RyonMathrin RyonMathrin komentáře u částí děl

☰ menu

Rita Hayworthová a vykoupení z věznice Shawshank

Posloucháno jako audiokniha. Velmi dobré. Nejvíc se mi líbilo, že i když jsem od začátku tušil, jak to asi dopadne, tak jsem byl přesto napjatý. Dikce vypravěče Reda je prostě úžasně zmáknutá. Parádní záležitost!
(PS: já vím, že to není zrovna vhodná asociace, ale při poslechu jsem si vybavil L.Nielsena z filmu Bláznivá střela, když vysypával při vězeňském baseballu z nohavic písek :-) )

14.08.2019 5 z 5


Elvíra

Ten nápad, že každý čaroděj čerpá sílu pro svou magii z něčeho jiného (narodí se s tím, nevybere si to) je parádní. Vlastně to mágy dost svazuje. Ten princip je moc pěkně zpracovaný. Líbila se mi myšlenka, že i dar pro nekromancii je vrozený.
V rámci povídky je také mnoho postav, které jsou krátce, ale zcela dostatečně charakterizovány a vždy víte, o kom je řeč.
Závěr je výborný, souhlasím s PeterDzurjaník, lépe bych to nenapsal.

01.11.2018 3 z 5


Dračí pech

Pozor, možné spoilery !
Tahle povídka mne zaujala spíše svou formou, než nějakou překvapivou pointou. Nevím, jestli jen kvůli svébytnému jazyku plnému hovorových výrazů, ale sakra dobře se to četlo. Cynický humor hrdiny a jeho netypický vztah s dračicí byl velmi zábavný.
Budu se s názorem vymykat, ale právě absence širších souvislostí se podle mě do této povídky velmi hodí. Velmi zvláštní a příjemná jednohubka. 4 a půl *.

22.10.2018 5 z 5


Studie o vlkodracích

Zbytečnost. Toto nemá s povídkou nic společného. Možná by se hodilo do nějakého bestiáře, ať už pro DrD nebo jinou hru. Takto je to fádní, nijaké a do celkového výběru to absolutně nezapadá. Ještě, že to je jen pár stránek.

22.10.2018 1 z 5


Kočí Jakub

Krátké, vtipné, originální. Docela zajímavá hra s jazykem, zvlášť konec povídky, který vlastně vysvětluje název. A nevím, jaký vztah má autor k Martinovi Antonínovi, ale je tu zjevná narážka. Navíc jsem nepoznal, v jakém smyslu narážka, jestli přátelská, nebo popichující.

22.10.2018 3 z 5


Dračí meč

Pozor, spoilery !
Rodový kouzelný meč a drak v lidské podobě poprvé mezi lidmi. Navíc zrovna v době, kdy se chystá mocenský převrat. Je to jednoduché, má to spád a klasické hrdinské atributy. 3 a půl *

30.09.2018 4 z 5


Mezi světy

Myšlenka: dost dobrá. Forma: velmi netypická. Výsledek: zajímavá krátká jednohubka.

30.09.2018 4 z 5


Tenkrát na středozápadě

Pozor, spoilery !
Ten nápad je naprosto skvělý... překladatelka do dračí řeči, a ten popis, jak ta řeč zněla, super. Drak v Americe mi zprvu moc nesedl, ale postupně, jak se příběh vyvinul a vyvrcholil, se mi příběh začal líbit. Kdybych neznal autora, pana Renčína bych netipoval, ale tím spíše mne příjemně překvapil.

30.09.2018 4 z 5


Klubko zmijí

Pozor, spoilery !
Tahle se mi hodně líbila. Přispěl k tomu i jazyk, který se snaží o dobové výrazy (archaismy, germanismy, latina... ať už je to cokoliv, jsou podle mě dobře použité) a také středověký svět plný boje o moc a velebníčků, kteří nejsou vůbec velební (jak to často bývalo).
V kombinaci s drakem, který najednou řádí v lesích kolem panství a další hrozbě je to docela slušná a napínavá směska. Všichni si z příběhu odnesou sice jen šrámy, ale přesto je to zážitek.

30.09.2018 5 z 5


Dračí hvězda

Smutné, ale poutavé. Pavel Renčín opět nádherně zpracoval jeden ze svých kouzelných nápadů.

30.09.2018 5 z 5


Zpráva pro vládu České republiky o řešení draka v Moravském krasu

Zajímavý nápad, ale musel by být jinak zpracován. V této podobě ztráta času.

30.09.2018 1 z 5


Podvečerní konverzace v baru U Opilého jednorožce

Krátké, humorné, oddechovka.

30.09.2018 3 z 5


Tkáč legend

Pozor, spoilery !
Tohle byl hodně zvláštní výlet do jiného světa. Přesun hrdiny do jiných realit a zpět překvapil a ozvláštnil. Povídka byla docela dlouhá, po dočtení jsem si ale říkal, že by nápady z povídky zasloužily ještě i trochu pokračování, dalo by se z toho vytěžit asi ještě dost.

30.09.2018 4 z 5


Zamilovaný Harpagon

Tato povídka využívá známá dračí klišé, ale jsou podaná nápaditě a humorně. Pobavilo mě to.

30.09.2018 4 z 5


Než slunce zapadne

Nápad vycházející z klasického mýtu o dracích. Krátká, ale s perfektní pointou. Za mě 99%.

30.09.2018 5 z 5


Volání Cthulhu / Volanie Cthulhu

Na to, že je Cthulhu nejprofláknutější Lovecraftova věc tak nic moc. Místy zdlouhavé, rozpitvávané. Jiné povídky jsou pro mě daleko lepší. Nápaditější, s větším spádem... např. Věc na prahu. Nebo Hudba Ericha Zanna – ta je podle mě nepřekonaná.
Přesto to stojí za přečtení.

„...Ozvalo se prasknutí připomínající pukající měchýř, po moři se rozlila mazlavá špína jakoby z roztržené chobotnice, vzduch prostoupil puch jakoby ze sta otevřených hrobů a zvuk, který se kronikář dokonce zdráhal svěřit papíru...“

Cthulhu fhtagn!

19.07.2018 4 z 5