Šmak Šmak komentáře u knih

☰ menu

Bídníci Bídníci Victor Hugo

Bídníci nejsou až tak bídní...
Dokonalá kniha s dokonalým příběhem, zapasovaná do skvělých uálostí. Ano, V.H. nemusel popisovat zbytečně zdlouhavě, ale dělal to a tím je tato kniha tak vyjímečná.
Postavy jsou perfektně zcharakterizované, a abych pravdu řekl, tak tam nebyla postava kterou bych si neoblíbil (snad jen Thenárdier), nakonec jsem měl rád i Javerta. Samozřejmě se Jean Valjean dostal na 2. místo mích oblíbených literárních postav.

Podtrženo, sečteno :
Dokonalý děj, pár popisů se dá vynechat, sympatické postavy.

5/5

P.S.: Těmi popisy mám na mysli například kapitolu o Waterloo...

19.09.2013 5 z 5


Světlo hořících stínů Světlo hořících stínů Christopher D. Evans

Poměrně čtivá knížka, s odlišným, přesto zajímavým, pohledem na elfy. Příběh je celkem ohraný co se týče fantasy žánru, ale přesto vtáhne do děje. K tomu pomůžou i hlavní hrdinové: Charismatický major Konowa, který neví jak chodit v lásce atd. Trpaslík (jehož jméno jsem zapomněl), který je podobný Gimlimu (Pán Prstenů) a spousty dalších.
Věc která mne překvapila svou originálností je modrý plamen, který vše zmrazí, to se mí líbilo celkem dost.

Takže doporučuji oba díly, teď jen počkat na třetí a poslední.

4/5

14.08.2013 4 z 5


Obchodník se smrtí Obchodník se smrtí Hugh Laurie

Na zadní straně obálky se píše: „Svěží, napínavý, chytrý, ale především vtipný příběh s prvky thrilleru i detektivky vypráví autor Hugh Laurie s osobitě ironickým nadhledem." a ano, je to vtipný příběh s vysokým nadhledem.
Thomas Lang srší vtipem a hláškami, jak jen to jde a i ty které se mu nepovedou člověka rozesmějí. Charakter všech postav a realistické konverzace, čtenáře vtáhnou do příběhu a odtrhne se jen když má potřebu "umřít".
Konec se zdál být podle Hollywoodské předlohy, ale i to se dalo přežít.

Hodně velké plus bych dal H. Lauriemu za to, že se kus příběhu odehrával i v ČR, a já jakožto vlastenec jsem byl tímto velice potěšen.
Ale naopak bych mu udělil mínus - o hodně menší než plus - za tolik jmen ve, kterých se člověk po čase ztrácel. Všechny ty přezdívky, krycí jména atakdál byli občas až otravné, ale člověk s lepší pamětí si toho ani nemusel všimnout.

5/5

13.06.2013 5 z 5


Chrám Matky Boží v Paříži Chrám Matky Boží v Paříži Victor Hugo

Jakožto fanoušek středověku, jsem byl nadšen'... Ano, pro někoho mohli být nudné a zdlouhavé popisy Paříže, chrámu Matky Boží a ostatních výjimečných Pařížských staveb, ale mě se to líbilo, já jsem si to užil od prvního písmenka, prvního slova, až po konec.
Hugovi se podařilo něco docela dokonalého vložit na arch listu a stala se z toho klasika.
Romantika, dvě naprosto odlišné bytosti, čistá duše knězova zašpiněna chtíčem, to všechno se mi líbilo a doporučuji všem svým známým, nyní i neznámým, aby si tuto knihu přečetli, pokud tak již neučinili.

Můj celkový pocit z knihy byl takový, že vždy když jsem přestal číst, byť jen na krátkou chvíli, měl jsem pocit, že pokud vyjdu z domu octnu se v Paříží, v Paříži patnáctého století.

5/5

26.03.2013 5 z 5