Vituss Vituss komentáře u knih

☰ menu

Tyranie zásluh: Kam se podělo obecné dobro? Tyranie zásluh: Kam se podělo obecné dobro? Michael Sandel

Sandel je samozřejmě jeden z předních filozofů současnosti, který umí podat i složité věci záživným a popularizujícím způsobem. V knize mi vadilo poměrně časté argumentování kvantitativními údaji, kolikrát ten který prezident použil nějaké slovo či sousloví ve svém projevu. Autor vysvětluje polarizaci společnosti rozdíly v socioekonomickém zázemí, avšak nevysvětluje, proč existují z této souvislosti i početné výjimky.

23.02.2024 3 z 5


Rošťák Oliver Rošťák Oliver Petra Braunová

Kniha je výborná, můj pětiletý syn ji "zhltnul na posezení" a po dočtení chtěl další pokračování.

28.04.2023 5 z 5


Chytrozemě Chytrozemě Lucy Crehan

Kniha velmi zajímavým a poutavým způsobem vysvětluje složitou edukační realitu zemí, v nichž žáci dosahují výborných výsledků v mezinárodních výzkumech výsledků vzdělávání. Byť se tématy odborně dlouhodobě zabývám, některé poznatky pro mne byly nové. Autorka má dar psát poutavě o složité problematice a i když některé věci zjednodušuje, v zásadě se dá se závěry jejích analýz souhlasit.

03.04.2023 5 z 5


Kosprd a Telecí Kosprd a Telecí Eva Papoušková

Že se děti v příběhu oslovují příjmením, je spíše trapné, než vtipné. Že příběh nepřímo navádí děti k nepravostem, namísto poskytnutí nějakého poučení, je tristní (a nezachrání to ani poslední kapitola). Že má kniha tolik pozitivních ohlasů, je překvapující. Smutný obraz soudobé dětské literatury.

02.04.2023 1 z 5