Politre Politre komentáře u částí děl

☰ menu

Smolné Pampero

Perfektní starosvětský námořnický horor, stará pověra o smolné lodi a povedená nestvůra na palubě.

21.08.2023 5 z 5


Smrtelné sevření

Touto povídkou Bloch zjevně vzdává hold mistru Poeovi a jeho povídce Zrádné srdce. Jsem naprosto nadšen, mrazivá povídka se zajímavým vyústěním. A už teď se těším až si přečtu celou Blochovu sbírku povídek.

18.08.2023 5 z 5


Maják

Povídka jenž inspirovala Roberta Eggerse k natočení stejnojmenného bijáku, který rozhodně doporučuji všem hororovým i nehororovým nadšencům filmu. Teď už ale k samotné povídce. Vlastně tuto knihu v níž u nás vyšla jsem kupoval hlavně kvůli Poeovi a jeho Majáku. Nedokončené dílo dopsal Robert Bloch a my jen můžeme hádat odkud. Prostředí osamělého majáku vybízí k pořádně hutné hororové atmosféře a když dorazí bouře vyplaví na nás v plné síle hrůzy podmořské a duševní šílenství propukne na plno a naposled.

18.08.2023 5 z 5


Jakoukoli mrtvolu

Postapokalyptická povídka s kanibalskou příchutí, dobrá pointa.

03.08.2023 5 z 5


Prach

Parádní scifi survival o partě těžařů na neznámé planetě. Prach usazující se všude způsobí, že pomalu začne ubývat kyslík a na palubě začne někdo vraždit ostatní členy posádky, napětí stoupá a paranoia každým okamžikem roste.

30.07.2023 5 z 5


Přímořské letovisko

Určitě jste už někdy zažili dovolenou, kdy na vás cizí prostředí v jednu chvíli dýchne podivným a tajemným pocitem a ve vzduchu bylo cítit netušené zlo vyvěrající z pod zapadlých uliček a koutů. Takový námět Evenson využil ve své brilantní povídce s francouzského letoviska s mrazivou pointou.

29.07.2023 5 z 5


Sekta

Vztahový horror o závislosti na partnerovi i přes cenu vlastní záhuby. Sekta o dvou lidech.

29.07.2023 4 z 5


Tři potupy

Kratičká povídka z operačního prostředí, zachycení noční můry každého chlapa.

28.07.2023 3 z 5


Zhroucení koně

Kafkovské zpochybňování reality dovedené k dokonalosti. Formát povídky takovému tématu jediné svědčí.

28.07.2023 5 z 5


Trestej

Jména dvou hlavních představitelů upomínají na jednu z nejslavnějších povídek E.A.Poea William Wilson (Wilsonova matka oslovuje chybně Willema jako Williamse). Chtěl tím snad autor naznačit, jak nakonec skončil Wilson? Bon apetit. :)

28.07.2023 4 z 5


Hlášení

Výborná povídka z věznice naplněná "Kafkovskou" nejistotou a pocitem zmaru, co přijde příště. Myšlenkové pochody vězně jsou velice realisticky přeneseny čtenáři, až mě nejednou zasvědila chodidla.

28.07.2023 4 z 5


Černá kůra

Hrůza v náznacích. Dva zloději koní na útěku a tajuplná černá kůra. Atmosféra neznámého zla by se dala krájet a srub v němž naše dva kovboje čeká odpočinek je stále v nenávratnu.

27.07.2023 5 z 5


Doupě

Příběh novely je složen ze střípků myšlenkových pochodů jedné zvláštní snad potvory z vesmíru, jenž v sobě pojí další a další osobnosti lidí a a sama si neuvědomuje čím nebo kým vlastně je. Děj je otevřen různým interpretacím a autor nechává spoustu nevyřčeného a je na čtenáři, jak si to přebere. Ovšem atmosféra díla je tak zvláštní a chvílemi mrazivá svou naprostou cizotou a zmatečný
text psaný rukou zapisovatele s poruchou mnohočetných osobností, že jsem se nemohl odtrhnout od stránek až do poslední tečky.

27.07.2023 4 z 5


Ďáblův doktor a mrtvý wallaby

Magická povídka, kde se z Jablonce podíváme až do australské buše.

06.05.2021 4 z 5


Vězeň damašský

Na Mayovkách jsem vyrůstal, ať už filmových nebo knižních, z Divokého západu s Vinnetouen a Old Shatterhandem; Dálného východu s Kara ben Nemsím a Halefem. Byli a navždy budou v mém srdci hrdinové mého dětství. Tato povídka mi tedy dokonale sedla, pro úplné docenění je třeba vědět také něco o osobnosti Karla Maye. A i když si zde Kučera tak trochu tropí srandu ze Sídiho dobrodružství, v mnoha částech příběhu se mi chtělo nahlas zasmát, jak přesně udeřil hřebíček na hlavičku, tak v konečném vyznění si myslím, že jde především o poctu autorovi a jeho románůn.

06.05.2021 5 z 5


Marie Laveau Superstar

Vyprávění o sklonku života královny voodoo Marie Laveau, skutečné historické postavy, odehrávající se v době války Severu proti Jihu.

05.05.2021 4 z 5


V království Urubů

Detektivní povídka z Brazílie, kde se inspektor Tamapu de Silveira vydává pátrat na ostrov Paqueta po zmizelé dívce Ytuaně. Souběžně sledujeme příběh spisovatele Františka, autora detektivek a i této povídky, do které vkládá svůj osobní život. Místami vtipná a dobře vypointovaná povídka.

05.05.2021 5 z 5


Jidáš byl ufon

Nadskutečně vtipná záležitost s meta prvky parodizující Langdonovky.

04.05.2021 5 z 5


Nejpozději do půlnoci / Nechoďte po půlnoci

Tajuplná povídka odehrávající se v řeckých kulisách, autorka výborně pracuje s napětím a mysteriózní atmosférou a propoje ji s kouskem řecké mytologie.

05.04.2021 5 z 5


Alibi

Opět vtahující povídka o znuděném muži toužícím po uznání, jenž se jednoho dne rozhodne někomu úplně neznámému změnit život. Po přečtení o ději neustále dumám, protože si nejsem jist, jak to všechno vlastně bylo. Závěr dle mého nabízí několik možných vysvětlení.

05.04.2021 5 z 5