Ve.Ramone Ve.Ramone komentáře u knih

☰ menu

Velký Gatsby Velký Gatsby Francis Scott Fitzgerald

Knížku jsem si přečetla před několika lety a nic si z ní neodnesla, jen zmatek. Cítila jsem ale, že to byla spíš má chyba a nečetla jsem jí v ten správný čas. Po té dlouhé době jsem jí dala druhou šanci a jsem za to ráda. Velký Gatsby se čte opravdu dobře, ale místy je pro mě pořád ještě trochu zmatečný. Moc mě mrzí, že nemá více stran a nedá mi tak šanci proniknout hlouběji do příběhu, do postav. Určitě by mi to pomohlo k ještě hlubšímu zážitku. Zápletka se mi moc líbila, doznívá ve mě ještě smutek a zklamání z Gatsbyho konce, ale už vím, že se ke knížce vracet nemusím, už jí můžu nechat být s čistým svědomím, že mi dala to, co měla.

05.01.2024


Sí, vole! Sí, vole! Pavel Liška

Rozhodně to není žádná odborná literatura nabušená historii a fakty o navštívených zemích. Je to subjektivní vyprávění tří motorkářů a z každého jde individuálně cítit, jací jsou, co je zajímá a jak věci vnímají. Budete přesně vědět, jaká byla cesta, jak se jim jelo, co se jim rozbilo na motorce, co měli k jídlu (kuře s rýží) a co pili (rum nebo pivo). Já jsem přesně tohle čekala, takže žádné mrzení v tomto směru se u mě nekonalo. Líbilo se mi tohle pojetí. Dozvídáte se o jejich pocitech, o tom, jak se lidé v různých zemích chovají, jak přistupují k turistům. Moc se mi líbil nápad, že každému, koho potkají, položí tři stejné otázky a budou sbírat jejich odpovědi. Je veliká škoda, že těchto rozhovorů je tam zoufale málo. Jakkoli to bylo ze začátku zajímavé, tak mě ale postupně přestávalo bavit číst dokola o tom, jak se mezi sebou hádají, jedou po prašné cestě nebo po kamenech do kopce a nedokážou se dohodnout, kam odbočí a kde budou spát. Osobně mě nejméně bavilo vyprávění Pavla Lišky. Jednak mi jeho humor z větší části vůbec nepřipadal vtipný, druhak mě nebavily jeho dlouhé úvahy, hloubavé myšlenky, kdy nejčastěji litoval sám sebe a stěžoval si, ani mě příliš nebavilo si číst o tom, kdy a jak kvalitně se vykakal.
Po vizuální stránce mě knížka ale bavila. Nevadilo mi písmo ani barvičky, naopak. Klidně bych přidala víc fotek, protože jich museli mít z cesty bambilion a nechápu, proč nevyužili potenciál téhle knížky, a nenasypali jich tam mnohem víc.

12.09.2023 3 z 5