VojtaŠafránek VojtaŠafránek komentáře u knih

☰ menu

Spiknutí proti republice Spiknutí proti republice Alois Svoboda

@LordByron - i pasáže o kolaboraci s nacismem je třeba brát s velkou reservou, poněvadž jsou z větší části vyloženě vylhané a slouží k zakrytí zločinů a vražd, jichž se komunisté po válce dopouštěli.
I popisky k použitým fotografiím jsou vylhané, např. obrázek za str. 193 zachycuje pohřeb, rozhodně nikoliv vítání německých okupantů v pohraničí, jak je uvedeno na popisku. Stejně tak vtipně působí i fotografie z tajné schůze kardinálů, která byla tak tajná, že z ní měli fotografie až v ČSR.

01.02.2024


Třásničky dějinných dnů Třásničky dějinných dnů Richard Weiner

Většina feuilletonů je pro dnešního čtenáře nesrozumitelná, neb nezná dobové reálie, které byli dobovému čtenáři známy. Přesto se najde pár velmi zajímavých třásniček, které osloví i dnes.

03.01.2024 2 z 5


Most do budoucnosti, Laboratoř socialistické modernity na severu Čech Most do budoucnosti, Laboratoř socialistické modernity na severu Čech Matěj Spurný

Četl jsem první vydání, kniha je naprosto skvělá. Jednak přináší zajímavá fakta ohledně samotného Mostu, jednak skvěle zasazuje osudy Mostu do kontextu proměn mentality ve 20. století, a to nejen v ČSR, ale i v zahraničí, a to jak východním, tak západním.
Je čtivě napsána, čte se doslova jedním dechem.
Pokud mi tam něco chybělo, tak důvody neúspěchu mosteckého experimentu. Možná mi to jen trochu proteklo mezi prsty, na několika místech to tam bylo dílčím způsobem a v náznacích zmiňováno, ale dle mého názoru by stálo za to tomu věnovat samostatnou kapitolu; nicméně možná je to spíše téma sociologicko-urbanistické než historické.
Další chybějící věc je obrazový materiál – obrazová příloha a mapy by nezaškodily, dovedu si představit, že pro čtenáře, který Most nezná, může být orientace poněkud obtížnější.

03.01.2024 5 z 5


Co vás v dějáku nenaučili Co vás v dějáku nenaučili Markéta Lukášková

Jde o plagiát, který bezostyšně a bez uvedení zdroje přebírá celé pasáže z Wikipedie (ty rovnou ukradla, aniž by alespoň uvedla zdroj), pořadů Adama Drdy na ČRo (ty alespoň citovala), atd.

https://www.bubinekrevolveru.cz/kterak-vzdelavame-mladez-iii-co-vas-v-dejaku-nenaucili-markety-lukaskove-pruvodce-literarni-hysterii

17.04.2023 odpad!


Svatý Vojtěch, Čechové a Evropa Svatý Vojtěch, Čechové a Evropa Dušan Třeštík

Kniha je určitě podnětná, povětšinou se dobře čte, ale nutno upozornit, že na dnešní dobu obsahuje poměrně dost zastaralé informace. Je dobrá na seznámení se s historickým vývojem pohledu na dobu sv. Vojtěcha, ale fakta v ní obsažená dnes již neobstojí. Řeč je např. o mincích sv. Vojtěcha, pohledu na jeho útěky z Prahy atd.

04.02.2023 3 z 5


Němá barikáda Němá barikáda Jan Drda

Z literárního hlediska je kniha velmi slabá. Drda si literárně ani omylem nezadá např. s Řezáčem, jenž byl také poplatný režimu, ale jeho díla byla umělecky na úrovni. Ze stylistického hlediska by lepší povídky na stejný námět napsal mnohy literárně nezkušený student.
Samozřejmě není ani pravda ono zmiňované, že nepřekrucuje historii. V povídkách o osvobozování Prahy není např. jediná zmínka o vlasovcích. Kniha dosti poplatně době uplatňuje vůči Němcům princip kolektivní viny, což je samo o sobě zrůdnost. Kniha samozřejmě zdaleka objektivní není, je krásným příkladem velké čecháčkovské malosti a ubohosti.

23.05.2022 2 z 5