Schindlerův seznam přehled

Thomas Keneally

Strhující a proslulé románové zpracování osudů Oskara Schindlera – bezohledného kariéristy, válečného zbohatlíka, milovníka elegance, přepychu, alkoholu a krásných žen, jenž ve stínu osvětimských komínů našel svoji lidskost a riskoval nejen majetek, ale i vlastní život, aby nedopustil vyvraždění tisícovky „svých židů“. Román sugestivně líčí vývoj a střety individualit – obětí, pasivních účastníků a iniciativních vykonavatelů – zapojených do obrovité byrokratické mašinerie zla. Steven Spielberg použil motivy románu pro natočení slavného stejnojmenného filmu.... celý text

Literatura světová Romány Válečné
Vydáno: 2009 , Leda , Rozmluvy
Originální název: Schindler's Ark, 1982

Co říkají o knize uživatelé?

Kniha Schindlerův seznam je silným a emotivním dílem, které zkoumá život Oskara Schindlera. Tento průmyslník, známý svými rozporuplnými charakteristikami, se stal zachráncem více než tisíce Židů během holocaustu. Jeho osobní proměna z bohatého podnikatele na milosrdného ochránce je jádrem příběhu. Čtenáři často zdůrazňují, jak důležité je připomínat tuto historii a jak kniha doplňuje filmové zpracování o cenné detaily a kontext.

Mnozí čtenáři oceňují autorův styl, který kombinuje dokumentární prvky s beletrií. Kniha nabízí hlubší pohled na hrůzy války a lidskost, která se v těžkých časech projevila. Je to dílo, které by mělo být součástí povinné četby, neboť zachycuje nejen tragédii, ale i naději a odvahu jednotlivce postavit se proti zlu. Více v komentářích.

Komu by se kniha Schindlerův seznam mohla líbit?

• Milovníci historických příběhů
  • Čtenáři, kteří se zajímají o holocaust
  • Ti, kdo hledají inspiraci v lidskosti
  • Fanoušci literatury s hlubokým poselstvím

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Schindlerův seznam. Přidejte ho na této stránce. Přihlašte se a napište ho.

Nový komentář

Jana512
27.12.2025

I v tak těžkých podmínkách, jako byl nacismus se vší hrůzou a těžkými úděly lidí, je krásné, že se našel člověk, který měl schopnosti a cit ujat se slabých a v těžkých situacích být jim oporou.
Jana"12 - 11. 1. 2020

všech 204 komentářů

Související novinky - Schindlerův seznam (0)

Ocenění knihy (2)

1983 - Los Angeles Times Book Prize (Fiction)
1982 - Booker Prize

Kniha Schindlerův seznam v seznamech

(aktualizováno 1x za hodinu)

v Přečtených1 239x
v Mé knihovně463x

Čtenáři před vámi navštívili ještě tyto knihy:

Zavřít

Vypněte si reklamy na Databázi