UčitelkaEva UčitelkaEva komentáře u knih

☰ menu

Spáčka a vřeteno Spáčka a vřeteno Neil Gaiman

Nádherná knížka. Ilustrace jsou kouzelné, příběh zajímavý. Díky této knížce jsem si uvědomila, jak povrchně vnímáme někdy pohádky. Představíme si růže, ale tady nalezneme popis, jak postupně narůstají, uvadají, dřevnatí stonky u zámku, zatímco mladé přírůstky rostou na okrajích království. Krásný popis všude přítomných pavučin apod. Prvky strašidelna, když spící postavy začnou promlouvat, ale co to říkají? Nejprve to nedává smysl, pak nám vše dojde. Četba na 15 - 20 minut, ale skvělé, kouzelné. Doporučuji.

22.10.2023 5 z 5


Samota není zlej Samota není zlej Lucie Raškovová

Z knihy mám rozporuplné pocity. Nevím, komu je vlastně určena. Podle typu písma jsem očekávala starší děti - cca 5. třída. Ale hrdinou je prvňák (Kdo by v páté třídě četl o prvňákovi Péťovi?). Jazyk byl příliš složitý, mnoho přirovnání, metafor. Myslím, že tomuto nemůže prvňák rozumět. Ilustrace krásné, kniha na první pohled lákavá, ale pro děti moc nepoužitelná. Nedočetla jsem.

28.09.2023 1 z 5


Čarodějka z Turlinghamu Čarodějka z Turlinghamu Ellie Boswell (p)

Knížka pro mládež, určitě si nejde své čtenářky. Je tenká, zábavná, obsahuje vše, o čem chce teenager číst: láska, vztahy, přátelství, trocha tajemna a fantazie.

23.09.2023 4 z 5


Příliš mnoho Kateřin Příliš mnoho Kateřin John Green

Hlavním hrdinou je chlapec, kterému rodiče tak dlouho vtloukali do hlavy, že je výjimečný, až ho přesvědčili o tom, že je úplně neschopný. Když odmyslíme příběh nešťastné lásky po rozchodu Colina s Kateřinou, můžeme nahlédnout do bolavého nitra nadaného podivína (Aspergera?), který to nemá v životě zrovna jednoduché. To je pro mě přidaná hodnota knihy. Způsob jeho uvažování, jak se snaží vyznat ve světě, kterému moc nerozumí. Jeho kamarád mu pomáhá třeba i tím, že mu nemilosrdně dává najevo, že je nudný, že "mele nesmysly" apod. Knížka se mi líbila, matematické pasáže a vysvětlivky jsem občas vynechávala, i když mi přišlo, že příběh zajímavě doplňují. Svým způsobem připomínaly způsob myšlení hlavního hrdiny Colina.

22.09.2023 4 z 5