TheEngineer TheEngineer komentáře u knih

☰ menu

Nad českými zeměmi slunce nezapadá Nad českými zeměmi slunce nezapadá Jan Kotouč

Pohodové čtení. Literární zázrak to není, ale ani neurazí. Zajímavý koncept alternativní historie, děj trochu předvídatelný.

18.08.2019 3 z 5


Kola hrůzy Kola hrůzy Sven Hassel (p)

Abych pravdu řekl, kniha pro mě byla zklamáním a příliš mi nesedla. Nebo spíše styl, jakým je psaná. Nejedná se o jeden souvislý příběh, ale o mnoho krátkých povídek se stejnými postavami, které na sebe navazují jen chronologicky a několikrát vás kniha postaví doprostřed děje a chvíli trvá než zjistíte "která vlastně bije".

A když už se bavíme o postavách, ty mi přišly velmi nezajímavé, až na pár výjimek. Z těch sedmi hlavních postav si pamatuju 3, ostatní jsou prostě nezajímavé a těžko zapamatovatelné. Ačkoliv je kniha psaná z pohledu vojáka Svena, zmínky o něm se k dění vyskytují jen velmi zřídka.

A celkový příběh mi přijde až moc fantastický a nepříliš autentický, jakoby popisoval dění amerického válečného filmu, nebo počítačovou hru Call of Duty, namísto opravdového válečného konfliktu z východní fronty. (Opravdu, účastnit se tajné průzkumné akce k ruským pozicím s otrhaným cylindrem na hlavě. Ne, prostě ne.) Osobně mi dělalo velké potíže si představit prostředí, ve kterém se postavy nachází a to kvůli ne-příliš detailním popisem scén.

Nicméně abych nekončil negativně, knížce dám 3 hvězdy. I přes všechny výtky se kniha čte rychle a velmi snadno. Je místy vtipná a autor nešetří popisováním hrůz a bídy, které k východní frontě patří. Ale to je asi to jediné, co popisuje do detailů.

01.07.2017 3 z 5


Nekropole Nekropole Dan Abnett

Za mě asi nejlepší knížka z celé série.

07.01.2017 5 z 5


Posedlá láskou Posedlá láskou Petra Karasová

Kniha se ke mě dostala víceméně náhodou, tak jsem si řekl že jí zkusím přečíst. No, zkusil jsem to. Po přečtení zhruba poloviny jsem číst přestal. Nešlo to. Časová linie je nekonzistentní, důležité děje mohly být více rozepsané. Text působil stroze, nepříliš zajímavě. Vžít se do děje jde také velice těžko. Velmi mi to připomínalo slohovou práci žáka 3. ročníku základní školy. No, ale abych nebyl jen negativní, musím dát malý palec nahoru za šišlajícího Honzíka.

05.01.2017 odpad!