sasekr sasekr komentáře u knih

☰ menu

Šelma Šelma František Šmehlík

Zajímavý pokus o kvalitní detektivku se severskou příchutí. Stojí za přečtení, ale vysoké hodnocení si nezaslouží. Příliš mnoho dějových linek, které nelze kontinuálně udržet v logické rovině. V závěru přílišný tlak na to, všechny ty linky vypořádat, působí to uměle. I přes obsáhlost knihy snaha zkombinovat sadistického vraha norského střihu s vrcholnou politikou a psychologickými vhledy do duší pachatelů i detektivů - nepůsobí to přirozeně, nezapadá to. Navíc ta inspirace skutečnými postavami z české a slovenské politiky je spíše rušivá a působí lacině.

20.02.2024


Divoký obchod Divoký obchod František Čech

Kniha opravdu z právnického prostředí, znám osobně jednoho, který by mohl být přesnou předlohou. Ty kriminalistické výhrady PepaS409 jsou bohužel pravda, to není dotažené. Přidám ještě to, že je nemyslitelné vrátit zbraně vdově po zemřelém, pokud nemá zbrojní průkaz, správně by putovaly do depozita. Konec je reálný, i když neuspokojí. Dobře čtivé.

16.08.2023


Nesnesitelná lehkost bytí Nesnesitelná lehkost bytí Milan Kundera

Právě jsem knihu dočetla v reakci na spisovatelovo úmrtí. Vzpomněla jsem si, že cca před 25 lety jsem četa Žert a moc se mi líbil, měla jsem pocit že jsem ho přijala celý tak jak byl, vstřebala jsem jej. O této knize to říci nemohu. Cením si více filosofických vsuvek, které nutí k zamyšlení a jsou opravdu zajímavé. Příběh samotný je zoufalost sama. Vrcholem je zmíněné úmrtí hlavních hrdinů dlouho před koncem a následné dojití příběhu k tomuto okamžiku - smysl toho mi uniká a vadí mi. Na druhou stranu budu dlouho přemýšlet o zažehnutých tématech, a to je také známka kvality. Třeba téma oddělení fyzické erotiky od citového vztahu nebo nutnost naplnění nějakého poslání pro štěstí člověka. Čiší z toho na mne jakási vykořeněnost lidí - možná vlivem emigrace autora.

24.07.2023


Vraždy v nakladatelství Vraždy v nakladatelství P. D. James (p)

Není to právě svižná detektivka, ale nuda taky ne. Jenže když stojí za sérií vražd "temná dávná minulost", může to být někdy kýčovité a příliš spletité, aby se čtenář zorientoval. Na druhou stranu pro P.D.J zřejmě nic neobvyklého. Takže pro fanoušky P.D.J. asi skvělé, pro ty ostatní spíš průměr.

10.07.2023