Zuzie Zuzie komentáře u knih

☰ menu

Přehledné dějiny českého a slovenského dějepisectví Přehledné dějiny českého a slovenského dějepisectví Jaroslav Marek

Četba byla opravdu očistcem, jak již tu někdo psal. Text se nedá číst. A vzít si to do postele jako třeba Burkeho, zkrátka nejde. Osobně jsem nedokázala přečíst zcela celou. Jen jsem si našla, co bylo potřeba. Pro historiky je to přesně to, co by měli zřejmě znát ve vztahu k dějinám historiografie. Výborný přínos pro studenty historie. Nicméně široké veřejnosti kniha nemusí jednoznačně sednout.
Bylo by dobré, kdyby se kniha dočkala v nejbližší době nějakého zmodernizování. Nuže se obávám, že bych chtěla moc.

25.02.2024 3 z 5


Fašismus: Varování Fašismus: Varování Madeleine Albright

Madeleine se snaží předat v této knize svůj znepokojující pocit ohledně úpadku liberálních demokracií po celém světě. (ALE především varuje Američany a i svět před Donaldem Trumpem). Celé to na mne působilo spíše dojmem hrůzy. Místy jsem nevěděla, zda Trumpa využívá opravdu jen jako jakýsi příklad, nebo útočí záměrně. Nicméně mnohdy se v něm nemýlila. Když autorka uváděla jeho jednání – podpora autoritářství, nebylo mi vnitřně dobře. Na několika stránkách na mne Medeleine působila, jako kdyby se řídila rovnicí fašismus = autoritářství. Zaměňování pojmů bych si neuvědomila, kdyby mne kniha nedonutila o napsaném přemýšlet.
Velmi oceňuji její výklad událostí, vzestupu a pádu Benita v Itálii, dále Hitlera v Německu, Putina v Rusku, Erdogana v Turecku, Kima „Rakeťáka“ v KLDR, Franco ve Španělsku, Orbán v Maďarsku atd. Hořký pocit zanechává čtení o Polsku. Ovšem velmi mile překvapenou mne Medeleine zanechala, když se zabývala i Venezuelou a Hugem Chávezem. Líbilo se mi její vyprávění, jaké to bylo se setkat s některými muži, kteří řídili politickou scénu.
S jejím tvrzením, co muže vysoko postavené spojuje, naprosto souhlasím: „Všechny je pojí vlastní domněnka či rozhodnutí, že ztělesňují ducha národa, mají na vše odpověď a neomylný instinkt. Jsou přesvědčeni, že jsou chytřejší než všichni ostatní a že všechno zvládnou sami,"
Tuto knihu doporučuji. Pro mne samotnou byla skvělým počátkem, jak pochopit jisté události a jevy. Nakoplo mne to k tomu, dozvědět se více. Nikdy jsem se o politiku, mezinárodní diplomacii nezajímala. Žila jsem si v bublině, že dokud nějakou svobodu mám, dokud ještě vidím světlo demokracie, je vše v pořádku. To se touto knihou velmi změnilo. Za mne kniha má svůj velký přínos.

25.02.2024 5 z 5


Tyranie: 20 lekcí z 20. století Tyranie: 20 lekcí z 20. století Timothy Snyder

Velmi útlá kniha, která ve mne vzbuzovala spíše smíšené pocity. Ovšem klidně bych si ji přečetla znovu a znovu. Se vším, co autor vyslovil, zcela nerezonuji. Například ta pasáž, že za informace si máme platit. Kdyby měl autor dostatek prostoru, čímž mám na mysli, kdyby své myšlenky mohl více rozpracovat (jít do hloubky), říci nám více, než jen shrnout vše na stránku či dvě mnohdy, byla bych radši. Ačkoliv už by to nebyla kniha o pár desítek stránkách. Za mne dobře sepsaná kniha, která vesměs donutí zvídavého čtenáře, aby neskončil svou cestu u této publikace.

11.02.2024 5 z 5


Naši panovníci a prezidenti Naši panovníci a prezidenti Jan Kvirenc

Taktéž se přidám k názoru, že zpracování je za mne opravdu povedené. Sic to bylo poprvé, co jsem se setkala s myšlenkou výukových listů, ale nadchlo mne to. Líbí se mi, jak autoři pracovali s informacemi. Snažili se předat v krátkých odstavcích jen to opravdu nej stručně a srozumitelně. Zároveň se snažili o jakýsi ucelený přehled - mám tím na mysli snahu, aby text jednotlivých panovníků například na sebe nějak navazoval, jako kdyby tvořil příběh v časové kontinuitě.

17.04.2023 4 z 5


Prázdniny v Česku Prázdniny v Česku Ladislav Zibura

Nemohu si pomoci! Já prostě Láďu "žeru". Sedí mi jeho způsob psaní, líbí se mi humornost knih. Nikdy nechci knihu odložit. Příjemně jsem se uvolnila při četní tohoto titulu, zasmála se upřímně, snad i načerpala energii a sílu nějakým způsobem. Samozřejmě je kniha i pastvou pro oči - krásné ilustrace, nápomocné popisy míst. Touto knihou mi dokázal, že nemusím nutně jet do zahraničí, abych zažila nějaké dobrodružství, poznala něco nového, a dokonce se i trošku bála. Doporučuji všem Ladislava Ziburu :) funguje jako jakási terapie.

01.02.2023 5 z 5


Praha secesní Praha secesní Petr Wittlich

Vcelku krásný úvod do secesní architektury v Praze (a nejen to), kde na Vás nakonec čeká prohlídka pražskými secesními skvosty. Popisuje zásadní proměnu, kterou si Praha na přelomu 19. a 20. století prošla. Dílo jen doporučuji. Není složité na četbu, je doplněno spousty fotografií.

01.02.2023 5 z 5


Bláznivá škola Bláznivá škola Lukáš Pavlásek

Knihu jsem si půjčila náhodně. Listovala jsem a začetla se. Stránky byly vtipné. Čtení se bohužel pak pro mě stalo spíše chvilkami s očekáváním konce. Možná jsem měla nějaká velká očekávání (děti v knihovně se tomu smály snad celý den, budilo to ve mne zvědavost). Text se čte sám, člověk se opravdu místy směje, ale místy mu to čtení příjemné není. Ovšem to neznamená, že kniha nestojí za přečtení. Určitě se najde někdo, kdo jí bude umět řádně ocenit :)

01.02.2023 3 z 5


Antimachiavell Antimachiavell Friedrich II. Veliký

Kniha mi přišla trochu útočná a Friedrich jako další mravokárce napadající Nicola Machiavelliho. Nicméně bylo hezké číst, jak se Friedrich nad každou kapitolou pozastavil a vyjádřil se k ní z hlediska osvícenské doby, vysvětloval na předložených příkladech. Kniha se přečíst rozhodně dá, a to poměrně rychle. Kdybych si měla sama vybrat znovu, jestli si titul přečtu, zřejmě bych jí v rukou podruhé už nedržela.

27.04.2022 2 z 5


Intimní autoportrét Intimní autoportrét Frida Kahlo

Původně jsem knihu číst nechtěla, avšak jsem ráda, že jsem knihu přečetla. Četla se mi jedním dechem (tedy její dopisy a deník - deník mi přišel více zajímavější). Další nadšení bylo z fotografií a obrazů. Tato kniha mi ukázala, že Frida Kahlo nebyla jen výjimečnou malířkou (surrealistickou, i když se tak nenazývala moc), ale i člověkem. Její posedlost Diegem Riverou byla místy mnou nepochopena - zřejmě nedokáži pochopit ten bezhlavý pocit lásky/náklonosti/touhy. To ale nemění nic na tom, že Frida Kahlo byla úžasná žena a umělkyně.

08.04.2022 5 z 5


Mistři světového malířství - IMPRESIONISMUS Mistři světového malířství - IMPRESIONISMUS Melissa Ricketts Urbán

Zprvu jsem měla obavy, jak kniha bude asi vypadat, byla jsem příjemně překvapená a hned se mi zlepšila nálada. Vyvolala ve mne dojem, že je mou průvodkyní v tomto uměleckém směru (skvělý výběr děl, charakteristika děl i tvorby jednotlivých autorů). Každému, kdo se zajímá o dějiny umění, především o toto období - impresionismus/ realismus, velmi doporučuji. Není to ztráta času.

08.04.2022 5 z 5


České dějiny : Doba předbělohorská. Kniha I, 1526-1547. Díl 2 České dějiny : Doba předbělohorská. Kniha I, 1526-1547. Díl 2 Josef Janáček

Pro mne jakási učebnice spíše, nicméně se mi to četlo strašně špatně. Velká spousta informací, a pokud mi něco uteklo, musela jsem se vracet na předchozí stránky. Velký rozdíl toto dílo a pak třeba Ženy české renesance.
Avšak bych řekla, že pro historiky je to "základní" četba.

22.12.2021 3 z 5


Výprava české šlechty do Itálie v letech 1551–1552 Výprava české šlechty do Itálie v letech 1551–1552 Jaroslav Pánek

Skvělá kniha! Alespoň pro mě. Velmi dobře se čte, stránky nezahlcují informacemi, takže si je i pamatujete, dokonce též zmiňuje, že výprava v letech 1551-1552 nebyla první a vrací se na pár odstavců k té první. Mně osobně ta obálka (resp. její provedení) nevadila.

22.12.2021 5 z 5


Rady manželské / Útěcha ženě / O lásce Rady manželské / Útěcha ženě / O lásce Plútarchos

Velmi jsem se obávala, aby to celé nebylo jen ve stylu "žena musí být za každých okolností podřízena muži". Proto mne spousta "zajímavých" myšlenek překvapila (nuž příjemně), ať už to bylo neobcování s nevěstkami před manželky mužů (které se museli odebrat z místnosti, aby se pánové mohli oddat rozkoši), tak i například, že muž má cítit s ženou apod. Ovšem několik "rad" pro mne bylo nepředstavitelných (pro nynější dobu) - např. žena bez vlastních přátel, neodmítat styk, všude a ve všem nadměrný ostych atp.
Rozhodně přečtení této útlé knihy není ztracený čas.

22.12.2021 5 z 5


Smrt Rudolfa II. Smrt Rudolfa II. Václav Bůžek

Kniha opravdu velmi dobře sepsaná, jak již bylo řečeno, dobře se čte. Ovšem občas čas utíkal s knihou pomalu, vždy když se informace opakovaly po xté. Autoři moc dobře ví, o čem mluví, nicméně chvílemi jsem trochu tápala a musela hledat pár slovíček. Popis pohřebních slavností, kázání (jeho části) bylo ohromující, stejně tak velké množství jmen, které osobně nejsem úplně schopna si zapamatovat.
Avšak to nemění nic na tom, že v knize jsem si libovala. Líbilo se mi, jak je sepsaná. Doporučuji

24.07.2021 4 z 5


Softball a baseball Softball a baseball Vladimír Süss

Skvělá příručka pro nováčky v oblasti tohoto sportu. Vše dobře vysvětlené.

18.03.2021 3 z 5


Deník z Wu-chanu Deník z Wu-chanu Fang Fang

Nesmírně jsem se na knihu těšila. Měla jsem zřejmě i velká očekávání. Ovšem se mé očekávání nenaplnilo. Autorčiny popisy příbuzenstva mne neoslovily. Kniha mi nic moc nedala, pasáže se nemusely opakovat. Některé kapitoly byly čtivé, jiné jsem musela přežít. Jako její osobní deník dobré, jako blog asi ujde, ale mne osobně to bohužel nesedlo.

14.03.2021 1 z 5


Svět gotické katedrály Svět gotické katedrály Ernst Ullmann

Kniha je poměrně dobře napsaná, odborná. Z počátku je lehké se začíst, nicméně s narůstajícími stránkami je to obtížnější. Alespoň to tak bylo v mém případě. Přílohy by se hodily spíše na stranu, kde je nutné, aby se nacházely kvůli vysvětlení, např. jak daná klenba vypadala, kde jí najdeme atp. Nějaké informace mi v knize chyběly, jiné bych vymazala. Nicméně milovníkům dějin umění ji doporučuji. Rozhodně kniha má, co nabídnout.

14.03.2021 2 z 5


Pompeje-průvodce starověkým městem Pompeje-průvodce starověkým městem Salvatore Nappo

Nádherný průvodce starověkého města, který je odkrýván (kde, co bylo a co se v budově nalezlo, co se odkrylo a kým atp.) . Krásné obrazové přílohy u textu, který je čtivý, srozumitelný.

14.03.2021 4 z 5


Dějiny starověkého světa Dějiny starověkého světa Pavel Oliva

Poměrně útlá kniha zahrnující všechny potřebné informace - skvělé shrnutí starověkého světa. Ať už mluvíme o vývoji starověkých států/říší, umění. Doporučuji všem, kteří nechtějí číst dlouhé publikace, kterým stačí shrnutí vývoje. Kniha se dobře čte, je srozumitelná.

14.03.2021 4 z 5


Kresčak 26. srpna 1346 Kresčak 26. srpna 1346 Jan Urban

Čtivá kniha, rozebírající nejen začátky stoleté války, a samotnou bitvu u Kresčaku, ale také vztahy Francie a Českého království. Útlá publikace, nicméně obohacující. Popisující situaci ve Francii, v Anglii v té době.

12.02.2021 3 z 5