Proč (a jak) psychosomatika funguje?

Proč (a jak) psychosomatika funguje? https://www.databazeknih.cz/img/books/27_/270415/mid_proc-a-jak-psychosomatika-funguje-mAh-270415.jpg 3 83 20

Vysvětluje co je psychosomatika a psychosomatické principy léčení. Kniha představuje 5 základních aspektů psychosomatického vnímání a jeho vztah k dalším oborům jako je západní i východní medicína, biologie, psychologie, fyzika i spirituální vědy. Kniha je členěna do 8 kapitol: Úvodní kapitola představuje základy psychosomatiky a systemického chápání dynamiky nemocí. Následujících 5 kapitol se věnuje pěti aspektům psychosomatického vnímání nemoci, tedy BIO-PSYCHO-SOCIO-SPIRITuálně-ENERGetickému modelu. 7. kapitola se zabývá vybranými tématy nemocí, nahlíženými z psychosomatického hlediska. 8. kapitola je zamyšlením nad rozdíly péče západní medicíny a psychosomatického přístupu. Mnoho příkladů z praxe představuje anonymní příběhy klientů využívajících psychosomatický přístupu v léčení. Obě zkušené autorky aktivně psychosomaticky pracují více jak 15 let a čerpají ze své bohaté praxe. Předmluvu napsal MUDr. Radkin Honzák.... celý text

Přidat komentář

Shindo
22.09.2023 odpad!

Ezosračka, ktorá nevidela psychosomatiku ani z vlaku. Pani Klímová (zámerne neuvádzam jej titul, robí mu hanbu) známa z kauzy centra AKTIP rozširuje nebezpečné lži a kniha je o to znepokojujúcejšia, že jej robil predslov sám Radkin Honzák.
Áno, psychosomatika funguje. Nie však tak, ako ju prezentuje autorka.

Banášová v recenziách fakt pobavila. Vlajková loď slovenského šoubiznisu, ktorú pchajú všade, sa vyjadruje k veciam, na ktoré nemá vzdelanie. Ale hlavne, že je to celebrita, však. Netvrdím ale, že nezmysly, ktoré autorka v knihe prezentuje, majú niečo spoločné s výskumom v medicíne.
Rovnako absurdná je aj recenzia od astrológa či biologičky s dosť potrhlými názormi (nielen) na PAS.

Taktiež aj pán Klíma, ktorý tomuto škváru robí reklamu v diskusii, "čírou náhodou" pôsobí vo firme, ktorá ho vydala a ktorá bola podľa Googlu prepojená s centrom AKTIP. To, či sa jedná iba o zhodu mien alebo je s autorkou v príbuzenskom vzťahu, si tvrdiť netrúfam, každopádne je to zaujímavé.

Turiel11
10.09.2020 5 z 5

Kniha je skvělá, dle mého názoru. Autorky s lehkostí a humorem boří zažitá dogmata, obsáhlé téma podávají jasně a srozumitelně. Nemyslím si, že by si kniha zasloužila označení - odpad!, ale respektuji, že každý má jiný názor a hodnotí ze svého úhlu pohledu a životní zkušenosti. Já bych knihu doporučila všem lidem s otevřenou myslí.


Pavlinek
18.07.2020 3 z 5

Četla jsem to když jsem ležela v nemocnici a určitě tam pár pár dobrých myšlenek je a jde cítit, že to psaly spisovatelky s dobrým srdcem a touhou nám otevřít oči :)
Všechno souvisí se vším..

marticdi
17.04.2019

Skvělá kniha. a skvělá každá kniha, která poskytne člověku jiný úhel pohledu. Nebuďte ovce a zakuste svou zkušenost, čtěte a ciťte. Člověk chodí 100x k doktorovi -(doktore uzdrav mě)- s problémem a stále stejné -né-li více problémů. A teprve po přečtení knihy si člověk uvědomí, že musí změnit sám sebe, svůj pohled a sám se uzdravit. Nikdo jiný to neudělá.

samuelg0rd0n
28.12.2018 3 z 5

Budu se snažit být co nejvíce objektivní. Rozhodně nesouhlasím s tím, že je to totální odpad. Knize se nedá upřít, že je velice čtivá, dá se v ní najít spousta zajímavých (a pravdivých) myšlenek, obsahuje i nějaké rady pro praktický život. Bohužel je kvalita silně kolísavá kapitola od kapitoly a některé jsou, bohužel, snůška totálních keců a nesmyslů, které si paní autorka buď vymyslela a nebo opsala z jiných ezo titulů. Pro širokou veřejnost bych knihu nedoporučil právě z toho důvodu, že je na ni nutno pohlížet z nadhledu, a člověk, který by snad přišel s oblastí alternativní medicíny poprvé do kontaktu, by toho nemusel být schopen. Pro všechny ostatní můžu říct, že mi kniha pomohla objevit pár nových oblastí, nad kterými jsem se předtím nezamýšlel, ale stejně je nutné některé nesmyslné části buď přeskočit nebo ignorovat.

Jandýs
12.07.2018 5 z 5

Chtěla jsem se dozvědět něco o psychosomatice, co to je vůbec za pojem, co to znamená a rozhodně nelituji, že jsem po této knize sáhla! Vůbec mi to nepřijde jako šarlatánství, pokud člověk čte pozorně, autorky nás nepřesvědčují, nenutí nás vidět věci dle jejich názorů - ony nám pouze poskytují širokosáhlejší pohled , vzájemné souvislosti, akce - reakce...na toto téma. Obě dvě se tímto dlouhá léta zabývají, pracují s klienty. Fyzicko - matematickou část jsem vůbec nepochopila, ale já prostě na tohle buňky nemám, vše ostatní bylo moc hezky podáno!

gonga
12.06.2018 odpad!

Totální odpad odpadů, šarlatánství hrubého zrna. Blábolení, bludy a hlouposti, kde si své najde jen přesvědčený a nekritický příznivec.

Formol
02.06.2018 odpad!

Veden povinnostmi (Sisyfos) jsem si tu knihu přečetl - a je šílená jak ta kniha, tak i předmluva Radkina Honzáka. Pseudohluboké květnaté bahnění promíchané s několika spíše obecnými pravdami a řadou konkrétních smyšlenek, hloupostí i vyložených nepravd.
Každý, kdo knihu hodnotí jako skvělou, objevnou, nebo třeba přínosnou, by měl zapochybovat o své funkční gramotnosti.
(další komentáře viz diskuze)

houston
31.05.2018 odpad!

Snůška vyloženě nebezpečných šarlatánských nesmyslů!

Gwendelína
21.02.2018

Pro někoho možná další z pochybných knížek o "sluníčkářích", ale po přečtení opravdu máte pocit, že všechno je v hlavě. A nejen tím, že musíte začít nějak jinak myslet, ale hlavně se chovat a konat jinak, než doposud. Samozřejmě, většina věcí se nedá uzdravit vůlí, ale díky této knize jsem si pouze potvrdila přesvědčení, že všechno souvisí se vším. Kniha je dobrá v tom, že poskytuje spoustu základních informací o velmi zajímavých tématech, která spolu často úzce souvisí, na druhou stranu není prostor, aby některé kapitoly byly rozvedena více. Pro mě dobrý začátek, abych si mohla přečíst témata, která mě zaujala a chtěla bych je poznat víc. Jsem ráda, že jsem si ji mohla přečíst... Možná za to může i osobní zkušenost, že jednostranný pohled lékaře na nemocného člověka nestačí a je potřeba jít více do hloubky, aby byla odhalena skutečná příčina problému, ne pouze podstupování vyšetření a aplikace medikamentu, která problém sice utlumí, ale nevyřeší. Ale záleží na každém:-) Kdo chce, ať čte:-)

vitek.sk
17.02.2018 odpad!

Esoterika, alternativní "medicína", šarlatánství. Víc dodávat snad netřeba.

yawe
28.01.2018

Tahle kniha je psaná "řečí našeho kmene", jak se říká...každý, kdo by chtěl pochopit, že pomoct si může jen a jen on sám, ten by si ji měl přečíst. Autorky jsou z praxe a jejich podání je tudíž blízké všem, což např. u lékařů není vždy běžné. Navíc se nestaví do role poučujících, ale spíš hledajících souvislosti stejně jako ten, kdo knihu čte.

Berny97
12.11.2017 5 z 5

Pro mne zcela revoluční dílo. Kniha, která spojuje mnoho různých témat za účelem postupného odkrývání záhad lidského zdraví. Na rozdíl od mnoha jiných knih s podobnou tématikou jde opravdu do hloubky a na zcela vědecké bázi popisuje spojení mezí emoční a fyzickou úrovní člověka. Kniha je prošpikována citáty a výňatky z bádání všech důležitých vědců a myslitelů poslední 3000 let. Dalším velkým pozitivem jsou vložené příběhy uzdravených pacientů obou autorek. Při prvotním prolistování na mne kniha působila jako pravděpodobně moc odborná a těžce stravitelná, avšak při četbě díky skvělému jazyku jsem neměl problém text pochopit. Zcela doporučuji všem, kdo bojují se svým zdravím a západní pohled na medicínu jim nepomáhá.

Gabba99
11.08.2017 5 z 5

Skvěle napsaná kniha, základy celostního principu ke člověku, jsem ráda, že se najdou lékaři, kteří se v přístupu ke zdraví a nemoci neopírají jen o jednu stránku, ale zajímá je jak fyzično, ale i duševno..

Malachime
30.06.2017 5 z 5

Moc dobře napsaná kniha. Děkuji za ni!

asakz
05.02.2017 4 z 5

Téma knihy leží v oblasti, kde se střetává exaktní (avšak fragmentární) věda s obtížně empiricky prověřitelnou, a proto bohužel často různými šarlatány zneužívanou, esoterikou, která ovšem nabízí celostní přístup.
Když se vezme v potaz obrovská šíře tématu, které je v knize rozčleněno do pěti základních oblastí (bio, psycho, socio, spirit a energy), a proti tomu rozsah knihy (240 stran), je zřejmé, že jednotlivé kapitoly nemohou jít příliš do hloubky a jsou vlastně jen zkratkovitými ochutnávkami a inspirací pro případné další studium.
Zejména poslední dvě oblasti (spirit a energy) jsou už svou podstatou velmi kontroverzní, nicméně do uceleného obrazu člověka prostě patří a je na každém čtenáři, aby k nim zaujal postoj odpovídající jeho životním zkušenostem a osobní intuici, protože vědecká metoda se tu prostě příliš aplikovat nedá.
Přes určité výhrady si myslím, že kniha stojí minimálně za jedno přečtení a zejména závěrečný oddíl knihy může být zdrojem užitečného zamyšlení nad vlastním životem.

Nenu
02.11.2016 5 z 5

Výborná kniha, ale upozorňuji, že jen pro lidi, které tato tématika zajímá, je populárně naučná. Určitě není pro lidi, kteří si přečtou jen obsah, knihu nepřečtou a napíší sáhodlouhý "vědecký" komentář. Autorky dávají přijatelným způsobem, pro "obyčejného smrtelníka", návod k tomu, jak člověk může změnit, pokud chce, pohled na svůj život, své zdraví. Obsah knihy se opírá o solidní zdroje a komplexně vysvětluje oblast psychosomatiky. Za tuto knihu skládám autorkám poklonu a přeji jim hodně dobrého v jejich práci.

Aladinka89
04.08.2016 3 z 5

V knize jsou cenné poznatky o psychosomatice a kniha určitě stojí za přečtení, ale já bych ji zařadilo do náročnější literatury. Na mě byly nějaké pasáže až příliš vědecké a jiné se, z mého úhlu pohledu, až zbytečně odkláněly od ústředního tématu. Ale autorka chtěla podle mě ukázat, že vše se vším souvisí. V čemž má nepochybně pravdu, jen pro čtenáře to pak může působit jako trochu nesourodé dílo.
Přesto si této publikace vážím, stejně jako si vážím jiných publikací tohoto zaměření, které napíší vystudovaní lékaři. Je příjemné vědět, že takových lékařů přibývá. Ale ve své podstatě, jak kniha praví, zodpovědnost za naše zdraví je jen naše, přehazovat ji na lékaře je zbabělost. Začněme u sebe.

Antis
31.03.2016 odpad!

Co se věnuji zkoumání ezoterické literatury z pohledu skeptika, zjistil jsem dvě věci:

1) Doktor není vědec.
2) Spousta si jich to myslí.

Musím někdy odchytit někoho z lékařských fakult a zeptat se jich, jak je, ksakru, možné, že tolik jejich absolventů nemá o vědecké práci ani potuchy. Jinak si nemohu vysvětlit, jak může autorka s takovým vzděláním, jako paní Klímová zde, napsat knihu, jako je tato.

Tak v prvé řadě to tu silně zavání modlou alternativní medicíny "dřív bylo lidem líp". Jak já tuhle větu, tuhle špinavou, sprostou lež nenávidím! Teď si, děti, prosím otevřete učebnice dějepisu.

O jeden rychlý Google později: http://www.demografie.info/?cz_umrtnosthistorie

Podívejte se na to. V roce 1900 byla střední délka života 40 až 45 let. To není zas tak dávno. Dovedete si to představit? Vždyť tomu dnes říkáme "střední věk"! 220 dětí z 1000 (předpokládám, že 220 ze 100 je překlep =) se nedožilo jednoho roku. A ještě dál do minulosti? 50% dětí se ve středověku nedožilo pěti let! Znovu, dovedete si to představit? Dovedete si představit svět, kde když se vám narodí dvě děti, můžete plně očekávat, že jedno z nich do pěti let UMŘE?! Tak dobře se ti naši předkové měli! Jo jo, taky se chci vrátit do těch starých zlatých časů, kdy jsme "více naslouchali intuici a vnitřním pocitům", jak nás nabádá paní "doktorka". Co tam máte dál, vzdělaná osobo?

No samozřejmě — mystické energie. Skutečný citát ze strany 157:

"1. K čemu je nám dobrá energie?

Už staří Číňané věděli, že naším tělem proudí jakási energie, která ovlilvňuje jeho fungování. Od této znalosti se sofistikované starověké medicínské umění odvíjelo a zůstalo platné po tisíciletí."
...
...
...
PROBOHA PROČ?!!!

Já to tu dramatizuju, ale vážně — tohle se omílá pořád dokola a pořád příliš málo lidí příliš potichu a uctivě pokládá zásadní otázku: "Jak to víte?" Podívejte se, jak slizce nám autorky podsouvají tuhle otřepanou hloupost. ...VĚDĚLI...ZNALOST...SOFISTIKOVANÉ MEDICÍNSKÉ UMĚNÍ...PLATNÉ PO TISÍCILETÍ... To přece už každý ví, že? Ne, milé dámy, to jen každý idiot, který viděl vědu jen z okna Pendolína, opakuje do zblbnutí, jako nějakou modlitbu nové sektě. Zkusím tuhle slátaninu uvést na pravou míru:

"Staří Číňané si vysvětlovali různé tělesné pochody a jejich poruchy za pomoci tzv. "vnitřní energie" a systému drah, kterými tato energie proudí tělem. Žádné měření nikdy žádnou takovou energii nezjistilo a v tuto chvíli je tedy rozumné dospět k závěru, že neexistuje. Navíc klinické studie nikdy nezjistily žádný léčebný přínos terapií odvozených od těchto představ."

Tak, tohle je pravdě o dost blíž. Ale to nezní tak hezky, že? Nedává to ten hřejivý pocit naděje, že autorka ví, o čem mluví. To mě mrz— Ne, dělám si srandu. Sorry, "doktorko", problému se nezbavíte tím, že si řešení VYMYSLÍTE, řešení musíte NAJÍT. Je v tom takový malilinkatý rozdíl, který vás měli na té vaší lékařské fakultě naučit. Nebyla jste zrovna nemocná?

Jako vždy, kniha obsahuje i hodnotné rady, ale vzhledem k tomu, že je celá postavena na teoriích, které jsou ve světle současného lidského poznání šílené, půjdu si pro rady ohledně svého zdraví raději jinam. Někam, kde mě na první poled netrknou do očí lži a nevzdělanost autorů. Mně na mém zdraví totiž záleží.

Maucta =)

aninka.b
25.01.2016 3 z 5

Kniha zaměřená na oblasti, které souvisejí s psychosomatikou. Některé kapitoly jsou přínosné, jiné mi do kontextu moc nezapadají. Většinou jsou tam popsány věci, které příliš nefungují a měli bychom je nějak napravit, ale není psané jakým způsobem, což jsem od knihy mnohem víc čekala. Výborné jsou ilustrace, avšak písmo je velmi malé.

Autoři knihy

Jarmila Klímová
česká, 1968
Michaela Fialová
česká, 1971

Kniha Proč (a jak) psychosomatika funguje? je v

Právě čtených14x
Přečtených116x
Čtenářské výzvě11x
Doporučených8x
Knihotéce33x
Chystám se číst113x
Chci si koupit47x
dalších seznamech1x