Razjela Razjela komentáře u knih

☰ menu

Zázrak tam dole Zázrak tam dole Nina Brochmann

Kniha je opravdu napsaná "zajímavě" a může to způsobit spoustu nedorozumění.
1. Pro koho ta kniha vlastně je? - Kniha rozhodně není pro starší ženy, které již dávno zažily většinu věcí, které jsou popsané v této knize. Spíše doporučuji mladším holkám, které teprve začaly dospívat.
2. Jazyk - Jazyk je hodně zvláštní. Občas je to velmi hovorové/publicistické, ale hned vedle toho najdeme "vědecký blábol" a obyčejná žena si bude muset stejnou větu přečíst minimálně 2x. Dívky, které to psaly jsou medičky, ale pokud chtěly psát knihu hlavně pro mladší holky, tak rozhodně udělaly chybu.
3. Menstruační pomůcky - Mně se nejméně líbila kapitola o menstruačních pomůckách. Jenom (ani ne) 4 stránky a mluví se tam pouze o vložkách, tampónech a kalíšcích (hurá alespoň nějaká alternativa). Vůbec se tam ale nedozvíte o menstruačních kalhotkách, menstruačních houbách a menstruačních discích.
4. Antikoncepce hl. ta hormonální - Asi nejvíce kontroverzní kapitola z celé knihy. Neřekla bych, že to je reklama na hormonální antikoncepci, ale chápu, že to mohl někdo takto pochopit a vyložit, jelikož většina této knihy je věnovaná tomuto tématu. Autorky tam zmiňují, že pilulky s estrogenem snižují riziko konkrétních typů rakovin, ale zas zvyšují riziko dalších typů rakovin, takže je to prostě něco za něco. Medičky podle mého názoru udělaly dobrou práci, co se týče vysvětlení, který typ hormonální a nehormonální antikoncepce je nejlepší, a to hlavně z hlediska, pokud nechcete otěhotnět a jaké jsou vedlejší účinky (ať pozitivní nebo negativní).
5. Popis nejrůznějších nemocí - Dobré a poměrně stručné shrnutí nemocí, které se přenáší/nepřenáší sexuálním stykem. Líbil se mi důraz na prevenci a opatrnost. Opět se ale dostáváme k jazyku, který je přesně v této části knihy velice vědecký.
6. Víme toho překvapivě opravdu málo - Někdo by řekl, že žijeme ve 21. století a víme toho o lidském těle opravdu hodně, ale dost mě znepokojilo/vyděsilo, jak toho málo víme o ženském organismu. V knize se pořád objevovaly věty ve smyslu, že nemáme dost spolehlivých vědeckých výzkumů nebo prostě tohle nevíme. Proč ženy mají menstruaci? Pouhá teorie. Co je vlastně bod G a kde se nachází? Znovu nic moc. Atd... Víme toho daleko více o hormonální antikoncepci a jak nám to zlepší pleť, ale moc nevíme, jak se má řešit vaginismus, ať je příčina psychická (v tomto případě se předepisují antidepresiva) nebo objevila se hned po nějaké operaci.
7. Občas opravdu zbytečné narážky na mužské pohlaví. Muži stejně jako ženy mají vlastní hlavu a každý z nich je jiný - nesmíme žádnou společenskou skupinu generalizovat. Autorky na to trochu pozapomněly.
8. Líbilo se mi, že se snaží lidem ukázat, že existuje LGBT komunita, ale není to takovým způsobem, že to vnucují, ale působí to v tomto textu naprosto přirozeně.
9. Místy si kniha protiřečí a působí to na čtenáře poměrně zvláštním dojmem. Poté ale v dalších částech knihy jsou všechny nejasnosti vysvětlené. Takové menší zmatky.
10. Moc mi chybí kapitola o tom, jak lze zmírnit menstruaci bez použití hormonální antikoncepce. Nelíbí se mi, že autorky vytvořily dojem, že pouze estrogen nás zachrání a pseudomenstruace je super, protože moderní žena vlastně menstruaci vůbec nepotřebuje. Klidně přeskakuj placebo pilulky a vyhni se menstruaci naplno. Tohle je asi věc, která si zaslouží největší kritiku. (Rozhodně tímto neříkám, že by se to nemělo používat. Pokud žena třeba trpí endometriózou nebo menstruace jí způsobuje takové bolesti, že není schopná normálně existovat, tak nejspíše by se měla pro tuto léčbu rozhodnout. Mluvím pouze o takových bolestech, že nám stačí ibuprofen a jedeme dál.) Však ani nebyl zmíněn skvělý termofor, který mne během menstruace zachraňuje už několik let. Teplo opravdu zmírňuje bolest, takže zahřívací polštářky, termofor a čaje jsou opravdu skvělou nehormonální metodou, jak zmírnit bolest. Mně a dalším ženám pomáhá kontryhel a další byliny. Opravdu hormonální antikoncepce není jedinou cestou, jak zmírnit menstruační bolest.

08.06.2020 3 z 5


Ninža z druhého patra Ninža z druhého patra Vlasta Svobodová

Ninža z druhého patra je příběh, který zůstane v mém srdci navždy. Hluboká deprese a existencionální krize hlavní hrdinky, Barbory, se především projevuje v poznámkách autorky např. „Wataši wa Sakura desu ka“, co znamená „Jsem sakura?“ Propracované filozofické dílo s detailně vymyšlenou psychikou postav si zaslouží to největší ocenění.

07.03.2019 odpad!