samuelg0rd0n samuelg0rd0n komentáře u knih

☰ menu

Kočičí host Kočičí host Takaši Hiraide

Trochu zvláštní knížečka. Mé první seznámení s japonskou literaturou. Nejprve jsem ji po pár stránkách odložil. Pak jsem se k ní vrátil. V průběhu čtení jsem rovněž několikrát přemýšlel, že ji nedočtu, ale nakonec jsem se úspěšně dobral konce Přece jenom je opravdu krátká a chtěl jsem vědět, jak to celé dopadne. Nejpřínosnější mi na závěr přišel doslov, kde bylo vysvětleno spoustu reálií z knihy, které mi během čtení vrtaly hlavou.

14.09.2023 3 z 5


Přehodnocení nevěry - kniha pro každého, kdo někdy miloval Přehodnocení nevěry - kniha pro každého, kdo někdy miloval Esther Perel

Kniha se mi líbila a četla se jedním dechem. Ačkoliv nejsem moc velký čtenář, tak jsem měl za týden hotovo. Autorka v ní představuje, dle mého, nezaujatý pohled na manželská nebo partnerská soužití a nevěru. Vychází přitom výhradně ze svých mnohaletých zkušeností jako terapeutka. Kniha mi v některých ohledech otevřela oči a díky ní jsem si uvědomil, že by se na nevěru nemělo pohlížet černobílou optikou tak, jak je někdy prezentována v médiích nebo většinové společnosti. Vzhledem k tomu, že je velmi vysoká šance, že se s ní každý z nás, ať už v jedné nebo opačné roli, za život setká, tak bych knihu doporučil k přečtení. Autorka nikomu žádný názor nevnucuje a předkládá nepřeberné množství skutečných příběhů ze své praxe, díky kterým si právě člověk uvědomí, že každý příběh může mít i druhou stranu mince.

02.01.2020 5 z 5


Proč (a jak) psychosomatika funguje? Proč (a jak) psychosomatika funguje? Jarmila Klímová

Budu se snažit být co nejvíce objektivní. Rozhodně nesouhlasím s tím, že je to totální odpad. Knize se nedá upřít, že je velice čtivá, dá se v ní najít spousta zajímavých (a pravdivých) myšlenek, obsahuje i nějaké rady pro praktický život. Bohužel je kvalita silně kolísavá kapitola od kapitoly a některé jsou, bohužel, snůška totálních keců a nesmyslů, které si paní autorka buď vymyslela a nebo opsala z jiných ezo titulů. Pro širokou veřejnost bych knihu nedoporučil právě z toho důvodu, že je na ni nutno pohlížet z nadhledu, a člověk, který by snad přišel s oblastí alternativní medicíny poprvé do kontaktu, by toho nemusel být schopen. Pro všechny ostatní můžu říct, že mi kniha pomohla objevit pár nových oblastí, nad kterými jsem se předtím nezamýšlel, ale stejně je nutné některé nesmyslné části buď přeskočit nebo ignorovat.

28.12.2018 3 z 5