Petheor Petheor komentáře u knih

☰ menu

Oko světa Oko světa Robert Jordan (p)

Epické fantasy se vždy musí někde rozjet a seznámit čtenáře se světem. Přestože jsou některé popisy a vysvětlení delší, první díl jsem četl již několikrát. Kniha je čtivá, zábavná, přestože příběh se táhne spíše pomalejším tempem, není to na škodu, neboť finále za to stojí. Perfektní snové pasáže (i v následujících knihách) dodávají epické fantasy i trochu hlubší nádech.

Za mě doporučuji, v originálním znění má kniha ještě o hvězdičku navíc.

13.01.2023 5 z 5


Příběh kovu 1 Příběh kovu 1 Michael Newchop

Autor si dal obrovskou práci s vytvořením masivního světa, který obsadil bohatou faunou, florou a kulturou. A povedlo se. Pu-ma je zajímavá, bestie neotřelé, lid úplně cizí tomu, co známe. Bydlet bych tam nechtěl, ale čtení to bylo parádní.

Nádherný rozjezd knihy nabírá kvalitní tempo, nechá hlavního hrdinu cca v polovině knihy na chvilku odpočinout, než se jde sprintem do finále. Knihu jsem přečetl na dva zátahy, jazyk autora mě vyloženě bavil.

Fanoušci sci-fi, fantasy, ale i těmito žánry neposkvrnění čtenáři si jistě užijí odkazy a vtipná pokývnutí na současnou i starší popkulturu, ale zároveň i konflikt obřích rozměrů. Příběh "odsejpá", hlavní hrdina má uvěřitelnou osobnost a boží sarkastický vnitřní hlas, popisy jsou ve správné délce, nikoliv rozvleklé, Pu-ma jednoznačně stojí za prozkoumání, včetně její historie.

Klobouk dolů, doufám, že se autor brzy pustí do dalšího projektu.

13.01.2023 5 z 5


Poutník – Mágův deník Poutník – Mágův deník Paulo Coelho

Velmi slaboduchá kvazifilosofie založená na křesťanských hodnotách. Autor se snaží ohromit (asi) americkou populaci, kdy z jednoduché myšlenky udělá dvě souvětí, vykrade Bibli a bum: Čteme filosofa.

Celá kniha mi přišla neskutečně a úmorně tupá, rozhovory s průvodcem neměly hloubku, kterou by člověk čekal, vše bylo až příliš jednoduché a zároveň "dobroserné", pardon. Popisy scenérií autorovi nejdou, takže ani cestu na Santiago jsem si neužil, naopak množství návodů na duševní cviky zajistilo, že jsem si rovnou zlomil čakru.

Kniha je vhodná asi tak pro 17 leté studenty střední školy, kteří se na ZSV poprvé seznámili s filosofií, a chtějí si zapózovat, jak filosofii čtou, ale aniž by museli věnovat větší úsilí k porozumění textu.

13.01.2023 odpad!