RetStorX RetStorX komentáře u knih

☰ menu

Údolí stínů - Bitva v údolí Ia Drang Údolí stínů - Bitva v údolí Ia Drang Hal Moore

V první polovině, které je očima Hala Moorea, se jedná o skvělé čtení. Zhruba v polovině je najednou prostor věnován všem dalším zúčastněným této bitvy a pro mě se tak trochu vytratilo kouzlo ze začátku. Nicméně i přesto se jedná o skvělou knihu z Valky ve Vietnamu.

22.09.2019 3 z 5


Schindlerův seznam Schindlerův seznam Thomas Michael Keneally

"Kdo zachrání jediný život, jako by zachránil celý svět." Itzhak Stern. Myslím, že tahle slavná věta použita v knize mluví za všechny činy Oskara Schindlera.

07.10.2014 5 z 5


Se starou gardou na Peleliu a Okinawě Se starou gardou na Peleliu a Okinawě Eugene B. Sledge

Těžko si vzpomínám na případ, kdy by mi kniha tak vyhovovala, co se týče popisu bojů, akce i náročnosti v daném konfliktu. Ani má nejoblíbenější kniha Bratrstvo neohrožených nepopisuje válku tak syrovým způsobem. Eugene Sledge se ve svém pokročilém věku nebál napsat něco, co vybočuje a to se mi líbilo. Mám rád tyhle nenápadné knihy, o kterých moc lidí neví, ale o to více přinese překvapení a nového pohledu na daný konflikt.

05.08.2014 5 z 5


Pacifik: Peklo za oceánem Pacifik: Peklo za oceánem Hugh Ambrose

Při letmém porovnání s Bratrstvem neohrožených působí Pacifik více detailněji, což není na škodu. V některých pasážích mi ovšem detaily přišly natolik konkrétní, že to působí spíše kontraproduktivně. Přesto hodně poutavé čtení, které vyzdvihují dobové fotografie a závěrečné silné stránky o tom, jak žili po válce přeživší. Za sebe ještě děkuji za část s Eugenem B. Sledgem, díky které jsem zjistil, že napsal sám své paměti a vydal je pod názvem "Se starou gardou na Peleliu a Okinawě."

10.07.2014 4 z 5