pald pald komentáře u knih

☰ menu

Co je člověk? Průvodce biblickou antropologií Co je člověk? Průvodce biblickou antropologií kolektiv autorů

Dobrý přehled biblického pohledu na člověka, přesto spíše informační a ne příliš hluboký výklad.

15.07.2023 4 z 5


Návrat na Brideshead Návrat na Brideshead Evelyn Waugh

Kniha více ceněná v anglosaském světě než u nás. Jak píší i ostatní čtenáři, i mě připadala v první části trochu nudná, ale vyplatí se vytrvat. I po letech musím říci, že se mi kniha zapsala do srdce, má v sobě zvláštní kouzlo, jako ostatně i seriál, který byl podle ní natočen.

13.07.2023 5 z 5


Láska k literatuře a touha po Bohu: Úvod do četby středověkých monastických autorů Láska k literatuře a touha po Bohu: Úvod do četby středověkých monastických autorů Jean Leclercq

Ačkoliv v originále staršího data, přesto stále výborné uvedení do monastické spirituality, kultury a teologie. Čtivé a zasvěcené studie, psané "zevnitř", jelikož autor sám je benediktin. Díky Krystalu za vydání této knihy.

07.07.2023 5 z 5


O Trojici v Teologické sumě O Trojici v Teologické sumě Tomáš Akvinský

V závěru knihy je výborný komentář od Davida Svobody k trinitárnímu myšlení Tomáše Akvinského.

27.06.2022 5 z 5


Vychovatel Vychovatel Klement Alexandrijský

Kniha je výborným překladem řecké knihy opatřené bohatým poznámkovým aparátem. Krásná je úvodní studie Veroniky Černuškové o Klementově teologii dětství. Čtenář se dozví mnoho zajímavého o helénské kultuře i o tehdy novém křesťanském stylu života. Zajímavé jsou Klementovy rady týkající se jídla a pití, odívaní a krášlení, dokonce i sexuality.

06.04.2022 5 z 5


Rozhovor u Katedrály Rozhovor u Katedrály Mario Vargas Llosa

Můj první přečtený román od Llosy. Není to špatné, mistrně kompovaný příběh se zajímavým vyústěním. Množství postav, střídání dějů a rovin, přesto mě četba nijak zvlášť nenadchla. Čekal jsem asi něco hlubšího k zamyšlení.

20.07.2021 3 z 5


Deset argumentů pro celibát Deset argumentů pro celibát Hans Conrad Zander

Nikdo nehodnotil? Přitom je to opravdu čtivé, moudré a vtipné.

05.03.2021 5 z 5


Trojice : úvod do katolického učení o trojjediném Bohu Trojice : úvod do katolického učení o trojjediném Bohu Gilles Emery

Hutný text uvádí čtenáře do podstatných prvků katolického učení o Trojici, opírá se především o teologii sv. Tomáše Akvinského.

05.03.2021 4 z 5


Člověk na útěku Člověk na útěku Max Picard

Je to filosofie v básni, popis životního prožitku doby, kterou vyjadřuje jediné slovo "útěk". Určitě stojí za přečtení, neboť dnes je tento všeobecný útěk ještě intenzívnější a mohutnější, než v době sepsání díla (1934)

25.05.2020 5 z 5


Kázání pro dobu postní a velikonoční Kázání pro dobu postní a velikonoční Bernard de Clairvaux

Krásná Bernardova kázání v dobrém překladu. Promluvy plné obrazů a metafor, které čtenáři pomáhají poznávat výšku a hloubku křesťanské víry.

23.05.2020 5 z 5


Maximální křesťanství - Adolf Kajpr SJ a list Katolík Maximální křesťanství - Adolf Kajpr SJ a list Katolík Vojtěch Novotný

Dobrá kniha pro seznámení se s postavou Adolfa Kajpra, s jeho životem a myšlením a také s časopisem Katolík, který vedl. V závěru nacházíme svědectví a vzpomínky současníků na tuto velkou osobnost. Psáno odbornou, přesto pro čtenáře přístupnou formou.

22.05.2020 5 z 5


Ministerium verbi: Kázání Adolfa Kajpra o mši svaté, o posledních věcech člověka a o rozličných aspektech víry Ministerium verbi: Kázání Adolfa Kajpra o mši svaté, o posledních věcech člověka a o rozličných aspektech víry Adolf Kajpr

Rétorika trochu patetická, ale najdeme zde myšlenkové perly a především velmi osobní svědectví člověka, který byl pronásledován pro svou víru.

04.05.2020 5 z 5


I řekl Bůh - Trinitární teologie stvoření I řekl Bůh - Trinitární teologie stvoření Ctirad Václav Pospíšil

Podnětné úvahy a zpracování tématu způsobem ojedinělým v české a do značné míry i světové teologické literatuře. Monografie čerpá z myšlení starých mistrů, jako je svatý Bonaventura, udržuje dialog se současnými autory (filosofy, teology, přírodovědci) a otevírá nové obzory v teologii.

17.04.2020 5 z 5


Přijmout Ježíše jako Krista: podněty k prohloubení víry Přijmout Ježíše jako Krista: podněty k prohloubení víry Christoph Schönborn

Čtivé katecheze na důležitá témata

13.04.2020 5 z 5


Svědectví doby Svědectví doby Adolf Kajpr

Reprezentativní výbor z publicistiky statečného křesťana a vězně obou totalit. Texty pojednávají o otázkách náboženských, politických a kulturních. Jsou moudré, úderné, poučné a hájí důstojnost a svobodu každého člověka.

30.03.2020 5 z 5


Po stopách Ježíšových Po stopách Ježíšových Gerhard Kroll

Kvalitní kniha, vhodná jako křesťanský průvodce po Izraeli.

02.02.2020 5 z 5


Ilustrovaná bible pro mládež Ilustrovaná bible pro mládež Josef E. Krause

V dětství moje oblíbená Bible s krásnými ilustracemi

02.02.2020 5 z 5


Dopisy z vězení Dopisy z vězení Thomas More

Úžasná četba, dopisy mučedníka svědomí.

02.02.2020 5 z 5


Nepohodlný Ježíš Nepohodlný Ježíš Marius Reiser

Výborná knížka, autor dokáže propojit historii s teologií. Je to poněkud odbornější text, ale rozhodně velmi poutavý.

01.01.2020 5 z 5


Kázání pro dobu adventní a vánoční Kázání pro dobu adventní a vánoční Bernard de Clairvaux

Krásné promluvy. Doporučuji k duchovnějšímu prožití Vánoc.

15.09.2019 5 z 5