tometal tometal komentáře u knih

☰ menu

Všeník Všeník Daniel Landa

Sympatická a lidská zpověď blázna z Vyšehradu ;-)

29.12.2016 5 z 5


Setkání s Rámou Setkání s Rámou Arthur Charles Clarke

Příběhy Arthura C.Clarka jsem objevil, ještě jako kluk na základní škole a pokračoval dále na střední, kde jsem měl ve čtenářském deníku referát z knihy Konec dětství a dnes po třicítce stále jeho knihy vyhledávám a stále se nemění ta chuť nepoznaného, tajemného a byť tolik pravdivého.
Setkání s Rámou je příběhem u kterého vás stále doprovází pocit, kdy už se něco zásadního stane, fantazie pracuje naplno a čtenář zaměstnán výjevem tělesa dojde na konec knihy s pocitem, že příběhu něco chybělo, ale je to klam, jde zde právě o budování fantazie a odkazu do dalších příběhů.

31.01.2016


Závan klíčovou dírkou Závan klíčovou dírkou Stephen King

Návrat do Středosvěta
Uplynuly roky od mého rozloučení s Rolandem u Temné věže (čas letí stále kupředu a díky knihám se dokážeme zastavit alespoň v příbězích) a dlouho ve mne zůstával tento silný sáhodlouhý příběh plný symboliky a odkazů našeho světa i životů. Velmi mne potěšila tato výprava doprostřed časů katet na jeho cestě a krásné až dětsky malované příběhy promlouvající skrze Rolanda z Gileadu.

31.01.2016 5 z 5


Těžší než nebe: Životopis Kurta Cobaina Těžší než nebe: Životopis Kurta Cobaina Charles R. Cross

Jako šestnáctiletého středoškoláka mne zasáhl šíp jménem Nirvana, jehož hrotem byl Kurt Cobain a už dávno vím, že pokud bych jej někdy vytrhl, něco ve mě zemře.
Fascinován hudbou, později texty a i příběhem kapely a hlavně jeho, Kurta, jsem pátral po každé zmínce a článku v časopisech, knihách.
Vyrojila se spousta fám, obklopující jeho osobu, po přečtení této knihy, která patří dle mě k tomu nejlepšímu co o Kurtovi vyšlo, jsem dospěl k názoru a pochopení. Pochopení čeho? Možná jej samotného, jeho osudu, odlišnosti a i svého pohledu na člověka poznamenaného nemocí a rodinnými vztahy a pohledu na muzikanta. Symbiózou těchto pohledů mi dal život pořádný budič, tenkrát revoltujícímu středoškolákovi, dnes člověku s prožitky a už jen krásným a občas nostalgickým vnímáním hudby od skupiny Nirvana, ale už ne člověka, který kdysi bral celého Cobaina za vzor, každý máme svou životní pouť...

31.01.2016 5 z 5