Hegemonův stín

Hegemonův stín https://www.databazeknih.cz/img/books/41_/413347/bmid_hegemonuv-stin-b2F-413347.jpg 4 135 15

Stínová série série

< 2. díl >

V pokračování románu Enderův stín je po válce. Lidstvo zachránil Ender Wiggin se svým týmem nadaných dětí, válečníků. Nepřátelé byli vyhlazeni, Bitevní škola zrušena. Děti se vracejí domů, ke svým rodinám, rozptýleným po celé Zemi. Až na Endera… Jakmile nebezpečí pominulo, Země se opět stává bitevním polem. Děti z Bitevní školy jsou mnohem víc než jen hrdinové, jako potenciální zbraně se stávají významnými pro své země, které by je rády využily. Postupně, jeden po druhém, jsou však všichni bývalí členové Enderovy družiny uneseni. Zachrání se jen Fazolek, který hledá pomoc u Enderova bratra Petra. Petr Wiggin, Enderův starší bratr, stále z pozadí manipuluje pozemskou politikou. A s Fazolkovou pomocí možná dosáhne svého cíle – ovládnutí světa.... celý text

Žánr:
Literatura světová , Romány , Sci-fi

Vydáno: , Triton , Argo
Originální název:

Shadow of the Hegemon , 2001


více info...

Přidat komentář

schmell
13.03.2024 4 z 5

(SPOILER) Válka s termiťany byla úspěšně vybojována a děti z Bitevní školy se vrátili na Zemi.

Na začátku knihy se dozvídáme jak se děti a zapojují se do běžného života. Fazolek u svojí nově objevené rodiny a Petra u své skutečné rodiny. Po letech odloučení ale zjišťuje není nic jako dřív. Téma je to zajímavé, určitě by mohlo být prozkoumáno více do hloubky, že by klidně vydalo na celou knihu. Je tedy škoda, že je mu věnována pouze malá část knihy a rychle se mění v souboj myslí (a zemí/armád) jedněch z nejchytřejších mozků na Zemi.

Fazolek se snaží zachránit život kamarádky a při tom se spojí síly s Enderovým bratrem. Při tom také můžeme sledovat Petrův nástup k moci a zvolení do úřadu Hegemona.

První kniha z Enderova univerza, kde jsme již kompletně bez Endera. Kniha je ale opět napsána velmi poutavě a postavy jsou napsané dostatečně zajímavě, takže myslím, že na kvalitě to nijak neubírá. A je super, že se dozvídáme, co se dělo na Zemi po tom, co ji Ender opustil.

ArkAngel
09.08.2023 3 z 5

Přestože bylo několik prvních kapitol knihy silných a ukazovaly, jak se děti vypořádávají s návratem na Zemi a běžnou socializací, další části se již začaly blížit klasickému a klišovitému young adult příběhu, kdy jeden mladý inteligentní hrdina musí zabránit mladému inteligentnímu padouchovi v ovládnutí světa. Kolem Fazolka se pak shromažďují další známé postavy z Enderovy ságy, ale prostě to už není ono. Přišlo mi to celé více psané pro mainstreamového čtenáře, kdy tomu chyběla jistá odvážnost originálu.


Kamba
16.04.2023 5 z 5

V novém díle se stínová série rozloučila s Enderovou linkou, a zatímco on míří ke hvězdám, Fazolek zůstává na Zemi v nově velmi nestabilní prostředí: vnější nepřítel je pryč a tak se lidstvo může vrátit k válkám mezi sebou.

Hodně mě to bavilo, kniha zaplňuje chybějící místa v příběhu, ukazuje, co se dělo s Enderovými unikátně vyškolenými spolužáky, i vývoj Enderova bratra Wiggina.

Tady už na pořadí čtení nesejde, po dvojici Enderova hra/Enderův stín se obě hlavní postavy vydávají po úplně jiných dráhách a jejich série se nijak neovlivňují.

Bicanpavel
08.04.2022 5 z 5

Je neskutečné, jak Card odhadnul rozpínavost Ruska a geopolitické trendy 20 let před válkou na Ukrajině. Kniha mě nadchla podobně jako všechny doposud přečtené části Enderovy ságy.

Aprilek
12.09.2020 5 z 5

Super kniha...

VincentHS
30.07.2020 4 z 5

Jako zábavné čtení na dovolenou mohu stále doporučit, pořád mě ta série baví, v tomto díle především všechny ty geo-politické hrátky. V dětství jsem podobně, jako se k tomu přiznává sám autor v doslovu, studoval atlas světa a v duchu plánoval různé dobyvačné a osvoboditelské války a koalice států.
Jen ty dětští hrdinové, i když postupně dospívají, mi přijdou čím dál méně věrohodní. Jsem zvědav na čtvrtý díl (v rámci chronologie série).

a.r.nick
06.05.2020 4 z 5

Román mě opět hodně bavil. Petrovi jsem ostatně tak trochu fandil už dřív, takže děj popsaný z jeho pohledu jsem si užil. Co mě ale nebavilo, byly různé politické scénáře o tom, co se stane / nestane, když Indie / Pákistán / Čína / Rusko atd. začnou / nezačnou válku... Jak už zmiňoval někdo níž, v těchto částech to ze sci-fi přecházelo spíš do politicko-válečného románu a tenhle žánr zrovna moc nemusím.

Nomia
03.01.2020 4 z 5

O něco slabší než Enderova hra, či Enderův stín, ale stále fenomenální série. Jestli mě nějaká knižní série v posledních letech oslovila a zamilovala jsem si ji, tak je to právě Ender a jeho svět. Skvělé postavy, chytré, čtivé, nezapomenutelné.

martin6849
21.11.2019 1 z 5

!!!Možné drobné SPOILERY!!!

Ve chvíli, kdy se ze sci-fi stalo pseudo politické drama o dobývání světa, to ztratilo úplně všechno, čím byla tato série zajímavá. Navíc to univerzum, ve kterém se kniha odehrává, je jedno klišé navršené přes druhé, doplněné pěkným kopcem hloupostí a nelogičností.

Jeden příklad za všechny - příběh se odehrává cca 300 let v budoucnu, lidstvo muselo technologicky neskutečně pokročit kupředu (už jen proto, že bylo schopné poslat flotilu x světelných let daleko) a přitom se válka vede stejnými prostředky jako v 80. letech 20. století. A všichni si mezi sebou posílají emaily.

Jedna hvězdička je maximum, do odpadu moc nechybělo, protože tohle je opravdu škvár. Myslím, že další dva kousky této série s radostí vynechám.

pavel.2
28.02.2019 4 z 5

Není to až tak dobré čtení, jako Enderova hra, ale stejně si zaslouží 4 hvězdičky.
Příběh Enderova bratra Petra, který je na tom inteligenčně velmi podobně, ale navrch má v sobě touhu po moci - a tak již od dětského věku tahá za nitky, buduje světový názor pomocí článků pod pseudonymy a krůček za krůčkem tak postupuje ve svém plánu...
Opět poutavé a doporučeníhodné čtení :-)

EmanuelBremi
18.02.2018 5 z 5

Strhující. Více by ani nebylo nutno psát. Tenhle styl mi naprosto sedí a Card se aktuálně řadí mezi mé favority. Je to naprosto něco jiného než Enderova hra, ale tím autor dokazuje svou kvalitu. Politická a válečná témata jsou podána naprosto skvěle a hravě dokazují, že přechod z sci-fi pro fanouška není problém. Jediné, co knize vytknout je Achilles. Ano známe ho z minulosti a autor se ho snaží shazovat, ale prostě Achilles nemá uvěřitelné pozadí, aby byl tak nechutně úspěšný ve světě, kde je téměř každá známá postava geniální a lépe vycvičená a vzdělaná než on. Doporučuji všemi deseti a jsem si jistý, že se ke knize ještě vrátím.

B4LU
13.12.2017 4 z 5

Zatímco ostatní knihy Enderova univerza jsou jednoznačné sci-fi, tady sledujeme vcelku reálně vypadající popis politických a vojenských manévrů eskalujícího konfliktu v jižní Asii. Hlavní pojítko je zde samozřejmě to, že armády tohoto konfliktu jsou vedeny dětskými veterány Bitevní školy. Byť se mi kniha líbila, je zde zřejmé, že jde 'pouze' o takový předstupeň v líčení, jak se Enderův bratr stal Hegemonem.

dadako
24.05.2015 5 z 5

Tato kniha se mi líbila více než první díl stínové série. Z Fazolka už tolik nečiší "já jsem to přece věděl hned..." tak jako v prvním díle.

Josetto
16.04.2014 4 z 5

Kniha bola vcelku dobrá, páčilo sa mi spracovanie Fazolkovho života, aj keď Achiles sa mi zdal dosť čitateľný. Samozrejme mi vadilo aj to čo v predchádzajúcom dieli a to bolo to, že každý bol strašne príšerne múdry a všetko vedel.

aivi
01.01.2014 5 z 5

Knížka má úžasně propracovaný děj. Autor se v oblasti vůdcovství a historie vyzná, což přidává na věrohodnosti a čtenář se dozví i něco o Thajsku, Indii a obecně Jihovýchodní Asii.

Štítky knihy

space opera sci-fi

Autorovy další knížky

Orson Scott Card
americká, 1951
1994  88%Enderova hra
2002  89%Mluvčí za mrtvé
2001  89%Enderův stín
2002  78%Xenocida
2010  84%Ender ve vyhnanství

Kniha Hegemonův stín je v

Právě čtených1x
Přečtených206x
Čtenářské výzvě2x
Doporučených16x
Knihotéce104x
Chystám se číst42x
Chci si koupit17x