shrike shrike komentáře u knih

☰ menu

Měsíční prach Měsíční prach Arthur Charles Clarke

To že je příběh postavený na chybném fyzikálním předpokladu ohledně chování povrchu na Měsíci bych ještě Clarkovi odpustil, ale ty naprosto ploché postavy, některé až absurdní (admirál), to už mi docela vadilo. Divadlo, které cestující na popud admirála hráli, aby se nenudili než je zachrání, bylo celkem úsměvné a působilo dost kostrbatě.

Ale abych nebyl jenom negativní. Samotná záchranná operace byla povedená a do detailu popsaná. To jak bojovali s oteplením trupu, komunikace s povrchem a stavba tunelu - skvělé.

Tomuto příběhu by mnohem více slušelo zpracování v kratší povídce, která by se soustředila čistě na postup záchranné operace a všechna její technická úskalí. Knihu hodnotím s odstupem času spíše jako průměr z autorovi tvorby. 60%

21.01.2021


Noční klub. Díl první Noční klub. Díl první Jiří Kulhánek

Zábavné, vtipné, nenáročné. Bavil jsem se skvěle a to upíří tématiku rád nemám, tady mi to ale překvapivě nevadilo, asi díky té nadsázce a skvělému černému humoru. Nejlepší byla část, která se odehrávala v Praze okolo Nočního klubu. To bylo opravdu na šest hvězd. Pak se děj přesunul do Asie, kde už tempo trochu polevilo a přibylo víc kung-fu a nepřemožitelných upírů, což už mi tolik nechutnalo. Naštěstí se vyprávění ke konci opět vrátí ke kvalitám první poloviny knihy a tak snad i druhý díl bude obsahovat stejnou porci brutální akce a nekorektního humoru, protože tohle byla skvělá jízda!

19.04.2020 4 z 5


Erebus - Příběh ztracené lodi Erebus - Příběh ztracené lodi Michael Palin

Měl jsem trochu obavy předtím, než jsem se do knihy pustil, jestli mě to vůbec bude bavit. Přeci jenom podobný druh literatury moc nečtu a jméno Michael Palin jsem doposud neznal. Ke knize jsem se dostal díky Danovi Simmonsovi a jeho Terroru, po jehož přečtení se probudil můj zájem o polární expedice a o život na moři v 19. století.

Nyní už ale k samotné knize. Byl jsem mile překvapen, jak poutavým způsobem je celý příběh lodi Erebus odvyprávěn. Ať už šlo o faktografické údaje, kterým muselo předcházet podrobné bádání a studium mnoha zdrojů, nebo vlastní dojmy a poznatky z cest po stopách legendárních lodí od samotného autora. Pro mě osobně šlo o první knihu o Franklinově expedici za Severozápadní cestou (když nepočítám Terror) a tak i poměr populárně/naučná mi přišel vyvážený. Celý příběh lodí je propojený téměř románovým vyprávěním, díky čemuž je text velmi přístupný a knihu jsem přečetl během pár dní. Až mě ke konci trochu zamrzelo, když vyprávění skončilo. Ale vzhledem k relativně nedávnému objevu vraků obou lodí, možná ještě nějaká kapitola časem přibude, třeba v nějaké další knize..

Samotná knížka je velmi pěkně zpracovaná. Ať už jde o krásnou obálku s matným přebalem, podrobné mapky plavby lodí nebo barevné obrazové přílohy.

11.03.2020 5 z 5


40 dní pěšky do Jeruzaléma 40 dní pěšky do Jeruzaléma Ladislav Zibura

On to vlastně ani cestopis není. Je to spíše kniha o lidech. O tom, že snad všude na světě se najdou dobří lidé ochotní vám pomoci. A pokud je člověk pokorný a přátelský, věřím, že tomu tak opravdu všude bude. Kniha si po celou dobu drží svižné tempo a je plná autorova typického humoru, kdy se před jeho ostrovtipem neschová nikdo, dokonce ani on sám. Příběh je plný zajímavých setkání, která Ladislav umí skvěle vypointovat. Opravdu dlouho jsem se u knížky takhle nenasmál nahlas. Kdo Ladislava zná a je mu blízky jeho humor, tomu se určitě kniha bude líbit.

... "Stejně je zvláštní, jak často hodnotíme chování ostatních lidí jen podle toho, jaký výsledek přineslo nám - ale už nepřemýšlíme nad tím, jaké úsilí znamenalo pro ně." ...

21.01.2020 5 z 5


Terror Terror Dan Simmons

Strhující vyprávění o posádce lodí Erebus a Terror, která musí čelit nelidským podmínkám v arktidském pekle při hledání tzv. severozápadní cesty, přičemž kruté mrazy a nemoci nejsou jedinou věcí, která námořníky sužuje. Danovi Simmonsovi se velmi zdařile podařilo vybalancovat mezi fakty, které jsou známé o ztracené Franklinově expedici, a fikcí v podobě eskymácké mytologie. Díky tomu se z více než šest seti stránkové knihy stalo poutavé čtení. Možná bych si dovedl představit méně doslovný konec. To ovšem neznamená, že by se mi závěr, tak jak ho Simmons napsal nelíbil. Jen mohlo zůstat ve vzduchu víc otázek a tajemné neodhaleným. Ale i přes to se jedná o velmi podařené dílo a já se budu muset po Terroru a Hyperionu poohlédnout po nějaké další knize od mistra!

Vydání od BB art je velmi povedené. K dokonalosti mi chyběl pouze seznam posádky s jejich funkcemi, který by trochu zlepšil orientaci v hierarchii lodních důstojníku.

08.03.2019 5 z 5