytovat drobné produkty/služby, aby to vystačilo na dobrou měsíční "výplatu." Jasně, že to není knížka pro lidi, kteří nechtějí svůj podnik rozšřit, vytvořit něco většího, úspěšnějšího. Takoví lidé, ale nic takového číst nemusí ani nemají potřebu - na takové podnikání jim stačí dané zákony spojené s podnikáním a menší znalost oboru, ve kterém chtějí podnikat.

Tohle je mnohem lepší než "Realita podnikání" - to mi snad ani nic nedalo. A určitě je tahle kniha tisíckrát lepší, než takové přeceňované (s prominutím) sra*ky jako: "Jak z dobré firmy udělat skvělou" a "Jak vybudovat trvale úspěšnou firmu." To je neskutečný odpad, naprosto odtržený od reality, od lidí, kteří k podnikání ani nečuchli, jen udělali "analýzu" úspěšných firem a myslí si, že vědí, jak co funguje. MAjí MBA, ale tu má spousta idiotů, kteří o řízení podniku ani o ekonomii neví ani páru. O psychologii, psychologii davu a sociologii taky očividně vůbec nic nevědí... nechápu, jak zrovná takové knihy mohou být tak úspěšné. Takový Restar už je mnohem lepší, i když k němu mám taky spoutu výhrad a na Cardoneho to nemá vůbec. Tahle kniha je Cardonemu docela podobná.

15.03.2021 5 z 5


Císař chudých Císař chudých Antonín Trýb

"O posledním pohanském císaři." Iulianus je vzduch?
Navíc tam byl ještě Galerius, Constantius Chlorus, Maximianus. A Konstantinovi spoluvladaři taky nebyli křesťané.

25.02.2021


Příliš brzy starý, příliš pozdě moudrý Příliš brzy starý, příliš pozdě moudrý Gordon Livingston

Jak někdo může dát menší hodnocení, než 5 hvězd? Považuji to za ignoranství. U mnohých žánrů a knih je to věc názorů a každému se může líbit něco jiného. Ale pokud jsou vám přednesena FAKTA o lidské psychice, vzorcích chování a životních pravdách a navíc ještě ve velmi srozumitelném a čtivém podání, tak není možné se k tomu stavět jakkoli kriticky.
Leda by někteří sami měli jisté problémy a nevěřili některým z těch faktů, které autor popisuje, protože si je nechtějí připustit. Buď anebo to někteří nečetli pozorně a jen tak ledabyle knihu prolistovali, aby mohli říct, že "ji mají za sebou."

Psychologie je podle mě velmi důležitá pro každého člověka, aby pochopil svůj život, své podvědomí a proč děláme to, co děláme. Proč se tak chováme, proč tak reagujeme, proč se nám děje všechno to, co se nám děje. Poznání sebe sama by měla být primární věc v životě člověka, aby mohl normálně fungovat a chápat PROČ a JAK. Pokud chce být člověk úspěšný (hlavně i v osobním životě), tak by se v tom měl trochu vyznat a pochopit to (sebe a to co na něj působí).
Lidé mnohdy neznají důvody velmi závažných věcí, jako proč se jim nedaří (v práci, ve vztazích a vůbec v životě), proč jsou nešťastní a v depresi, nechápou vlastní osobnost a to, co dělají, proč se k něčemu nedokáží přímět, kde se "to" v nich bere atpod. Psychologie jim v tom pomůže, je to cesta k poznání sebe sama (ale i ostatních lidí). Nemyslím tím, aby měl každý člověk někde na škole studovat psychologii. Stačí si občas přečíst nějakou takovou knihu, jako je tato nebo základ jako jsou Freud a Jung, či alespoň jejich opus magna.

06.09.2020 5 z 5


Osobní knihovna Karla Čapka Osobní knihovna Karla Čapka Richard Khel

Zajímalo by mě jak to s tou jeho knihovnou je. Dva tisíce knih a dokonce téměř 2 000 knih, to se mi zdá nějak málo. Já mám třeba doma přes 2 tisíce knih a z toho mám větší polovinu přečtenou (a je mi 24, takže doufám, že toho ještě hodně přečtu) a nepočítám ty, které jsem měl půjčené z knihovny. Vždyť i počet přečtených knih různých vašnivých čtenářů se nepohybje v řadách stovek, ale tisíců.
Proto by mě zajímalo jestli to je celá jeho knihovna, jestli neměl ještě jinou nebo zda si knihy taky nepůjčoval... Jako respekt za tu jeho jazykovou rozmanitost, to já mám většinu v češtině, ale tu žánrovou rozmanitost mám taky. Ale zase fuj za to jeho čmárání do knih, taková neúcta vůči jiným autorům.. :'D

26.05.2020


Aštávakragíta Aštávakragíta neznámý - neuveden

I. zpěv
11. Je v poutech, kdo věří, že je upoután; je osvobozen, kdo věří, že je osvobozen. Odtud pravdivost přísloví: 'Jaký sklon, takový směr osudu.'

07.05.2020 5 z 5


Ottův obchodní slovník I. díl A-J Ottův obchodní slovník I. díl A-J kolektiv autorů

Skvělý slovník. Lepší než dnešní - obsáhlejší, detailnější, skvělá vazba i popisy, atd.. Navíc ještě z monarchie ❤
Kvalita !

24.04.2020 5 z 5


Odvaha podnikat Odvaha podnikat Fernando Trias de Bes

Nabízí dobré rady, dobře se čte. ALE nesouhlasím úplně se vším, co autor píše, obzvlášť v tom, když říká, aby se lidé téměř vůbec nepouštěli do podnikání toho, co neznají (a s čím nemají zkušenosti). Souhlasím v tom, že lidé by neměli začínat podnikat kvůli myšlence - jako jenom kvůli té myšlence.
Z autorova pohledu se mi to jeví asi tak, že máte podnikat v tom a jedině v tom oboru, ve kterém jste vyučeni a několik let v něm pracujete. Lidi ale můžou podnikat v čem chtějí, jen se v tom konkrétním oboru budou muset trochu dovzdělat. Logicky asi se stejně pvní musím něčemu naučit, abych to později chápal (a mohl v tom podnikat).

Kdyby každý měl podnikat jen v tom, co zná přetím než začne podnikat, nezačal by podnikat skoro nikdo... co neznám, tomu se musím naučit.
Autor má fakt dobré rady, zkušenosti, názory, ale tohle asi jako jediné mi připadalo vážně trochu mimo. (Lidi hodně často začínají podnikat v odvětvích, které vůbec neznají a prosadí se - navíc samotné podnikání, celý ten jeho proces je ze začátku cizí, vše je nové. Takže podnikat jen "v tom oboru, který znám" mi připadá trochu mimo mísu.. Podnikání samo o sobě by se dalo označit za odvětví, o kterém lidé moc nevědí a nemají v něm zkušenosti, když s ním začínají).

19.03.2020 5 z 5


8 základních lekcí vojenského výcviku pro podnikatele 8 základních lekcí vojenského výcviku pro podnikatele Robert T. Kiyosaki

Vojáci se v armádě učí vůdčím schopnostem? Od kdy? Učí se poslouchat, ne velet ani vést.
Jsou tam velitelé různých oddílů/útvarů (malé procento ve srováním s řadovými pěšáky) a ti se na to samozřejmě můžou vypracovat i z pozice pěšáka. Ale rozohodně se to v té armádě neučí, jak vést, jak postoupit. To už je na nich samotných, aby se sami prosadili a povýšili. Stejně jako v životě. Nikde se neučí jak uspět, prorazit, zbohatnout atd. To se většinou člověk musí naučit sám.

11.03.2020


Buďte posedlí, nebo buďte průměrní Buďte posedlí, nebo buďte průměrní Grant Cardone

Cardone je prostě týpek, jde na to zpříma, na nic si nehraje. Není to taková ta motivační kniha se spoustou krásných slov, která Vás možná trochu motivuje, ale jinak Vám často neřekne nic podstatného a přínosného. Takové knihy neustále něco okecávají, možná je tam jedna dobrá myšlenka, která se opakuje na všech stranách stále dokola a celý smysl knihy lze shrnout do jedné věty. U Cardoneho to tak není, nepíše zbytečnosti, píše stručně a čte se dobře. Říká, jak to je, jak to funguje, nic nepřikrášluje.
Velmi přínosná kniha, stejně jako jeho jiné spisy. Nabízí spoustu užitečných rad a variant, jak postupovat, co dělat, jak vytrvat. Navíc vychází z vlastních zkušeností.

Osobně bych ale změnil slovíčko "posedlost" za "ctižádost," to je podle mě výstižnější. "Buďte ctižádostiví, nebo buďte průměrní."

03.03.2020 5 z 5


Bankovnictví Bankovnictví Alena Lochmannová

Zatím jsem jen prolistoval, ale vypadá hodně kvalitně - stručně (přehledně, srozumitelně a hlavně výstižně). Líbí se mi tam ty zajímavosti a souvislosti s historií.

Většinou nehodnotívám předtím než si knihu (/učebnici) přečtu, ale tahle se mi velmi líbí.
Prosím víc takových publikací (k ekonomii, podnikání a celkové fin. gramotnosti).

11.09.2019 5 z 5


Čas království a říší - Mukaddima Čas království a říší - Mukaddima Abdarrahmán Ibn Chaldún

Majstrštyk. Tahle kniha prostě chce být čtena.

10.08.2019 5 z 5


Napoleon Napoleon Alexandre Dumas, st.

Mám to doba a ještě jsem to nečetl, ale zdá se mi, že to (výjimečně u Dumase) není román, ale životopisné dílo.

12.07.2019


Katilinovo spiknutí / Válka s Jugurthou Katilinovo spiknutí / Válka s Jugurthou Gaius Sallustius Crispus

No tak Sallustius není ani trochu objektivní, píše sice hodně dobře (poutavě), ale nadržuje Ciceronovi a osočuje všechno a hl. všechny se kterými nesouhlasí... stejně jako Cicero. Navíc trpí přemrštěným a pomýleným ideálem římské republiky, jejich obyvatel, jejich "skvostnych mravů" a důležitosti/dokonalosti.
Postava Cataliny jako i mnohých je tu velmi zle vykreslena a takové ty postavy s velkou pravděpodobností nebyly (viz jiní historikové a spisovatelé té doby a jejich mínění).

O zcestných poznámkách v knize ani nemluvim, úvod jsem radši nečetl, protože ty omezený a jednostranné pohledy těch různých českých překladatelů nebo rádoby spisovatelů z minulého století jsou mi často spíš jen k smíchu.

12.06.2019


Xenofón: spomienky na Sokrata / Platón: Sokratova obrana Xenofón: spomienky na Sokrata / Platón: Sokratova obrana Platón

Xenofon je dnes asi ten nejpodceňovanější autor vůbec. Vždyť v jeho dílech je tolik moudrosti (a to jak filosofických-teoretických tak k praktických - k běžnému životu). Já osobně ho třeba kladu nad Platona, Aristotela aj., nechci tím podceňovat jejich kvality, byli to skvělí myslitelé, jedni z nejlepších, ale naopak chci jen pozvednout Xenofontovu osobu, protože si to zaslouží.

08.05.2019


Leviathan Leviathan Thomas Hobbes

Jen třeba říct, že u staršího českého vydání není kniha kompletní. Celé Hobbesovo dílo je rozděleno do 4 knih: 1. O člověku, 2. O státu, 3. O křesťanském státu, 4. Království temnot. A právě naše starší české vydání se skládá jen z 1. a 2. části ( O člověku a O státu)... proto taky má jen něco kolem 300 stran. Je to sice nádherné vydání, s pěknou vazbou, ale není kompletní (s takovou by se mělo jmeenovat "1/2 Leviathanu").

Píšu to jen pro případ, že by si to někdo chtěl koupit, tak ať ví, že to není celá kniha. Tohle mě vždycky naštve - pokud je nějaké dílo zkráceno (vybrané úryvky; jen některé části), převyprávěno nebo jinak upraveno - a není to napsáno ani v názvu ani v popisu knihy a člověku to dojde až si to koupí. Třeba pokud je nějaké klasické dílo, které má 700 stran vtěsnáno (upraveno) do 200 stran a ani nenapíší do obsahu nebo dokonce ani do předmluvy, že je to dílo zkráceno/upraveno. Pak už to není původní dílo a je to něco zcela jiného.

14.03.2019 5 z 5


Kniha filozofie Kniha filozofie Peter J. King

Některé myšlenky a celé filosofické směry jsou opravdu hodně zkrácené (a některé zcela vynachané) a celá kniha má vcelku jednostraný pohled, včetně (neobjektivního) posuzování různých myšlenek nebo osob.

27.02.2019 3 z 5


Dějiny Makedonie Dějiny Makedonie Jan Rychlík

Je to dobrá série ty Dějiny států, ale strašně ve všech dílech odbývají historii - starověk je popsán na pár stránkách, stejně tak středověk a jinak se všechny knihy zabývají hlavně 19. a 20. stoletím... přitom by mohla být napsána kniha o stejné velikosti pojednávající jen o starověku.

Mě ty moderní dějiny baví ze všech nejmíň, škoda, že se víc nezabývají "davnejsi historií."

16.01.2019 4 z 5


Myšlenky císaře Marka Aurelia Myšlenky císaře Marka Aurelia Marcus Aurelius

To jsou „Hovory k sobě” jen jiné vydání a pod jiným názvem nebo je tato kniha o něčem jiném?

14.12.2018