Volpe Volpe komentáře u knih

☰ menu

Malý princ Malý princ Antoine de Saint-Exupéry

Dětská kniha, ve které snad žádná věta nemá pouze jeden význam.

17.02.2021 5 z 5


Umění filmu: Úvod do studia formy a stylu Umění filmu: Úvod do studia formy a stylu David Bordwell

I přes odbornost této publikace vlastně nezáleží jestli jste filmový vědec, tvůrce nebo naprostý laik. Jediné co potřebujete je mít nadšení a myslet to s filmem vážně. Po tom se pro vás tato kniha stane konstantou, na kterou se budete moct vždy spolehnout.

10.02.2021 5 z 5


Harry Potter a princ dvojí krve Harry Potter a princ dvojí krve J. K. Rowling (p)

(SPOILER) Ve svém jádru jste zde vlastně - jako zaujatí čtenáři - fascinováni knihou o chlapci, který je fascinován knihou. Čirá bibliofilie.

10.02.2021 5 z 5


Rozhovory Hitchcock – Truffaut Rozhovory Hitchcock – Truffaut Alfred Hitchcock

(SPOILER) Publikace, která navždy změnila pohled na film. Hitchcock byl v době tvorby rozhovorů režisér na vrcholu kariéry, kterou započal již ve 20. letech 20. století. Truffaut oproti tomu, navenek tichý knihomol a cinefil, uvnitř však dravý publicista a začínající filmař, jehož práce odstartovala to, co je dnes známe jako Francouzská nová vlna. Rozhovory navždy změnili pohled jak na Hitchcocka - který byl do té doby vnímaný jako pouhý komerční režisér - tak na filmové médium samotné, kdy odkryly především to, jak se skutečně může do filmové tvorby promítat osobnost tvůrce. Český překlad by však potřeboval nové vydání, neboť překlady některých frází jsou zavádějící nebo rovnou nepřesné, a hlavně proto, že v českém vydání chybí rozsáhlé obrazové dokumentace - v originálu byly rozpolíčkované celé scény a sekvence z Hitchcockových filmů - které byly pro původní knihu klíčové. I přes všechny nedostatky jde však stále o nesmírně poutavé čtení, které každého cinefila během pár vět chytne a nepustí.

05.02.2021 4 z 5