schmell schmell komentáře u knih

☰ menu

Harry Potter a Fénixův řád Harry Potter a Fénixův řád J. K. Rowling (p)

Voldemort je zpátky a s ním začíná přituhovat. Ministerstvo kouzel ale jeho návrat popírá a proto do Bradavic nasadí na místo profesorky proti černé magii jednoho z nejhorších lidí, které jsem kdy v nějaké knize viděl. Profesorku Umbridgeovou.

Fénixův řád je nejdelší kniha o Harrym Potterovi. Ve vydání, které jsem četl, má skoro 800 stran. Taková délka zde ale ničemu nevadí. Harry a ostatní se zde mnohem víc dostanou i mimo školu a díky tomu se dozvídáme více o fungování kouzelnického světa, jako například Ministerstvo kouzel nebo Nemocnice svatého Munga.

Co už bylo horší, byla změna Harryho charakteru oproti předchozím dílům. Na každého se hned naštve a začne křičet víceméně bez důvodu. Sice se to asi dá vysvětlit pubertou a jeho spojením s Voldemortem (které bude působit silněji, teď když se mu vrátila síla), ale i tak to po několikáté začalo být otravné. Pak taky Brumbálovo vysvětlení, proč Harrymu neřekl o věštbě dřív a proč Harry musí žít u Dursleyových, působilo dojmem, že to Rowlingová dřív neřešila a vymyslela si to až pro tenhle díl. I když nevím, jestli by to v páté knize série šlo popsat nějak lépe.

I přes tyto nedostatky je to ale super knížka, která si zaslouží 5 hvězdiček.

15.04.2024 5 z 5


Svědectví Svědectví Margaret Atwood

Super pokračování. Ve Svědectví pokračuje příběh postav z Příběhu služebnice a dozvídáme se i jejich konečné osudy. Objevují se zde i zajímavé nové postavy. Rozšiřují se zde informace o samotném vzniku Gileádu a celkový pohled na jeho fungování. A také jak na Gileád nahlížejí v ostatních zemích (především v Kanadě).

Jsem rád, že jsem měl možnost číst Příběh služebnice a Svědectví krátce po sobě. Nezávidím lidem, kteří museli na pokračování čekat 34 let

20.03.2024 5 z 5


Hegemonův stín Hegemonův stín Orson Scott Card

(SPOILER) Válka s termiťany byla úspěšně vybojována a děti z Bitevní školy se vrátili na Zemi.

Na začátku knihy se dozvídáme jak se děti a zapojují se do běžného života. Fazolek u svojí nově objevené rodiny a Petra u své skutečné rodiny. Po letech odloučení ale zjišťuje není nic jako dřív. Téma je to zajímavé, určitě by mohlo být prozkoumáno více do hloubky, že by klidně vydalo na celou knihu. Je tedy škoda, že je mu věnována pouze malá část knihy a rychle se mění v souboj myslí (a zemí/armád) jedněch z nejchytřejších mozků na Zemi.

Fazolek se snaží zachránit život kamarádky a při tom se spojí síly s Enderovým bratrem. Při tom také můžeme sledovat Petrův nástup k moci a zvolení do úřadu Hegemona.

První kniha z Enderova univerza, kde jsme již kompletně bez Endera. Kniha je ale opět napsána velmi poutavě a postavy jsou napsané dostatečně zajímavě, takže myslím, že na kvalitě to nijak neubírá. A je super, že se dozvídáme, co se dělo na Zemi po tom, co ji Ender opustil.

13.03.2024


V zajetí zimy V zajetí zimy Naomi Novik

V knize se objevují tři hrdinky, jejichž příběhy se vzájemně prolínají. Všechny byly zajímavě podané. Až na několik méně záživných pasáží zhruba uprostřed knihy, jsem se při čtení nenudil. Celkově mi V zajetí zimy přišlo lehce slabší než Ve stínu hvozdu, ale i tak to bylo super. Pokud Novik napíše další knížku inspirovanou slovanskou mytologií, tak si ji určitě rád přečtu.

13.02.2024 4 z 5