Thaxssillissia Thaxssillissia komentáře u knih

☰ menu

Společníci Společníci Robert Anthony Salvatore

Nevím jestli knihu hodnotit i vůči kusům jiných žánrů, nebo jen v rámci fantastiky, a tak ji ohodnotím prostě jen jako knihu, která se mi dostala do rukou coby narozeninový dar od mých hráčů Dungeons and Dragons.

Za čtyři hvězdy, z původně zamýšlených tří, dávám proto, že jsem byl upřímně překvapený kvalitou. Salvatore podle mého není nikterak excelujícím spisovatelem (přeci jen... píše tu nejvíc brakovou literaturu vůbec), který by oslnil imaginací nebo zajímavým jazykem (z nějakého důvodu mi velmi splývá s Knaakem a dalšími podobnými), na druhou stranu, kdo říká, že by to mělo při čtení oddechové knihy vadit? Děj plyne svižně, je plný akce a ustálených charakterů, které jsou hezky vykresleny. Pokud máte rádi světy plné všudypřítomné magie a bohů a máte rádi družinovky (protože se po celý děj skutečně řeší jen shledání jedné družiny dobrodruhů), směle sáhněte. Čas vám uteče mezi prsty ani nemrknete.

Hvězdu navíc má kniha ode mne za některé moc hezké obrazy (jen nevím nakolik je docení někdo, kdo se nepohybuje ve světech Forgotten Realms ať už jako hráč, nebo čtenář) a také za fajn nápad s reinkarnací, kdy se družina shledává po své smrti, jen v jiných tělech, aby ochránila přítele...

29.12.2019 4 z 5


V panelech a bublinách - Kapitoly z teorie komiksu V panelech a bublinách - Kapitoly z teorie komiksu Michal Jareš

Kniha je dobrou snahou o seznámení s komiksovou problematikou a dobrým úvodem jak pro laiky tak pro čtenáře, který se o problematiku zajímá více do hloubky - tam kde McCloud lehce "mlží" nebo není úplně přesný, nabízí v Panelech a bublinách přinejmenším zajímavé otázky a nesporně zajímavá porovnání. Jako velké plus mi přišel rozsáhlý seznam odkazů na další odborné publikace pro ty, kteří by se do comics studies chtěli ponořit hlouběji.

09.09.2018 4 z 5


Legendy v exilu Legendy v exilu Bill Willingham

Krásný příběh ve slušivém kabátku ( úžasné digitální malby jako občasné prokládání stránek ) a poměrně pohledná, jednoduchá kresba.

Říkal jsem si, že to může být všelijaké, ale nakonec mne to i lehce překvapilo a já Legendy s chutí zhltl.

( Chudák Pinokio ).

25.12.2015 5 z 5


Harry Potter a Tajemná komnata Harry Potter a Tajemná komnata J. K. Rowling (p)

Rowlingová zahrála na temnější strunu a udělala dobře. Dospívání je temné období...
Hlasy ve tmě, pochybnosti o sobě samém, o pomoci přátelům. To vše s neuvěřitelným prášilem Zlatoslavem Lockhartem.

Díl je dle mého mnohem lepší než první, ale hádám, že to bude v osobních preferencích, jako všechno ostatní.

25.12.2015 4 z 5


Harry Potter a Kámen mudrců Harry Potter a Kámen mudrců J. K. Rowling (p)

Co si budeme povídat? Všechno podstatnější bylo už napsáno níže a já z toho vypíchnu snad jen jediné - I přes své chybky, které Rowlingová může mít, nelze ji upřít pořádný kus práce, kterou odvedla s novou generací čtenářů. Především to, že ji notně rozšířila.

24.12.2015 4 z 5


Stáčení temného piva Stáčení temného piva Tim Powers

Po delší odmlce další přečtená kniha, která mne naladila na další čtení, ( tak tady držím Plout na vlnách podivna a mám podivný pocit, že jsem tam, kde jsem byl - totiž na vlně čtenářského opojení ).
Krásný překlad od Richarda Podaného a ještě krásnější přebal Patrika Krásného. Tam to pro mne na chvíli skončilo.
Kniha se mi četla z počátku trochu z tuha, než jsem zase uvykl a některé pasáže jsou holt napsané obratně, i když dost složitě ( já ten problém sice neměl až na jednu pasáž :D ) ale znám lidi co kňourají. Na druhou stranu je Powers dobrým vypravěčem a i když ponoření bylo postupné a pomalé, o to větší jsem z něj měl radost.
Bohužel byla vykoupená po tom příjemném zážitku nepříjemným koncem, který mi přišel odbytější, než kolik si příběh zasloužil. Škoda. Na pět hvězd to není... ale ty čtyři si zaslouží.

17.06.2015 4 z 5


Byznys pro 21. století Byznys pro 21. století Robert T. Kiyosaki

Budu asi trochu reagovat na komentář Suzie05

Kniha je poměrně dobře napsaná a čte se dobře. To by mohlo být plus. Co se týče multilevel marketingu, je popsána základní myšlenka ( více či méně ), ale výsledný text který nám Kiyosaki servíruje vlastně nepoodkrývá nic konkrétnějšího. Kniha je sice plná příkladů z jeho osobního života, případně se snaží odkazovat na jiné úspěšné lidi z jeho okolí, ale jedno je vlastně velkým mínusem i přes poměrně dobře zvládnutý konečný motivační celek, jakým kniha je - text je situován v poměrech USA let dávno minulých a v tomto Kocourkově ( ČR ) vlastně není až tak k využití - mnoho příkladů, které uváděl se vztahovalo hlavně k americkým podmínkám, přičemž tu skutečnost zmiňuje jak Kyiosaki, tak překladatel.

Docela dobrý motivák, ale rozhodně se mi nezdál nijak nabitý radami a nápady - ty už si spíše tak nějak domýšlíte, dojdete k nim sami resp. možná zapůsobí samotný motivační text a pokud přemýšlíte, tak k něčemu jako: "Skončit můžeš vždy, tak proč dnes?", určitě dojdete sami. Čtení to ale zajímavé poměrně bylo. Škoda jen, že nyní už tématicky trochu zastaralé.

27.01.2014 4 z 5