PeterSch PeterSch komentáře u knih

☰ menu

Konec. Německo 1944–45 Konec. Německo 1944–45 Ian Kershaw

Kniha je zajímavá úzce zaměřeným tématem. Autor s pomocí četných zdrojů sleduje a hodnotí důvody, proč nacistické Německo na sklonku války nevzdalo svůj marný boj dříve. Využívá k tomu dopisy vojáků, hlášení a sleduje i výpovědi vysokých představitelů režimu. Bohužel však svá tvrzení často opakuje a používá velmi obecné fráze, které se časem v knize již přejídají. Lepší by mohla být i koherence knihy. Hodně se skáče. Ocenil bych naopak kladený důraz na vztahy mezi režimem a obyčejnými lidmi. Čímž se však autor často dopouští zobecňování. Knize by slušelo krácení. Klidně na polovinu.

Celkově velmi přínosná kniha období konce 2. sv války. Výborný obraz postupného institucionálního rozkladu. Autor je, dle mého názoru, dobrým historikem, bohužel však o trochu horším spisovatelem.

10.04.2024 4 z 5


Cesta k mrazu Cesta k mrazu Karel Jílek (p)

V této sbírce již Orten dosahuje výšin básnického umu. Verše se zpomalují, utlumuje se horká krev básníkova a přichází ledová realita dní roku 1940. Celá sbírka dýchá studeným dechem a stává se značně ponurejší. Motiv zimy a smrti se prolíná v jedno. Občas se objevují i básně reflektující složitou dobu. Básník verše klade volně, melodicky. Úžasná je volba slov, která vytváří dojem lehkosti verše. V některých momentech tak moc připomíná Seiferta...

Opravdu, pod zimou jako bych věděl vše,
co nyní asi dělá maminka.
Je doma, v pokoji. Má dětská kamínka,
k nimž koník houpací vždy se mnou přikluše,
má dětská kamínka, v nichž dávno netopí se,
ji zahřívají. Matku. Mou maminku. Je tiše,
ruce si sepne, myslí na otce,
který je mrtev již,
a potom pro mne loupá ovoce.

Vše krásné však nevyhnutelně vede k mrazu, krvi a smrti. O tom je nakonec tato sbírka mladého mistra básníka...

Krev pod zem stéká, jen ji zastavuj,
ty, jenž jsi zkameněl,

je jí tak málo, brzo, brzo zchladne,
bude z ní led a bude tát,

neboť vše taje, vše, co zemříti má.

29.09.2023 5 z 5


Čítanka jaro Čítanka jaro Jiří Orten (p)

V této sbírce je ještě Orten velmi mladý. Objevují se typické motivy nešťastné lásky a touhy. Zároveň vše prolíná fascinace smrtí, která Ortena už nikdy neopustí. Není to tak brilantní, jako jeho pozdější sbírky, ale už zde jsou záblesky básnické geniality. Na prvotinu velmi dobré.

29.09.2023


Lesk a bída středověku Lesk a bída středověku Ferdinand Seibt

Pro mě rozporuplná kniha. Autor je jistě světovou personou, ovšem mě kniha nepřesvědčila. Po odborné stránce je prakticky dokonalá, pochválil bych obzvláště autoro kladení otázek, někdy tak málo pokládaných. Z pohledu obyčejného člověka však kniha působí nabubřele. Typický zápor je pro mě příliš časté používání odborných nebo cizích slov, zvláště ve větách, kde to není až tak nutné. Dále se autor v textu dost často ztrácí na přílišných detailech, nepostihuje podstatu věci a jeho vyprávěcí styl mě také příliš nesedl. V knihe projevuje svůj původ, když upřednostňuje dějiny německé, ovšem to nemusí být apriorně záporem. Celkově kniha není vůbec tak špatná jak by napovídalo moje hodnocení, je vhodná spíše pro čtenáře zkušené a středověku dobře znalé, kterým nevadí ryze odborný styl textu.

04.02.2016 3 z 5


Jejich veličenstva pyramidy Jejich veličenstva pyramidy Vojtech Zamarovský

Kniha je dobře čitelná a představuje pyramidy opravdu ve všech směrech. Autor se věnuje historii egypta, řeší způsob vzniku pyramid, ale i třeba mytologii, nebo současný stav. Opravdu skvělá kniha ze které jsem si odnesl spoustu informací.

26.12.2015 5 z 5


Císařové antického Říma Císařové antického Říma Jana Kepartová

Výborná kniha! V krátkosti představuje všechny císaře antického Říma. Jsou zde skvělé portrétové ilustrace. Jako přehledová kniha funguje bezvadně a pěkně se čte.

26.12.2015 5 z 5


Jídlo a pití v pravěku a ve středověku Jídlo a pití v pravěku a ve středověku Magdalena Beranová

Tuhle knihu sráží především styl, kterým je psána. Po odborné stránce není co vytknout, faktografie je zde dost a člověk si z toho něco odnese. Naprosto otřesná je pro mě však koncepce. Autorka skáče od faktu k faktu bez jakéhokoliv spojky, kniha byla tím pádem pro mě prakticky nečitelná. Vší té hromadě faktů chybí prvek který by z výpisků z dostupných pramenů udělal opravdu knihu. Pro mě osobně docela zklamání.

26.12.2015 2 z 5


Jak vznikl člověk. Sága rodu Homo Jak vznikl člověk. Sága rodu Homo Vratislav Mazák

Bez základních znalostí problematiky asi hůře čitelná. Ovšem jedná se o perfektní dílo ve všech směrech. Jako zdroj informací slouží skvěle, navíc doplněna o nádherné ilustrace. Jedná se o knihu biologa s čímž je potřeba počítat, objevuje se tu spousta odborných výrazů a kniha je tak více exaktní. Pokud toto přijmete nejen že získáte ucelený přehled o vývoji člověka (samozřejmě s ohledem na datum vydání né vždy zcela bezchybný) ale také si osvojíte spoustu odborného názvosloví. Já jsem knihu četl raději dvakrát po sobě a dobře jsem udělal. Mazák odvedl skvělou práci a kniha je výborná.

26.12.2015 5 z 5


Noční klub. Díl první Noční klub. Díl první Jiří Kulhánek

Kulhánek rozjel geniální koncert krve a akce. Stvořil dokonalé dílo kterému v tomto žánru není rovno. Pokud se bude v budoucnu vybírat kniha, pro povinnou četbu 21. století přimlouvám se za tuhle. Je tak moc syrová a stylová až to bere dech, dlouho jsem nečetl nic lepšího!

26.12.2015 5 z 5