wrut wrut komentáře u knih

☰ menu

V šedých tónech V šedých tónech Ruta Sepetys

Kniha, jejíž děj je zasazen do počátku 50.let minulého století, do doby, kdy Evropu sužovala 2.světová válka. Poté co SSSR anektoval pobalstké státy, započal se zbavováním se svých domnělých nepřátel, které pro něj představovali inktelektuálové, umělci, ale i třeba kněží.
Hlavní hrdinka, teprve patnáctiletá Litevka Lina, je s matkou a mladším bratrem (a s tisíci dalšími obyvateli republik v Pobaltí) vytržena ze svého domova a v dobytčáku převezena do jednoho z mnoha kolchozů na jihu ruské Sibiře. Již cestou začíná její boj o přežití, Lina se musí vypořádávat s ponižováním, nedostatkem jídla, ale i utrpením lidí okolo sebe, smrtí někoho z nich nevyjímaje. Jakmile si na pracovní režim v táboře "zvykne", přijde další rána a to přesun takřka až na severní pól, kde mají pro sovětské vojáky stavět vyhřívané příbytky, zatímco ona a jí podobní postupně umírají v sibiřských mrazech.
Lina sama zhodnotila jejich snahu udržet si své životy takto: "Snažili jsme se ze dna oceánu dosáhnout na nebe"...
Děsivá, úžasná kniha.

31.01.2017 5 z 5


Žítkovské bohyně Žítkovské bohyně Kateřina Tučková

Poutavý román popisující osudy žen, jež skrze svá bohování pomáhaly (ale i škodily) druhým. Pohledem hlavní hrdinky, etnografky Dory, která je jednou z posledních z rodu bohyní z oblasti Moravských Kopanic, rozkrýváme nejen historické pozadí bohování, ale také životní příběh jí samé.

28.01.2017 4 z 5