prochyZ prochyZ komentáře u knih

☰ menu

Jeden z nás Jeden z nás Shari Lapena

(SPOILER) Tak já jsem se tímto necítila moc "lapená" a přidám se spíše ke kritikům. Je to taková variace na mýdlovou operu, kde jeden spí s druhým a druhý se všemi. Žádná alespoň povrchní psychologie postav, pouhé konstatování chování. Detektivové to na obviněné postupně zkouší a občas se to nepovede, asi jako dostat do pekla Dorotu Máchalovou, ale nakonec se přece jen někdo přizná. Když si dáte dohromady počet zbývajících postav, skandální odhalení nelze očekávat. Velké napětí se také nekonalo, takže toto dílo může v klidu zapadnout do literárního semeniště.

29.10.2021 1 z 5


Nejlepší víkend Nejlepší víkend Patrik Hartl

Problém s Hartlem je, že to nejlepší už napsal a tak v posledních dvou dílech jen dokola opakuje stejné vzorce obecné nespokojenosti se životem jako příčinou nevěr, mimomanželských dětí a vztahových neshod. V prvních dvou třetinách knihy ani moc důvodů ke smíchu není, nicméně poslední třetina nabídne zázračné instantní řešení všeho, co bylo dosud špatně. Celou dobu jsem měla pocit, že si můžu rovnou pustit Ulici nebo Ordinaci (čemuž se léta vyhýbám) a vyjde to na stejno. Děj klouže po povrchu, takže se to rychle a dobře čte, to ano.

25.10.2018 2 z 5


Okamžiky štěstí Okamžiky štěstí Patrik Hartl

Tak tohle opravdu ne :(. Začala jsem Veronikou, což asi nebyl dobrý tah, protože mě už druhá část Jáchyma neláká. Zatímco předchozí knihy nepostrádají určitou formu vtipu a nadhledu a s nevěrou se zachází víc realisticky, tady mám pocit, že štěstí trvá jen do okamžiku kdy vyprchá erotická fascinace druhým partnerem. Ačkoli to je kategorie oddechového čtení, celkový výsledek působí nepřesvědčivě a povrchně.

15.11.2016 1 z 5