uzivatel01337 uzivatel01337 komentáře u knih

☰ menu

Na hraně apokalypsy Na hraně apokalypsy Aleš Černý

"V práci jsem se otáčel na židli a bryndal na sebe kafe, když do laboratoře vešel nažehlený čtyřhvězdičkový hňup." A tahle věta to všechno začala...díky ní jsem poznala, že tuhle knihu CHCI.

Sci-fi zrovna není moje parketa. Kor když se podstatná část odehrává ve vesmíru. Ale když jsem jednou tal brouzdala po e-shopu nakladatelství Canc a vyskočila na mě tahle kráska, řekla jsem si Proč ne. A moc dobře jsem udělala...

Tomáš Tuhý. Nerd. Typický nerd. Co miluje kafe. A teď je nucen letět do vesmíru a zkoumat vyspělou mimozemskou technologii. Což jen dokazuje, že ve vesmíru nejsme sami. Jak moc se tahle mise může pokazit? Prozradím vám to pomocí nejoblíbenější Tomášovi fráze....Doprdele.

Tohle byla opravdu skvělá jízda. Stylu autorova psaní jsem propadla v podstatě od začátku. Byl tak lehký, vtipný, vyloženě si říkal o přečtení. A stálo to za to. Originální příběh, nesourodé postavy, které se nejen tolerovaly, ale milovaly jako rodina. Vojanda Ema, vědátor Fred, masochista Akim, ti všichni se navzájem doplňovali do jedné úžasné jednoty. Mimozemská technologie natolik vyspělá, že s námi dokáže komunikovat. A nerd, který nikdy nebyl ve vesmíru, přesto jej celá posádka pozemské lodi Francis okamžitě přijala za kapitána a plně respektovala...

Knize nechybí téměř nic, napětí by se místy dalo krájet, romantická linka je příjemně vsazena bez zbytečné omáčky okolo. Vtipné pasáže do vyprávění pasují jako pr*el na hrnec, celá dějová linie mi prostě dává smysl. Mě tedy určitě...

Ale nějakou výtku přeci jen mám...Za prvé, nebylo zcela vysvětleno, kde se na Zemi vzali mutanti. V anotaci je lapalie s genovou terapií, ovšem neregistruji, že by tohle v knize zaznělo. A za druhé, konec byl useknutý. V klidu bych snesla ještě pár stránek s vysvětlením, PROČ se tohle s Tomášem a Irmou stalo.

Suma sumárum, nemohu jinak, než knize vstřelit plných pět raketek z 5. A těším se na další autorův počin.

22.02.2024 5 z 5


Šeptající mrtví Šeptající mrtví Darcy Coates

V první řadě chci moc poděkovat KNIHY DOBROVSKÝ a Kateřina Valterová za to, že jsem se mohla stát #knizniambasador prvního dílu nové série od Darcy.

A teď už k samotné recenzi. Příběh je napsaný pěkně, je čtivý, napínavý, hned od začátku se autorka vrhá do akce. Následuje drobné zpomalení, které ovšem vynahrazuje charakterem hlavních postav. Všechny jsou napsány skvěle, každá postava je jiná, osobitá, a věřím, že minimálně dvě (Zoe a Keira) si zamilujete tak, jako já

Ačkoliv je kniha zařazena do žánru HOROR, jedná se spíše o kriminálku s pár nadpřirozenými scénami. Nejedná se o nic děsivého, převládá napětí a řešení starého zločinu. Což mě osobně vůbec nevadí

Jedná se o první díl série, proto nečekejte, že se všechny záhady vyřeší hned v tomto díle. Každopádně nás Darcy pěkně navnadí na další díl, kterého se už teď nemůžu dočkat a jemně šílím zvědavostí (ale fakt trošičku )

Ačkoli se mi kniha opravdu moc líbila, ještě mi do plného počtu něco maličko chybí. Hodnotím tedy 4,8 z 5 přátelíčků ducháčků.

Anotace:
Slyší jejich šepot...

Keira je bez domova, pronásledovaná a zoufale se snaží uniknout prudké bouři. Útočiště najde v opuštěné zahradníkově chatce. Ta stojí na okraji hřbitova a ze všech stran ji obklopují hroby: některé nedávné, jiné stovky let staré a všechny zanedbané.

A ve tmě slyší šeptání neklidných mrtvých...

Hřbitov ožívá nezřetelnými spektrálními siluetami, v jejichž čele je žena, jež zemřela příliš brzy. Keira je jediným člověkem, který ji vidí, a nyní se stala jejím novým cílem. Keira je odhodlaná duchovi pomoci do příštího života. S nečekanými novými přáteli zkoumá minulost zesnulé ženy, přičemž odhalí příběh plný klamu, nešťastné lásky a vraždy.

Minulost však není tak prostá, jak se zdá, a Keiře rychle dochází čas. Zamotá se do nebezpečné sítě a musí najít způsob, jak ducha osvobodit i kdyby kvůli tomu musela obětovat vlastní život.

02.02.2024 5 z 5


Proměna Proměna David Věrný

Tak tohle bylo dílo. Dvakrát jsem knihu musela odložit kvůli averzi na Petra Krátkého, tak dobře je ta postava napsaná. Nakonec jsem se donutila číst dál, a jsem NADŠENÁ! Jak se z floutka a bezpáteřního pitomce stane úplně jiný člověk, jak cizí lidé dokáží pomoct v nouzi. Prostě za mě jedna z TOP knih letošního roku.

31.07.2023 5 z 5