PavelDostál PavelDostál komentáře u knih

☰ menu

Bylo nás pět Bylo nás pět Karel Poláček

Bylo nás pět je dojemná přesto humorná kniha, která popisuje příběh skupiny přátel v malém moravském městečku. V příběhu najdeme dobové události. Autor využívá přístupný jazyk plný vtipu, který čtenáře snadno vtáhne do děje a pomáhá k zábavnosti a poutavosti knihy.

04.06.2023


Kat a blázen Kat a blázen Jan Werich

Kniha má provokativní příběh přesto ale plný vášně a emocí. Hlavní postavy, Kat a Blázen, se dají popsat jako protiklady, které představují lidskou psychiku a touhu po svobodě. Poetický příběh nabízí intenzivní atmosféru a poutavý zážitek. Dotýká se temných a kontroverzních témat a vyvolává otázky o lidské podstatě a vztazích.

04.06.2023


Malý princ Malý princ Antoine de Saint-Exupéry

Když jsem se poprvé začetl do téhle knížky okamžitě jsem měl pocit nadšení, jak taková knížka může mít, tak emotivní příběh. Dílo Antoina de Saint-Exupéryho si mě získalo hned od první stránky.

Na začátku děje se objevuje pilot, který havaruje na poušti. Zde se taky setkává s malým princem. Malým chlapcem který cestuje po planetách, aby poznal různé lidi a stvoření a porozuměl kráse života. Příběh je protkaný různými filozofickými myšlenkami, které jsou zobrazovány za pomocí setkávání s různými lidmi na různých planetách.

Kniha je dozdobena různými ilustracemi od autora, které příjemně doplňují příběh. A jako poslední kapka k dokonalosti jsou hezké citace, které jsou velmi inspirující.

Malý princ je opravdu krásná a zajímavá knížka. Doporučil bych ji každému, kdo hledá hluboký, a přitom emotivní příběh.

20.03.2023


Lysistrate Lysistrate Aristofanés

V téhle recenzi bych se rád s vámi podělil o mé myšlenky na knihu Lysitrata od Aristofana. Děj knihy se odehrává v Řecku v období peloponéské války.

Z hlavní hrdinky Lysistraty vyzařuje chytrost a odvaha, která se mi na ní velmi líbý. Ta taky vymyslela plán, jak ukončit zbytečné krve prolití a zastavit válku. Sjednotila všechny ženy v Řecku a rozhodli se mužům upřít sex, dokud válka neskončí. Ženy ovšem byly zprvu k tomuto návrhu poněkud skeptické, a mužům se to už vůbec nelíbylo.

Během knihy můžeme pozorovat odhodlanost žen v boji za mír. Dialogy v knize jsou dosti komické ale i inteligentní a aktuální.

Kniha jako celek je super. Příjemně nám nastíní, jak humor může být efektivním způsobem pro vyjádření názoru na společenské otázky. Také nám ukáže postavení řecké společnosti vůči válce.

Přesto že je kniha stará 2000 let tak má stále co říct dnešnímu publiku. Kniha je super volba pro milovníky antického Řecka a humoru.

20.03.2023 5 z 5