Pamka Pamka komentáře u knih

☰ menu

Vteřiny slunce a requiem Vteřiny slunce a requiem Michal Rejžo Pavlík

V současné české próze něco jako zjevení - kombinace máchovského romantismu s camusovským existencialismem navíc střižená klímovsky fantaskními prvky. Mezi tím, co dnes u nás vychází, opravdu dílko jako z jiného světa, na které budu ještě dlouho po přečtení myslet.

26.03.2017 5 z 5


Myši Natálie Mooshabrové Myši Natálie Mooshabrové Ladislav Fuks

Geniální dílo české literatury. Dokonale vystavěná próza, že jsem až do konce hltal každé slovo a závěr mě přímo ohromil.

26.03.2017 5 z 5


Tam dole Tam dole Joris Karl Huysmans

Nadčasová kniha dokonale vystihující svět naší, lidské společnosti a člověka se všemi jeho běsi, které ho ovládají ať už před staletími, nebo dnes...

26.03.2017 5 z 5


Chladná vlast Chladná vlast Andreas Kossert

Je výborné, že tato kniha vznikla. Problematika odsunu Němců nejen z Čech, ale i z jiných evropských zemí po 2. svět. válce je bolestivým a u nás stále čas od času oživovaným tématem. Kniha umožňuje podívat se na problematiku komplexněji, ne jen z našeho úzkého českého pohledu. Zároveň ukazuje, jak Němci, kteří byli vyhnáni z východu, nebyli přijímáni ani Němci v Německu, tím pádem svou původní vlast ztratili a novou tam, kam přicházeli, si mohli vytvořit jen těžko - téma, o němž se u nás absolutně nemluví.

26.03.2017 5 z 5


Chladnou zemí Chladnou zemí Jáchym Topol

Za mě nejlepší, co kdy Jáchym Topol - co se týče prózy - napsal. Prostředí Běloruska je dodnes tragické a přitom se o něm u nás prakticky nemluví, o jeho dějinách už vůbec. Zasazení části textu právě tam je naprosto výborné. Dokonalá "cesta zla".

26.03.2017 5 z 5


Sám a sám Sám a sám Richard Evelyn Byrd

Úžasná kniha. Dnes, když i přímo na jižním pólu, v nitru Antarktidy, stojí velká dokonale vybavená polární stanice, neumíme si už ani představit, co museli zvládnout první lidé, kteří v dost provizorních podmínkách trávili polární noci na ledovém kontinentu, aby mohli sbírat meteorologické údaje a posunuli naše poznání dál... Naprosto skvělý je popis pocitů, které Byrd, osamělý na půl roku tmy na Předsunuté základně, prožíval. Kniha mě tak chytila, že jsem si ji přečetl hned dvakrát za sebou.

26.03.2017 5 z 5