valley valley komentáře u knih

☰ menu

Blázen Blázen Hubert Klimko-Dobrzaniecki

Většina knihy se mi zdála nějak přehnaná, přetažená. Oceňuju strohý a objektivní jazyk, který je u žánru povídky vítaný, přesto si myslím, že autorovi to víc sluší jako lyrikovi, respektive lyrickému vypravěči zejména v Ukolébavce pro oběšence, v Rózině domu a v Řekové umírají doma.

28.11.2019 1 z 5


Strom přání Strom přání William Faulkner

skvělá kniha pro děti, výtečná pro dospělé - dávejme si pozor na to, co si přejeme :-) Mladý Faulkner se sice teprve učí čarovat, i přesto je Strom přání "yoknapatawphasky" magický .

02.11.2017 5 z 5


Neodpočívej v pokoji Neodpočívej v pokoji William Faulkner

maestro faulkner opět čaruje. ve svých větách, v myšlenkách, v detailním smyslu a citu pro to, co se dnes ještě stále označuje pojmem "člověk"...

14.12.2015 4 z 5


Strukturální estetika Strukturální estetika Květoslav Chvatík

vypadá to složitě, je to zřejmě složité... ale pro mě to především je zvláštním způsobem pozoruhodné a krásné - a proto se přeci vyplatí číst!

14.12.2015 4 z 5


Věc Makropulos Věc Makropulos Karel Čapek

můj nejoblíbenější Čapek. Úžasný příběh, vtipné dialogy, docela smutný přesah... Kdo je hudebně založený, určitě by měl vidět i Janáčkovu operu, mně osobně se nejvíce líbila ta s naší skvělou Gabrielou Beňačkovou.

02.08.2014 5 z 5


Absolone, Absolone! Absolone, Absolone! William Faulkner

jedna z nejlepších knih (ne-li nejlepší), jakou jsem kdy četl. Je pravdou, že začátek byl hodně těžký, ale když jsem se knihou poprvé "překousal" (a od 6. kapitoly už to nebyl zas takový problém), musel jsem jí přečíst znovu a pak dokonce potřetí. Výsledný obraz je nepřekonatelný, krásný, smutný a naprosto impozantní.

21.07.2014 5 z 5