zuzana2981 zuzana2981 komentáře u knih

☰ menu

Z krve a popela Z krve a popela Jennifer L. Armentrout

Je to první díl a přečetla jsem ho jedním dechem. Tenhle díl je víceméně jen červená knihovna (s příležitostným bojem). Druhý díl je cca 50 % červená knihovna a 50 % bojování, třetí díl 50 % červená knihovna, 25 % bojování a 25 % naivní politika a v posledním díle už se víceméně jen bojuje a naivně politikaří. Je taky jediná ze série, kterou jsem četla česky, ostatní už byly v angličtině, a v té angličtině samozřejmě většina názvů a pojmů dává větší smysl (příkladem je kraven - Craven).

Autorka má výjimečný talent pro popisování míst, dějů a věcí, ale bohužel je dojem z celé série zkažen naprosto nelogickým a naivním chováním postav (spíš až od druhého dílu, ale nejhorší je v tomto díl čtvrtý). Kdyby se postavy chovaly rozumně, bylo by to lepší než Hra o trůny.

Člověk samozřejmě přehlédne fakt, že existuje země, kde mají elektřinu, ale zároveň žijí jako ve středověku, a je oddělená pohořím od další země, kde elektřinu nemají. V zemi bez elektřiny se kontroluje populace náboženským zabíjením a v zemi s elektřinou se nekontroluje, proto mají populační problém a je potřeba válčit. Že mají obě země přístup k moři a proto by se pokusili část populace přesunout dál se evidentně do příběhu nehodí, stejně tak rozšíření na sever, kde se nachází "Pustina", nebo třeba na východ.

03.12.2022 5 z 5


Hospoda Jamajka Hospoda Jamajka Daphne du Maurier

Stálice v mojí knihovně, vždycky ji vytáhnu jednou za čas a začtu se. Děj dobrý, ale nejvíc mě přitahuje prostředí, kde se to odehrává a které je velmi dobře popsané - člověk jako by se procházel na blatech v mlze, cestoval na pobřeží a cítil vůni moře.

03.12.2022 4 z 5


Chuť jablečných jadýrek Chuť jablečných jadýrek Katharina Hagena

Dostala jsem se k ní na gymnáziu, poté jsem si ji šla koupit a od té doby ji čtu tak jednou za dva roky. Velmi oddechové a lehce melancholické. Bohužel některé části jsou slabší, ale protože autorka úžasně popisuje všechna místa, dá se to přehlédnout.

03.12.2022 4 z 5


Táta Sekáč Táta Sekáč Jean Webster

Poprvé jsem ji četla, když mi bylo asi deset, a pořád se k ní vracím. Dodnes je to jedna z mých nejoblíbenějších.

Na knize se píše, že byla zfilmovaná, ale nic se mi o tom nepodařilo dohledat.

03.12.2022 5 z 5


Hummusy a pasty Hummusy a pasty Konrad Budzyk

Překlad je strašný, ale recepty jsou výborné. Určitě stojí za to pořídit, nejsou tam jen hummusy, ale nejrůznější pomazánky, a rozhodně se dá využít celé léto na grilování.

03.12.2022 4 z 5