yennda yennda komentáře u knih

☰ menu

Vzpomínky na Cyrila Musila Vzpomínky na Cyrila Musila Helena Zelená Křížová

Útlá knížka vzpomínek na rodáka ze Studnic, závodníka na lyžích, protiněmeckého odbojáře, podnikatele, sedláka, kulaka, … Směs velkých činů a lidskosti. Z knihy čiší horácká nátura, kdy nic není tak, jak to „normálně bývá“.

15.10.2019 4 z 5


Jiný T.G.M Jiný T.G.M Pavel Kosatík

Kniha Masarykova životopisu, okolností jeho života a jeho idejí. Kosatík zbytečně nebulvarizuje a zároveň se ani nevyhýbá problematickým částem Masarykova života nebo jeho méně šťastným rozhodnutím.

15.10.2019 5 z 5


Hlava mého otce - Čtyři stenografické romány Hlava mého otce - Čtyři stenografické romány Jelena Bočorišvili

Čtyři stenografické romány gruzínské spisovatelky žijící v Kanadě. Temná stalinská i postalinská Gruzie, příliš reálné i kouzelné příběhy lidských lidí. Vše se tak trochu ztrácí ve zběsile plynoucím čase. Autorka stylem dává dohromady gruzínskou syrovost a magický realizmus.

27.03.2019 4 z 5


Obnova národů: Polsko, Ukrajina, Litva, Bělorusko 1569–1999 Obnova národů: Polsko, Ukrajina, Litva, Bělorusko 1569–1999 Timothy Snyder

Historie pestré a důležité oblasti. Paradoxy dějin, vzájemné vraždění velmi podobných národů, přivlastňování si předmoderní historie moderními národními a nacionalistickými státy. Po tom všem ale překvapivé uklidnění celé oblasti, obdivuhodná zahraniční politika Polska. Čteno v angličtině, autorův styl je příjemný, věcný, nechybí místy vhodná ironie, nadsázka, upozorňující na paradox dějin.

12.01.2019 5 z 5


Moskva - Petušky Moskva - Petušky Venedikt Vasiljevič Jerofejev

Spisovatelova cesta z Moskvy do Peťušek. Při které se postupně ožírá do bezvědomého temna. Ruská zemitá filosofie. Tedy mohutné filosofické pravdy v hávu naprostého hovadství.

09.10.2018 5 z 5


Odumírání lidskosti Odumírání lidskosti Konrad Lorenz

Již pozdější kniha Lorenzte, kdy v mnohem hlubší ale snad také nadějnější formě rozvíjí myšlenky Osmi smrtelných hříchů… Mám Lorentze rád právě pro velmi odlišný přístup k člověku, než většina jiných vědců, myslitelů. Upozorňuje na „živočišnou“ podstatu člověka. Na naši vázanost na tělo. Na způsoby myšlení a chování, ke kterým velmi snadno a přirozeně tíhneme. Avšak právě tyto nestačí reagovat na prudký vývoj civilizace, vztahů mezi lidmi, způsob lidského života. A z toho pak pramení problémy, které kolem sebe vidíme a jejichž jsme součástí. Lorentz ale není pesimista. Výše popsané nebere jako prokletí. Zajímavé, že skrze etologii, případně biologii dochází k podobným závěrům a podobnému světonázoru jako Karl Popper a jiní filosofové, kteří vycházejí z úplně jiného myšlenkového prostředí.

23.10.2017 5 z 5


Tajemství hladiny Tajemství hladiny Anton Markoš

Na pomezí biologie, filosofie, filosofie vědy, života,… Autor v oddělených kapitolách uvádí různé biologické školy a přístupy, které mohou sloužit jako inspirace pro současnou biologii, pro lepší, celistvější vnímání života. Sám je zastáncem hermeneutického vnímání života. Mnohdy však balancuje nejen na hraně biologie/filosofie, ale taky věda/pavěda, což se dá zjistit až podle dohledání si citovaných autorů. Jeho pojetí života a zřejmě hlavní životní vlastnosti-možnosti rozhodování, je nesmírně vágní, kdy není patrno, jestli ji autor považuje za čistě fyzikální (vědeckou) vlastnost velmi složitých systémů anebo metafyziku zahalenou tajemstvím, díky níž na biologii nelze aplikovat redukcionistický přístup. Každopádně ale skvělý úvod do ohromné šíře biologického myšlení.

17.10.2017 3 z 5